Abonament gratuit

DACIAN CIOLOŞ: Reforma învăţământului din România este o urgenţă

B.F.
Politică /

 Reforma învăţământului din România este o urgenţă

Reforma învăţământului din România este o urgenţă şi trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, iar aceasta trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialişti pe care România îi are, a afirmat liderul PLUS, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş a scris pe Facebook. "Nu mai putem continua cu o abordare fals competitivă în urma căreia tinerii ies din şcoală incapabili să-şi asume proactiv un loc şi un rost în societate. Cei mai mulţi dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenţi de şcoală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educaţie. Reforma învăţământului din România este o urgenţă. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei ţări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialişti pe care România îi are. Din ţară şi din diaspora".

Comentând rezultatele ultimei evaluări PISA în învăţământ, fostul premier a susţinut că acestea sunt "dezamăgitoare pentru sistemul românesc de educaţie".

Potrivit acestuia, programa şcolară din România este depăşită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rău decât cele din perioada comunistă, iar copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani.

Rezultatele elevilor români la testele de evaluare PISA din 2018 au înregistrat o scădere faţă de anterioarele evaluări de acest tip.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, comparativ cu ciclul anterior de testare, media internaţională a înregistrat o uşoară scădere (citire/lectură - 487, faţă de 493, matematica - 489, faţă de 490, ştiinţe - 489, faţă de 493 în 2015).

Această tendinţă este înregistrată şi de ţara noastră: citire/lectură - punctaj 428, faţă de 434 în 2015, matematică - 430, faţă de 444 în 2015 şi ştiinţe - 426 (faţă de 435). Scorurile înregistrate în 2018 sunt mai mari în raport cu rezultatele din anii 2006 şi 2009, dar uşor mai mici comparativ cu cele înregistrate în 2015.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Principala problema a invatamantului romanesc este programa , eu as spune nu depasita ci foarte grea in anumiti ani si mai ales foarte incarcata. In loc sa ne uitam la tarile civilizate , Germania , Franta etc sa vedem ce se face acolo la matematica , fizica , chimie, la noi zici toti ne-am nascut cu IQ peste 150 . Jumatate din problemele din manualul de matematica nu pot fi rezolvate de un copil cu abilitati normale. Ce rost are sa punem astfel de probleme in manual ? Ce vrem sa demonstram ?

  Ce sanse reale le dam copiilor din familii mai putin favorizate si care nu isi permit meditatii ? Aproape toti copii de la sate se pierd si nu mai termina liceul . Sunt atatia copii care ar vrea sa invete si pe care familia nu-i sprijina si pt care noi nu facem nimic.

  Modificati programa scolara ! Asta trebuie sa faceti! Si daca nu stiti cum uitati-va la tarile civilizate din UE... 

  Ciolos esti un papagal fara pereche.De nimic nu te apuci serios si ne tot ameninti cu specialiștii tai.Daca,esti in stare fa un program in care sa arăti ce ai face

  Sunt profesor si pot spune asa: arata- mi manualele din tara si pot sa spun ce tara esti!

  Manualul e CARTEA DE CĂPĂTÂI si la un singur manual ar trebui cel puțin 3 ani.Eu unul as lucra si gratuit,dar nu ptr

  ca sunt un mare specialist ci stiu sa - l fac clar păstrând respectul față de știință! 

  De 30 de ani invatamantul din Romania este intr-o reforma continua. Orice prostovan de Ministru ne explica in fiecare an cum reformeaza el invatamantul. Si tot asa o tin de 30 ani, acum ne servesc placa cu reforma. Mai schimbati ma placa cu reforma, dati bani invatamantului si respectati profesorii, ca 30 de ani va tot bateti joc de ei. A ajuns o asistenta din spital sa aiba salariu cu 50% -60% mai mare. Unde este ierarhia. Mergeti in vest si vedeti cum isi respecta profesorii si la ce nivel sunt salarizati. Asa povesti ca aplicati voi reforme, drept sa spun, ne-am saturat.

  Vorbiti mereu numaî despre invatamantul preuniversitar...

  Profesorii din scolile de oriunde , nu numai din zonele defavorizate ies la pensie la 68 ani

  Profesorii universitari la 65 ani !? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie