Cutremur în Maroc: Oraşul Marrakech a fost devastat

E.M.
Internaţional / 11 septembrie

Cutremur în Maroc: Oraşul Marrakech a fost devastat

Pagubele sunt mari în oraşul marocan cu un bogat patrimoniu arhitectural, după cutremurul devastator care a provocat moartea a 2100 de oameni, relatează news.ro.

Pe cele 700 de hectare ale Medinei, cartierul vechi, pagubele sunt impresionante pe alocuri, cu case distruse şi mormane de moloz înalte de câţiva metri în labirintul de străduţe. Zidurile din secolul al XII-lea, care înconjoară oraşul imperial fondat în jurul anului 1070 de dinastia Almoravid, sunt parţial dărâmate.

Provincia Al-Haouz, epicentrul cutremurului care a provocat moartea a peste 2.000 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, se află la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de această bijuterie turistică din centrul Marocului.

Eric Falt, directorul regional al Biroului UNESCO pentru Maghreb, a declarat: "După un astfel de dezastru, cel mai important lucru este să avem grijp de vieţile oamenilor. Dar trebuie, de asemenea, să planificăm imediat şi a doua fază, care va implica reconstrucţia şcolilor şi a bunurilor culturale afectate de cutremur".

Marrakech este plin de astfel de situri, incluse în patrimoniul mondial de către agenţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură încă din anul 1985.

Piaţa Jemaa el-Fna, de exemplu, renumită pentru fermecătorii de şerpi şi vânzătorii de henna, este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar şi pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

La câteva ore după cutremur, o echipă a Naţiunilor Unite, condusă de Eric Falt, a inspectat Medina timp de două ore: "Putem spune deja că pagubele sunt mult mai mari decât ne aşteptam. Am găsit fisuri majore în minaretul Koutoubia, cea mai emblematică structură, dar şi distrugerea aproape completă a minaretului moscheii Kharbouch".

La câţiva metri de această moschee cu zidurile slăbite, comercianţii stau pe scaunele lor, aşteptând clienţii, iar de cealaltă parte a străzii, o cafenea care datează din anii 1960 îşi întâmpină clienţii, în ciuda fisurii mari pe unul dintre pereţii săi interiori. "Cu toate acestea, zona cea mai evident afectată este Mellah (fostul cartier evreiesc), unde distrugerea caselor vechi este cea mai spectaculoasă", adaugă Falt. Acolo, case cu un etaj, cu zidărie de piatră care devine roz la soare, au fost reduse la moloz. Au fost instalate bare de fier şi alte suporturi improvizate pentru a susţine pereţii căzuţi.

Deşi siturile istorice au beneficiat în ultimii ani de operaţiuni de restaurare şi de expertiza maeştrilor artizani, în special în arta tadelakt, o tehnică ancestrală de aplicare a tencuielii de var tipică pentru Marrakech, nu este cazul tuturor clădirilor din zonă.

"Există disparităţi uriaşe", afirmă Sylvain Schroeder, un francez din cartierul Douar Graoua care este proprietarul uneia dintre zecile de riad-uri care au contribuit la farmecul oraşului turistic. Liniştea terasei sale şi zambilele viu colorate contrastează cu dezolarea locuinţelor sărace din apropiere. "Apa din piscină s-a mişcat, dar asta e tot, restul este intact", spune el, arătând spre pereţi, grinzi şi lămâi. "Aici există cadre din beton armat, ca în multe riad-uri care au fost renovate recent, structura a fost consolidată", ne asigură el. De cealaltă parte a aleii, pereţii largi ai unui bloc de apartamente ameninţă să se prăbuşească. Potrivit lui Schroeder, "la cea mai mică ploaie, ar putea cădea ca un castel de cărţi de joc".

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb