Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii afectaţi de cutremur

G.D.
Internaţional / 7 februarie 2023

Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii afectaţi de cutremur

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări ieri că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP, potrivit Agerpres.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit ieri la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să "faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar" ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

"Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

În prezent, ajutorul umanitar în zonele rebele, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Dar acest mecanism este contestat de Damasc şi Moscova, care denunţă o încălcare a suveranităţii Siriei. Sub presiunea Rusiei şi a Chinei, numărul punctelor de trecere a frontierei a fost redus în timp de la patru la unu.

Întrebat despre o posibilă deschidere de noi puncte de trecere pentru a face faţă consecinţelor cutremurului, ambasadorul sirian a părut să respingă ieri această ideea."Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei. Accesul din Siria există, se pot coordona cu guvernul şi vom fi pregătiţi să facem acest lucru", a spus Bassam Sabbagh.

ONU a subliniat însă în mod repetat în ultimii ani că furnizarea de asistenţă peste linia frontului, care necesită aprobarea Damascului, nu este fezabilă la o scară proporţională cu nevoile populaţiei din nord-vestul Siriei.

"Sperăm în continuare să putem livra ajutor peste linia frontului", a declarat luni Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres. Dar "acest mecanism este puţin mai dificil" decât mecanismul transfrontalier, a adăugat el, asigurând că ONU va oferi cât mai mult ajutor posibil prin "orice mijloace" disponibile.

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb