CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Dezvoltatorii au continuat să investească pe piaţa de retail în 2021 şi au livrat 10 proiecte noi

G.B
Companii / 10 februarie 2022

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinocţiu

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinocţiu

În ţara noastră, în 2021, au fost livrate zece noi proiecte de retail, cu o suprafaţă totală de circa 100.000 metri pătraţi, şase dintre acestea, cumulând 70.000 metri pătraţi fiind finalizate în ultimul trimestru. Atenţia dezvoltatorilor s-a îndreptat cu predilecţie spre oraşe terţiare, cu mai puţin de 150.000 de locuitori, unde au construit în special parcuri de retail, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinocţiu, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, interesul dezvoltatorilor s-a concentrat pe orase in care stocul de spaţii moderne este redus, precum, Bârlad, Sfântu Gheorghe, Roşiorii de Vede, Mediaş, Baia Mare sau Focşani fiind printre beneficiarii de noi proiecte de retail în 2021. Singurul proiect livrat anul trecut in Bucuresti a fost reprezentat de prima faza a Fashion House Pallady, cu un total de 8.500 mp, potrivit sursei citate.

Cele mai importante livrări, din punct de vedere a suprafeţei, din 2021 au fost Prahova Value Centre (21.900 mp), Sepsi Value Centre (16.300 mp) şi Bârlad Value Centre (16.300 mp), toate dezvoltate de Prime Kapital - MAS Real Estate, unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţă, în timp ce Scallier şi Square 7 Properties - Mitiska şi-au extins de asemenea portofoliile de pe piaţa locală în cursul anului trecut.

Parcurile de retail continuă să fie formatul preferat de dezvoltatori şi în 2022, în condiţiile în care peste 80% din cei 100.000 metri pătraţi de spaţii noi anunţaţi pentru acest an, vor fi livrate în astfel de scheme.

Extinderea cu 16.500 metri pătraţi a Colosseum Mall din Bucureşti este singurul proiect de tip mall care ar urma să fie finalizat în acest an, reprezentând şi primul centru comercial livrat în Capitală după şase ani fără niciun astfel de proiect nou.

Scallier, Prime Kapital (in joint-venture with MAS Real Estate), Square 7 Properties - Mitiska şi Iulius Group au printre cele mai consistente planuri de extindere pe piaţa de retail din România. De remarcat de asemenea, şi interesul grupului austriac Supernova pentru acest segment imobiliar, care şi-a făcut intrarea pe piaţa de retail românească în 2020 prin achiziţia centrului comercial Jupiter din Piteşti, şi a continuat investiţiile şi în 2021, când a preluat unui pachet de şase proprietăti comerciale operate de Cora, devenind astfel un jucător relevant, se arată în comunicat.

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinocţiu a declarat: "Activitatea pe piaţa de retail a rămas efervescentă, pe fondul revenirii consumului, reflectat în evoluţia vânzărilor de retail, care în 2021 au avut un ritm de creştere peste cel înregistrat în 2019. Această dinamică, susţinută atât de vânzările de produsele alimentare, cât şi de cele nealimentare, se reflectă în planurile de extindere a portofoliilor deţinute în România anunţate de dezvoltatori, care au în prezent în diferite etape de dezvoltate proiecte care totalizează circa 300.000 metri pătraţi. Dacă şi în 2022, ţintele principale pentru noi proiecte vor fi de asemenea oraşele de sub 150.000 de locuitori, iar formatele dominante vor fi parcurile de retail, începând cu 2023 am putea vedea o revenire a interesului pentru oraşe mari şi pentru centre comerciale de tip mall."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro