Cum să detectezi şi să eviţi "scam-urile de vacanţă"

G.D.
Companii / 19 mai 2022

Cum să detectezi şi să eviţi "scam-urile de vacanţă"

Revolut a fost întotdeauna în avangardă, în domeniul securităţii cibernetice, în beneficiul milioanelor de utilizatori, conform unui comunicat remis redacţiei. Zi de zi, echipa dedicată a companiei, Fraud Risk Management, utilizează şi creează diverse tehnologii şi procese pentru a detecta şi preveni fraudele şi scam-urile. Siguranţa banilor şi a datelor clienţilor, în condiţiile unei creşteri accelerate a bazei de clienţi şi a diversităţii de produse şi servicii oferite acestora, este prioritatea super-aplicaţiei.

Potrivit sursei citate, după doi ani de pandemie în care mulţi consumatori au trecut la digitalizare şi la o utilizarea intensă a internetului, statisticile europene şi naţionale arată că tot mai mulţi consumatori sunt acum conectaţi şi folosesc aplicaţii care le fac viaţa mai uşoară, cum ar fi aplicaţiile de internet banking. În ţara noastră, 82,3% din populaţie declara, în 2021, că se conectează zilnic la internet (faţă de 77% în 2019), iar 18,5% preciza că recurge la internet banking (comparativ cu 9,7% în 2018). Acesta este, mai ales, rezultatul digitalizării rapide produse în timpul pandemiei de COVID-19, iar tendinţa este remarcată la nivelul tuturor categoriilor de vârstă, indiferent de mediul de rezidenţă (rural sau urban). De exemplu, în mediul urban, 86,2% dintre români spuneau că au folosit zilnic internetul în 2021 (faţă de 79,2% în 2019), în timp ce în mediul rural, procentul celor care au accesat zilnic internetul a crescut de la 73,6% la 77%. În ceea ce priveşte utilizarea serviciilor de internet banking, în funcţie de mediul de rezidenţă, 25,4% dintre români spuneau că au folosit, în ultimele 3 luni, internetul pentru a accesa acest gen de servicii, în 2021, comparativ cu 15,4% în 2019. În mediul rural, procentul utilizatorilor de internet banking a crescut de la 5,3% în 2019 la 9,1% în 2021.

Aşadar, cu mai mulţi oameni în online decât oricând, răufăcătorii se folosesc de efectele pandemiei pentru a viza potenţiale victime, la o scară nemaivăzută anterior. Acest lucru este valabil mai ales acum, când restricţiile încep să se reducă în întreaga lume şi mulţi clienţi îşi pot planifica, în sfârşit, vacanţele de vară în locurile preferate.

Pe lângă faptul că dispune de metode avansate pentru descurajarea, identificarea şi prevenirea fraudelor, Revolut încearcă să educe utilizatorii şi să sporească gradul de conştientizare cu privire la diferitele tipuri de escrocherii, astfel încât clienţii să se poată proteja pe ei înşişi şi pe cei dragi. Înainte de vară, iată câteva dintre cele mai importante sfaturi Revolut pentru a identifica semnele care ne arată dacă o reclamă de vacanţă sau o ofertă ascunde o înşelătorie.

Sezonul estival a început şi la noi, iar majoritatea ţărilor îşi aşteaptă turiştii. Şi infractorii ştiu asta şi se folosesc de dorinţa consumatorilor de a găsi cele mai bune oferte de vacanţă ca să îi înşele cu achiziţii "de vis". Aceste escrocherii sunt o tipologie de APP Fraud (Plată Push Autorizată) în care victima plăteşte pentru bunuri sau servicii care nu sunt primite. Escrocheriile sunt efectuate prin e-mail (phishing), mesaje text (smishing), apeluri telefonice (vishing) sau activate prin anunţuri de publicitate maliţioasă, de obicei, pe reţelele sociale, subliniază sursa citată.

Când vine vorba de aşa-numitele înşelătorii de vacanţă, cele mai frecvente fraude sunt înşelătoriile la cumpărare - în care victima plăteşte pentru bunuri şi servicii care în cele din urmă nu sunt primite sau nu există - sau Listările false - care pot fi găsite pe reţelele de socializare şi pe site-urile populare de rezervare a vacanţelor. Ambele au un lucru în comun: sunt pur şi simplu "prea bune pentru a fi adevărate", deoarece escrocii promovează de obicei oferte nerealiste sau intră în contact cu clienţii fără ca aceştia să fi căutat în mod activ astfel de oferte.

Printre instrumentele pe care Revolut le utilizează se numără sistemele de prevenire, care monitorizează şi refuză tranzacţiile neobişnuite, dar şi indicaţiile utile în aplicaţie, pentru a avea certitudinea că plăţile făcute de clienţi vizează o destinaţie legitimă. De aceea, confirmarea plăţii este solicitată, atunci când utilizatorii Revolut iniţiază tranzacţii către persoane fizice sau juridice.

7 paşi pentru o rezervare fără emoţii: cum să evităm "scam-urile de vacanţă"

#1 Fă curăţenie înainte de vacanţă

În primul rând, dezinstalează aplicaţiile pe care nu le mai foloseşti sau profilurile online neutilizate de mai mult timp. Verifică setările de confidenţialitate din platformele social-media pe care intri şi asigură-te că împărtăşeşti informaţii doar cu cei în care ai încredere şi activează autentificarea multifactor pentru a întări securitatea conturilor personale. Din rutina ta de prevenţie cibernetică nu ar trebui să lipsească niciodată preocuparea de a înlocui periodic parolele şi de a închide conturile de care nu mai ai nevoie!

#2 Evită chilipirurile

Este important să compari mai multe oferte, indiferent că vorbim de serviciile de cazare sau de biletele de avion. Scam-urile implică, de obicei, "oferte de nerefuzat".

#3 Uită-te cu atenţie la logo-uri

Căutarea autenticităţii logo-urilor şi compararea cu cele de pe site-urile oficiale este întotdeauna o idee bună (aşa cum fac experţii cu un articol vestimentar "de firmă"). Revolut vă recomandă, de asemenea, să căutaţi logo-uri cu certificări de calitate binecunoscute alături de sigla principală a companiei de turism. Operatorii de turism serioşi, de exemplu, sunt de obicei membri ai unor organisme comerciale recunoscute, iar acestea pot fi găsite cu uşurinţă doar la o simplă căutare pe internet.

#4 Ai încredere doar în sistemele de plată interne!

Cele mai renumite site-uri web pentru servicii turistice iau toate măsurile anti-fraudă, dar fraudatorii se folosesc uneori de popularitatea acestora pentru a păcăli potenţialele victime. Cea mai uşoară modalitate de a identifica înregistrări false pe site-uri de încredere este să căutaţi link-uri de plată care conduc clienţii în afara site-ului web oficial - solicitând, de exemplu, să plătească prin transfer bancar sau în afara sistemului intern.

# 5 Nu contactaţi persoane private în afara platformelor oficiale

Platformele pentru rezervarea cazării interzic contactul direct în afara sistemului lor de e-mail, pentru a descuraja fraudatorii. Clienţii ar trebui să fie suspicioşi dacă văd un mesaj cu e-mailul privat sau numărul de telefon al gazdei, înainte de rezervare. Revolut sugerează să foloseşti sistemul de chat intern al platformei de rezervare - cel puţin ca prim punct de contact.

#6 Verifică recenziile online şi găseşte-le pe cele false!

Verificarea recenziilor clienţilor şi a paginilor de socializare ale companiilor este un obicei sănătos. Desigur, există şansa ca escrocii să se ascundă în spatele câtorva recenzii false, pentru a le face să arate mai bine. Însă există câteva semnale de atenţionare - cum ar fi, de exemplu, prea multe recenzii similare sau prea recente sau cu prea puţine detalii concrete, precum şi recenzii făcute de membri ai platformei care sunt exagerat de discreţi în legătură cu propriile profiluri, subliniază sursa citată.

# 7 Atenţie la escrocherii cu rambursări de anulare a vacanţei

Din cauza pandemiei de COVID-19, călătorii depun mai multe eforturi, când este cazul, cu cererile de anulare a zborurilor şi cu cererile de rambursare. Răufăcătorii folosesc aceste oportunităţi pentru a păcăli clienţii în mai multe moduri, inclusiv prin e-mailuri de phishing, apeluri false, postări false sau anunţuri pe reţelele sociale. Clienţii ar trebui să aibă grijă dacă li se cere să achite o taxă în avans, ca plată pentru gestionarea cererilor de rambursare - mai ales dacă cererea lor este redirecţionată către un site extern sau dacă li se solicită detaliile bancare la telefon.

Revolut oferă o gamă largă de produse financiare care uşurează viaţa pasionaţilor de călătorii - de la carduri pentru plăţi online, offline şi contactless, la schimburi în diverse monede la cursuri interbancare, tranzacţii instant şi retrageri de numerar în numeroase valute, fără taxe ascunse.

Cu aplicaţia Revolut, cardurile pot fi îngheţate şi reactivate oricând, cu un singur click, iar fiecare cheltuială este urmată de o notificare push. Clienţii Premium şi Metal pot beneficia, de asemenea, de asigurare de călătorie şi acces la lounge, în aeroport, dacă zborul lor este întârziat. Mai mult, cu produsul Sejururi (Stays), clienţii îşi pot rezerva cazarea pentru vacanţă direct din aplicaţia Revolut, fără a se expune la riscul de fraudă, şi pot beneficia şi de cashback de până la 10% din valoarea cazării, după ce achită cu Revolut, fie la rezervare, fie la finalul vacanţei, direct la proprietate.

Mai multe despre fraudele cibernetice şi pe https://sigurantaonline.ro/, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro