CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ: Există riscul ca REPowerEU să nu se ridice la înălţimea ambiţiilor

G.D.
Internaţional / 26 iulie

Există riscul ca REPowerEU să nu se ridice la înălţimea ambiţiilor

REPowerEU, planul UE de a reduce rapid dependenţa de combustibilii fosili ruşi, de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie la nivelul UE şi de a accelera tranziţia verde, se poate confrunta cu dificultăţi considerabile de ordin practic, avertizează Curtea de Conturi Europeană într-un aviz publicat astăzi, relatează Agerpres.

Potrivit ECA, succesul planului REPowerEU va depinde în special de acţiuni complementare de la toate nivelurile şi de asigurarea unei finanţări de aproximativ 200 de miliarde de euro.

"Curtea consideră că există un risc ca REPowerEU, în forma sa actuală, să nu poată identifica şi implementa rapid proiectele strategice ale UE cu impact imediat şi maximal asupra securităţii şi independenţei energetice a UE", a declarat Ivana Maletic, membra Curţii responsabilă de acest aviz.

Deşi propunerea oferă o prezentare exhaustivă a contextului şi a principalelor provocări, auditorii atrag atenţia asupra mai multor inconsecvenţe în modul în care a fost conceput REPowerEU. Pe de o parte, obiectivul REPowerEU priveşte UE în ansamblul său, dar, pe de altă parte, Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) este implementat prin măsuri propuse de statele membre. Auditorii avertizează că o astfel de situaţie atrage riscul ca provocările care vor apărea să nu poată fi abordate de manieră strategică şi ca proiecte de importanţă strategică pentru UE în ansamblu să nu fie finanţate prin REPowerEU.

Comisia a estimat că investiţiile suplimentare pentru REPowerEU - şi, în special, pentru eliminarea treptată a importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027 - s-ar ridica la 210 miliarde de euro. Ori, finanţarea totală suplimentară pusă la dispoziţie este de numai 20 de miliarde de euro. Celelalte surse de finanţare nu se află sub controlul Comisiei şi depind de disponibilitatea statelor membre de a utiliza împrumuturile rămase din MRR sau de a transfera fonduri de la alte politici ale UE, în special de la coeziune şi dezvoltare rurală. Prin urmare, auditorii avertizează că valoarea totală a finanţării efectiv disponibile riscă să nu fie suficientă pentru a acoperi nevoile de investiţii estimate.

Modul în care este preconizată distribuirea fondurilor către statele membre ridică de asemenea probleme, mai arată auditorii. Întrucât fondurile vor fi distribuite proporţional cu cele utilizate iniţial pentru MRR, acestea nu vor reflecta nici provocările curente şi obiectivele REPowerEU, nici nevoile specifice ale statelor membre. Faptul că nu a fost fixat un termen-limită specific pentru transmiterea capitolelor privind REPowerEU reduce şansele de a se identifica şi a se promova proiecte transfrontaliere. Lipsa oricărei analize comparative limitează perspectiva strategică cu privire la ce proiecte au cel mai ridicat potenţial de a contribui la securitatea şi independenţa energetică a UE.

În avizul său, Curtea de Conturi Europeană subliniază o serie de alte deficienţe ale planului REPowerEU, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea, monitorizarea şi evaluările, precum şi transmiterea şi evaluarea capitolelor referitoare la REPowerEU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro