Cum se pregăteşte Germania de vaccinarea anti-Covid

A.P.
Miscellanea / 01 decembrie 2020

Cum se pregăteşte Germania de vaccinarea anti-Covid

În timp ce majoritatea vaccinurilor anti-coronavirus sunt încă în faza de testare, producţia deja s-a pornit. Iar firmele germane sunt implicate masiv, la fel ca şi în activitatea de transportare a vaccinurilor, arată Mischa Ehrhardt într-o analiză Deutsche Welle, citată de g4media.

Lupta împotriva pandemiei de coronavirus se duce în laboratoare, acolo unde se caută şi se testează substanţe microscopice pentru un vaccin. Livrarea şi transportarea acestui vaccin va fi însă "cea mai mare şi mai complexă operaţiune logistică globală efectuată vreodată", după cum s-a exprimat federaţia internaţională de transport aerian IATA. Câteva firme germane joacă un rol-cheie în acest proces.

De exemplu, la Mainz, compania Biontech. Firma germană relativ mică s-a aliat cu gigantul american Pfizer şi a înregistrat un succes: cele două companii partenere au făcut în SUA cerere pentru aprobarea în regim de urgenţă a primului vaccin anti-coronavirus. Omologarea ar putea veni chiar anul acesta.

Biontech este în prima linie a luptei contra epidemiei, dar nu este singura companie germană implicată. La găsirea unui vaccin lucrează şi cercetătorii de la firma Curevac din Tubingen - sprijiniţi financiar de investitorul Dietmar Hopp, fondatorul SAP, şi de guvernul german. Curevac mai are ceva până la depunerea cererii de omologare. Totuşi, deja se preocupă intens de producţia în masă a viitorului vaccin, la fel cum fac şi concurenţii săi.

Producţia a fost deja demarată

Este nevoie în acest sens de miliarde de flacoane din sticlă specială. Concernul Gerresheimer din Dusseldorf este unul din liderii de piaţă la nivel mondial în acest sector. La fel sunt experţii în sticlă specială de la firma Schott din Mainz. Trei sferturi din producătorii de vaccinuri care se află în fazele unu sau doi de testare ar fi comandat deja fiolele speciale de la Schott, potrivit acestei companii. Iar pentru că producătorii de vaccinuri au comandat din timp, nu vor exista nici dificultăţi de realizare a tuturor comenzilor. Sporirea producţiei va aduce şi profituri pe măsură - firma din Mainz se aşteaptă la un volum de vânzări suplimentar de peste zece milioane de euro.

Şi pentru că producţia funcţionează deja la cote ridicate, Biontech şi Pfizer susţin că, odată cu omologarea vaccinului lor în SUA, ar putea începe deja în doar câteva ore livrările. Cele două firme se află în contact şi cu autorităţile responsabile din Europa, Canada, Australia, Japonia şi Marea Britanie, fiind demarate de asemenea şi acolo procedurile de omologare a vaccinului.

La fel ca în Europa, şi în celelalte regiuni autorităţile pot verifica rezultatele testelor clinice încă din timpul desfăşurării studiilor, deoarece firmele producătoare comunică permanent rezultatele intermediare ale cercetării lor. În mod normal, companiile farmaceutice strâng aceste date timp de luni şi ani şi le predau pe toate deodată autorităţilor sanitare la încheierea testelor.

Momentul specialiştilor în logistică

După ce vaccinurile sunt omologate, este treaba distribuitorilor să se ocupe de "cea mai mare şi mai complexă operaţiune logistică globală" şi să livreze miliardele de doze rapid şi sigur oamenilor din întreaga lume. De aceea, şi divizia cargo a Lufthansa se pregăteşte cu intensitate la Frankfurt pentru distribuirea în masă a vaccinurilor. Potrivit Lufthansa Cargo, se fac pregătiri atât pentru exporturi, cât şi pentru importuri, pentru că nu se ştie deocamdată de unde vor veni primele vaccinuri.

Într-o poziţie de frunte se vede şi Deutsche Post/DHL. Concernul din Bonn discută în prezent cu guverne şi autorităţi şi se pregăteşte de sarcina-mamut care urmează. Un studiu efectuat la comanda Deutsche Post a arătat că aprovizionarea globală cu miliarde de doze de vaccin se poate compara cu o sarcină herculeană. Pentru livrarea celor 10 miliarde de doze estimate ca necesare pe termen mai lung ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de palete de transport şi de 15.000 de zboruri. "Acest demers nu va eşua cu siguranţă din cauza logisticii", s-a arătat încrezător în urmă cu câteva zile şeful Deutsche Post, Frank Appel. Şi asta pentru că firmele de transport şi distribuţie au deja o experienţă de 20 de ani de colaborare cu companiile farmaceutice şi de livrare a sensibilelor produse ale acestora - infrastructura necesară ar exista deci deja.

Problema păstrării la rece

Unul din aspectele problematice ale întregului proces: vaccinul anti-coronavirus produs de Biontech şi Pfizer trebuie păstrat mereu la temperaturi cuprinse între minus 70 şi minus 80 de grade Celsius. Soluţia este oferită şi aici de anumite firme, precum va-Q-tec din Wurzburg, specializată în congelatoare capabile să asigure temperaturi foarte scăzute. Compania a anunţat în urmă cu câteva zile un acord cu o companie farmaceutică, urmând a livra acesteia începând cu primul trimestru al anului viitor 1000 de containere de transport ultraperformante. Şi alţi producători de astfel de echipamente de răcire se află în negocieri avansate cu firmele farmaceutice. "Înţelegerea încheiată acum este cea mai amplă din întreaga istorie de 20 de ani a companiei noastre şi una din cele mai mari din întreaga branşă", a declarat şeful şi fondatorul va-Q-tec, Joachim Kuhn. În oraşul Tuttlingen, firma Binder produce congelatoarele speciale necesare, folosite de regulă de laboratoarele de cercetare medicală. În ultimele săptămâni, firma din Tuttlingen, lider de piaţă la nivel mondial, şi-a triplat producţia.

Nu în cele din urmă, va fi nevoie şi de ustensile medicale pentru vaccinarea oamenilor. B. Braun din Hessa joacă aici un rol decisiv. "Numeroşi producători de vaccinuri şi multe guverne cer acum seringi şi canule, precum şi alte produse folosite pentru vaccinare şi se asigură astfel că vor beneficia de stocurile necesare", a declarat pentru DW Frank Kirchner. El este şeful companiei B. Braun Deutschland.

Pe lângă seringi de unică folosinţă şi canule, firma amintită fabrică şi produse folosite în general în combaterea pandemiei, precum dezinfectanţi, mănuşi medicale, alte dotări de protecţie destinate personalului medical şi sanitar. În prezent, B. Braun utilizează planuri de lucru conform cărora vaccinarea de masă împotriva coronavirusului ar urma să înceapă din 15 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro