DACĂ DISPUTA CU AUTORITĂŢILE LOCALE NU VA FI SOLUŢIONATĂOficialii "Romaltyn" nu exclud posibilitatea retragerii investiţiilor

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă /

Oficialii "Romaltyn" nu exclud posibilitatea retragerii investiţiilor

Baia Mare ar putea pierde 70 de milioane de euro, susţin cei de la Romaltyn

Disputa dintre autorităţile locale şi reprezentanţii Romaltyn riscă să pună în pericol investiţiile de aproximativ 20 de milioane de dolari pe care firma kazahă şi fondul de investiţii "Feribourg Investment" le-au făcut pentru relansarea activităţii prin refacerea proceselor tehnologice, afirmă reprezentanţii "Romaltyn".

După ce Consiliul Local din Baia Mare a decis schimbarea destinaţiei zonei în care se află uzina, reprezentanţii "Romaltyn" Baia Mare au atras atenţia că activitatea companiei ar putea fi sistată ar putea fi sistată.

"Romaltyn" contestă decizia consilului local, motivând că intră în contradicţie cu dreptul de exploatare şi prelucrare a zăcămintelor miniere obţinut de companie prin Licenţa de Concesiune pentru Exploatare nr. 1 din 05.11.1998, emisă de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Hotărârea Consiliului Local afectează în primul rând oraşul Baia Mare prin pierdera a circa 70 de milioane de dolari, sumă pe care inves-titorii vor dori să o recupereze în cazul închiderii uzinei. Neîncasarea taxelor şi impozitelor locale echivalente cu bugetul educaţiei şi sănătăţii pe un an al oraşului, transferarea cos-turilor de operare ale iazului "Aurul" către primărie şi indirect pierderea credibilităţii autoritătilor locale în faţa oricărui potenţial investitor străin sunt alte potenţiale consecinţe pentru oraş", ne-au declarat ieri reprezentanţii uzinei Romaltyn.

Totodată, fezabilitatea proiectului este pusă sub semnul întrebării, în cazul în care hotărârea consiliului local ar deveni efectivă întrucât ar presupune, conform afimaţiilor oficialilor de la Romaltyn, relocarea uzinei cu consecinţa creşterii costurilor proiectului peste "limita profitabilităţii".

Reprezentamţii uzinei au mai adăugat: "Este cunoscut faptul că o relocare a unei activităţi implică de cele mai multe ori costuri mai mari decât cele pentru o nouă construcţie. În cazul de faţă cu atât mai mult, cu cât avem în vedere şi proiectele de ecologizare corespunzătoare, la finalul activităţii. Estimările noastre arată o creştere a costurilor proiectului cu aproximativ 30 milioane de euro în cazul relocării.

În acelaşi timp, impactul punctual al deciziei Consiliului Local este de creştere a incertitudinii privind continuarea proiectului conform calendarului iniţial, ceea ce a dus la reducerea activităţii personalului companiei, de la 5 la 4 zile pe săptămână cu diminuarea corespunzătoare a salariilor".

În lumina ultimelor evenimente, reprezentanţii "Romaltyn" nu exclud nici posibilitatea retragerii investiţiilor ca variantă de lucru dacă disputa cu autorităţile locale nu va fi rezolvată.

"Nu excludem această variantă (a retragerii investiţiilor sau a sistării activităţii) deşi sperăm să nu fie cazul. Decizia de închidere a activităţii ar avea însă implicaţii grave pentru autorităţile băimareane prin solicitarea acţionarilor de recuperare a tuturor investiţiilor de până în prezent (circa 70 milioane dolari), echivalentul bugetul pe un an al primariei Baia Mare. Sperăm totuşi ca etapa actuală să fie doar una intermediară până la clarificarea tuturor aspectelor", au mai adăugat cei de la "Romaltyn".

De la preluarea companiei de către noii acţionari au fost alocate direct 20 milioane USD în vedera relansării activităţii uzinei, investiţiile vizând în principal refacerea proceselor tehnologice pentru a asigura alinierea integrală la normativele de funcţionare definite de Uniunea Europeană, conform afimaţiilor reprezentanţilor "Romaltyn".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro