Curtea Constituţională, arbitru între elevi şi Ministerul Educaţiei

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 martie

Curtea Constituţională, arbitru între elevi şi Ministerul Educaţiei

Disensiunile dintre elevi şi autorităţi au ajuns şi în justiţie de mai multe ori. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) se va judeca, din nou, cu Ministerul Educaţiei la Curtea Constituţională, pe subiectul transportului elevilor, în urma sesizării Curţii Constituţionale de către Curtea de Apel Constanţa.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Ministerul Educaţiei asupra ordinului de ministru ce reglementează sumele forfetare. Instanţa a admis ridicarea unei excepţii la Curtea Constituţională asupra OUG nr. 159/2022, ordonanţă ce a blocat gratuitatea elevilor la transportul judeţean. Potrivit AEC: "Amintim că OUG nr. 159/2022 a fost adoptată anterior pronunţării CCR pe altă ordonanţă cu text aproape identic, în scopul blocării efectelor deciziei Curţii, anume reintroducerea gratuităţii elevilor la transport. Ordonanţa a fost adoptată în ciuda semnalelor venite din partea organizaţiilor de elevi din ţară, cu o săptămână înainte de pronunţarea CCR, fiind astfel vădit neconstituţională. În urma cazului Caracal, Parlamentul a adoptat Legea nr. 226/2020, prin care a prevăzut gratuitatea elevilor la transport. Aceasta nu a fost niciodată aplicată, iar în vara anului 2021, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a promovat OUG nr. 50/2021, prin care gratuitatea a fost tăiată. Asociaţii de elevi, operatori de transport şi Avocatul Poporului au ridicat excepţii de neconstituţionalitate asupra OUG, iar aceasta a fost declarată ca neconstituţională. Deşi OUG nr. 50/2021 încă se afla pe circuitul legislativ, Guvernul a adoptat, printr-un gest de aroganţă, o nouă ordonanţă de urgenţă. Legiferarea abuzivă, prin ordonanţă de urgenţă, trebuie să se oprească! Elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit, reglementat în mod eficient şi democratic, de către Parlament".

Ariana Dudună, preşedinte AEC a declarat: "Este deja a doua oară când ajungem la Curtea Constituţională cu o ordonanţă ce reglementează transportul elevilor. OUG nr. 159/2022 a fost adoptată într-un gest de sfidare faţă de Parlament, Constituţie, şi democraţie, cu unicul scop de a bloca efectele Deciziei CCR nr. 16/2022. Guvernul trebuie să îşi asume, odată pentru totdeauna, faptul că legiferarea prin OUG a transportului elevilor a avut efecte dezastruoase, şi să oprească acest cerc vicios". Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a remarcat cu mai multe "victorii" în disputele cu autorităţile, reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro