CU 66% PESTE VALOAREA DE LA FINELE LUI 2020Fondul Proprietatea evaluează Hidroelectrica la 42,6 miliarde de lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 14 ianuarie

Fondul Proprietatea evaluează Hidroelectrica la 42,6 miliarde de lei

Evaluarea este cu aproape 15 miliarde de lei peste capitalizarea bursieră a OMV Petrom, cea mai mare companie românească listată la BVB

Fondul Proprietatea (FP) evaluează Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, la 42,64 miliarde de lei, cu 66% peste estimarea valorii companiei de la finele anului 2020, după cum reiese din Situaţia Activelor şi Datoriilor fondului închis de investiţii la data de 31 decembrie a anului trecut, publicată astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

FP are 20% din Hidroelectrica, deţinere pe care o estimează la aproape 8,53 miliarde de lei, restul fiind în proprietatea Ministerului Energiei. Aprecierea puternică a evaluării Hidro de către fond vine probabil pe seama situaţiei din piaţa energiei, unde în a doua parte a anului trecut am avut preţuri record, ce avantajează producătorii.

Dacă compania ar fi listată, evaluarea atribuită de către fondul de investiţii ar face din Hidroelectrica cea mai mare companie românească de la BVB prin prisma capitalizării, în condiţiile în care evaluarea bursieră a OMV Petrom se ridică la 28,1 miliarde de lei.

Despre listarea Hidroelectrica se vorbeşte de mai bine de un deceniu, iar în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), între obiectivele reformei de "Îmbunătăţire a guvernanţei corporative a companiilor de stat", se specifică "Listarea unui pachet de acţiuni de până la 15% al Hidroelectrica".

De altfel, listarea unui pachet semnificativ al producătorului de energie este văzută în piaţă drept elementul ce poate facilita intrarea noastră în categoria pieţelor emergente în ierarhia MSCI, agenţie ce are criterii cantitative mai ridicate decât FTSE Russell, unde piaţa noastră a intrat, în 2020, în categoria celor emergente secundare.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Hidroelectrica a obţinut un profit net de 2,56 miliarde de lei, un nou maxim istoric, potrivit unui raport al FP din noiembrie 2021. Profitul la nouă luni al Hidroelectrica este de peste două ori mai mare decât cel aferent primelor nouă luni din 2020, de 1,26 miliarde de lei, şi chiar mult peste cel realizat în tot anul anterior, de 1,45 miliarde de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru acest sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro