DACĂ ELIMINĂ BARIERELE COMERCIALE IMPUSE CHINEI,UE ar putea pierde 3,5 milioane de locuri de muncă

Internaţional / 19 septembrie 2015

UE ar putea pierde 3,5 milioane de locuri de muncă

Uniunea Europeană ar putea pierde până la 3,5 de milioane de locuri de muncă dacă va elimina barierele comerciale în relaţiile cu China, măsură aşteptată de autorităţile de la Beijing să aibă loc până la sfârşitul lui 2016, potrivit unui studiu realizat de un grup de 25 de federaţii industriale, transmite Mediafax.

Raportul, prezentat în această săptămână unor oficiali şi parlamentari ai Uniunii Europene, estimează că importurile de bunuri ale UE ar creşte cu 25%-50% în următorii trei ani, în eventualitatea eliminării restricţiilor, relatează Reuters.

"Ar fi o majorare de 5%-10% pe an peste tendinţa actuală de creştere şi pot afirma că studiul este conservator. China poate să exporte mult mai mult, având în vedere excesul de capacitate", a declarat Robert Scott, directorul Economic Policy Institute, co-autor al studiului.

Uniune Europeană, alături de alţi membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), trebuie să decidă dacă să acorde Chinei statul de economie de piaţă, la sfârşitul anului 2016.

Statutul de economie de piaţă este important întrucât reduce capacitatea UE de a impune tarife anti-dumping importurilor din China.

Oponenţii acordării acestui statut Chinei, cum este Aegis Europe, care grupează 25 de federaţii industriale europene, de la oţel la ceramică, susţin că preţurile din China nu sunt rezultatul unor forţe normale ale pieţei ci sunt menţinute în mod artificial la un nivel scăzut.

Scott consideră că reducerea tarifelor aplicate importurilor şi a riscului de impunere a unor măsuri anti-dumping ar determina companiile chineze să reducă preţurile bunurilor exportate cu aproape 30%.

În consecinţă, scăderea producţiei în UE ar reduce PIB-ul Uniunii cu 1-2 puncte procentuale, provocând pierderea a 1,7-3,5 milioane de locuri de muncă.

Cele mai afectate sectoare ar fi cele producătoare de componente auto, hârtie şi produse din hârtie, oţel, ceramică, sticlă, aluminiu şi biciclete, unde lucrează în total 2,7 milioane de oameni, în UE.

"Aceste locuri de muncîă nu vor fi pierdute peste noapte. Unele sectoare sunt mai vulnerabile, cum sunt cel al oţelului şi al bicicletelor", a spus Scott, adăugând că pentru fiecare loc de muncă direct care ar fi desfiinţat ar fi pierdute alte două.

Chiar dacă Europa va decide să acorde statutul de economie de piaţă Chinei, acest fapt nu va schimba faptul că acest stat nu este o astfel de economie, a arătat Scott.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb