Cum vor ajuta soluţiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

Andra Caşu şi Aurelia Costache, EY România
Companii / 8 aprilie

Cum vor ajuta soluţiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

Apariţia soluţiilor de inteligenţă artificială (AI) este privită, cel puţin în domeniul fiscal, cu entuziasm şi prudenţă deopotrivă, ca orice noutate. Entuziaştii văd mai multe beneficii versus riscuri ori neajunsuri, în timp ce prudenţii văd mai degrabă invers, mai ales în contextul aşteptării aprobării reglementărilor detaliate privind funcţionarea şi adopţia soluţiilor AI. Este cert însă că, în momentul luării deciziei pentru aplicarea unei soluţii AI în zona fiscală, este obligatorie conexiunea strategiei fiscale cu strategia de business a companiei sau a grupului.

Referindu-ne la utilizarea AI în optimizarea fiscală, în sensul creşterii eficienţei şi acurateţei deciziilor fiscale, am identificat câteva moduri în care AI poate genera beneficii:

Analiza Datelor: AI poate procesa şi analiza cantităţi mari de date fiscale pentru a identifica modele, tendinţe şi anomalii. Prin utilizarea algoritmilor de învăţare automată, AI poate identifica riscurile fiscale, potenţialele incoerenţe şi posibilele erori ce pot apărea în declaraţiile fiscale sau în alte documente legate de fiscalitate.

Pasul următor ar fi o mai eficientă Analiză a Riscului Fiscal, bazată pe analiza datelor. Soluţia AI poate evalua riscurile fiscale asociate cu deciziile de afaceri şi poate oferi estimări cu privire la impactul fiscal al diferitelor scenarii şi strategii, ceea ce va ajuta organizaţiile să ia decizii informate şi să gestioneze riscurile fiscale în mod proactiv.

Prin integrarea tehnologiilor AI în procesele de optimizare fiscală, organizaţiile pot beneficia de o mai mare eficienţă operaţională, de o mai mare precizie în evaluarea fiscală şi de o mai bună conformitate cu legislaţia fiscală în continuă schimbare. Desigur, aşa cum e cazul la modul general în ce priveşte utilizarea AI, este important să se ţină cont şi de aspectele legale, etice şi de confidenţialitate asociate.

Ca urmare a unei analize de risc fiscal mai precise, poate fi mult diminuat riscul de neconformare. Îmbunătăţirea Conformităţii Fiscale este un alt potenţial beneficiu, pentru că AI poate asista în asigurarea respectării normelor fiscale şi a reglementărilor în vigoare. Prin monitorizarea şi actualizarea continuă din punct de vedere operaţional a schimbărilor legislative şi a politicilor fiscale, AI poate ajuta organizaţiile să rămână conforme cu cerinţele fiscale şi să evite sancţiunile şi litigiile.

De asemenea, având analize mult mai precise ale datelor aflate la îndemâna unei companii (şi mult mai bine segmentate), AI poate fi utilizat în Automatizarea Proceselor Fiscale. Aceste soluţii pot automatiza procesele repetitive şi intensive din domeniul fiscal, cum ar fi calculul impozitelor, pregătirea declaraţiilor fiscale, monitorizarea conformităţii şi gestionarea riscurilor fiscale. Pot fi astfel mult reduse erorile umane şi se poate ajunge la economii semnificative de timp şi resurse.

Având toate procesele anterioare de o calitate mult îmbunătăţită, companiile pot lua în considerare o nouă abordare în procesul de Optimizare a Planificării Fiscale. AI poate fi folosit pentru a identifica strategii şi soluţii optime pentru planificarea fiscală a unei companii. Prin analizarea situaţiilor individuale şi a obiectivelor fiscale, AI ar putea recomanda structuri fiscale eficiente pentru a maximiza beneficiile fiscale.

De partea autorităţilor fiscale, este foarte posibil ca, adoptând soluţiile AI în procesele de control, acestea să ajute semnificativ la o creştere a eficienţei acestora în detectarea Fraudei Fiscale. Prin analiza modelelor de comportament şi a datelor financiare, AI poate identifica potenţialele cazuri de fraudă fiscală sau de evaziune fiscală. Algoritmii de detecţie a anomaliei pot alerta autorităţile fiscale sau organizaţiile private pentru investigaţii suplimentare.

Ce este de făcut în acest ocean de posibilităţi pe care le deschide AI? Unul din aspectele cheie pe care îl recomandăm este proactivitatea, care va genera avantaje competitive celor care utilizează cu succes AI în business. De asemenea, trebuie avut în vedere managementul schimbării şi pregătirea angajaţilor, în concordanţă cu aspectele de HR relevante la nivelul companiei. În ce priveşte gestionarea funcţiei fiscale cu ajutorul AI, este necesară o definire cât mai specifică şi structurată a modelului existent şi a priorităţilor de revizuire. În acest fel, implementarea AI poate să ia în considerare etape concrete, în funcţie de ceea ce generează în momentul actual cele mai mari provocări (sarcini repetitive, timp consumat, lipsa resurselor interne sau în piaţa forţei de muncă). Implementarea AI în fiscalitate, ca de altfel orice nouă etapă de evoluţie apărută în decursul timpului, este un proces fluid şi creativ.

Încadrarea folosirii technilogiei AI într-un cadru mai larg de atingere a obiectivelor strategice ale organizaţiei este esenţială. Numai în acest fel se poate construi un "business case" pozitiv. Tehnologia este deja prezentă pe piaţa locală şi avantajele competitive pe care le poate aduce folosirea tehnologiei AI vor fi vizibile în următorul an.

Companile care încep să folosească tehnologiei AI/GenAI îşi construiesc din timp exact acea "fundaţie" necesară creşterii încrederii în AI şi folosirii acesteia pe scară largă. Această fundaţie, obligatorie, acoperă aspecte precum: pregătirea datelor (AI ready data), guvernanţa AI, conformitatea cu reglementările în vigoare şi cyber-security.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Titlul conține o întrebare și o soluție corecta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb