Crypto

CSOMA BOTOND:"UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA"

J.P.
Politică / 16 ianuarie

"UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA"

UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ci doreşte ca justiţia să funcţioneze echitabil, fără abuzuri şi fără situaţii interpretabile, care pot afecta imaginea acestei instituţii şi credibilitatea eforturilor sale depuse în lupta împotriva corupţiei, a declarat sâmbătă liderului grupului parlamentar al Uniunii din Camera Deputaţilor, Botond Csoma, relatează Agerpres.

"UDMR nu doreşte să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, aşa cum susţine instituţia menţionată, în comunicatul din data de 15 ianuarie 2021. UDMR doreşte ca justiţia să funcţioneze echitabil, fără abuzuri şi fără situaţii interpretabile, care pot afecta imaginea DNA şi credibilitatea eforturilor depuse de această instituţie în lupta împotriva corupţiei. În acest context, doresc să fac câteva precizări în ceea ce priveşte dezbaterea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA-ul să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie", spune Botond Csoma.

El a adăugat că trebuie să se ţină cont de faptul că judecătorii au atribuţia de a judeca rechizitoriile întocmite de DNA pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de persoane care nu au calitatea de magistrat, iar dacă DNA ar avea competenţa de a instrumenta şi dosarele în care judecători şi procurori ar fi subiecţii activi ai infracţiunilor de corupţie, "acest aspect ar putea genera situaţii care ar putea să afecteze calitatea actului de justiţie, prin eventuale presiuni".

"Reamintesc că în anul 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a validat raportul Inspecţiei Judiciare, în care aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi în dosare penale şi prin care se consemnează anumite aspecte îngrijorătoare cu referire la acest subiect. Mai mult, fostul preşedinte CSM, Lia Savonea, a declarat că 'judecători timoraţi nu pot să facă justiţie'. Totodată, este de notorietate publică situaţia de la Bihor, unde trei procurori DNA au fost acuzaţi că au abuzat de funcţia lor faţă de judecători, în presa locală apărând înregistrări în acest sens, discutând între ei posibilitatea de a fabrica dosare penale unor judecători care nu au dat sentinţe favorabile DNA-lui", a spus Botond Csoma.

Deputatul a afirmat că, similar separaţiei puterilor în stat, ar trebui să existe o separaţie a competenţelor şi în cazul cercetărilor penale.

"În concluzie, UDMR susţine că cercetarea penală a unei categorii de persoane, şi anume persoanele care au calitatea de magistrat, trebuie să fie efectuată de către o entitate distinctă, specializată în investigarea aspectelor specifice care derivă din statutul acestora. Trebuie să creăm cadrul instituţional în aşa fel încât obiectul de activitate specific al acestei entităţi să poată fi îndeplinit eficient, fără să pericliteze buna funcţionare a sistemului judiciar şi cu respectarea echidistanţei", a spus deputatul UDMR.

El menţionează că în România există practica organelor judiciare specializate, iar UDMR consideră "că avem nevoie de un astfel de organism specializat, distinct, bine organizat şi cu atribuţii conturate pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar", astfel va exista o delimitare clară a competenţelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, vineri, un comunicat de presă în care a menţionat că a constatat "cu îngrijorare" existenţa unor "atacuri publice nefondate" la adresa sa din partea reprezentanţilor partidelor politice, cu referire la declaraţiile deputatului UDMR Csoma Botond.

"În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie constatăm cu îngrijorare existenţa unor atacuri publice din partea reprezentanţilor partidelor politice cu privire la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi modalităţii în care procurorii din cadrul instituţiei îşi desfăşoară activitatea (...). Solicităm oamenilor politici să se abţină de la atacuri publice nefondate împotriva DNA de natură să afecteze imaginea instituţiei noastre şi credibilitatea eforturilor de luptă împotriva corupţiei la nivel înalt", se arată în comunicatul DNA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. a la Mazare are asta! Si ii e teama de DNA!

    CÂND ROIESC SPRE ,, CĂCIULĂ "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro