DAN BARNA:"Până acum România trebuia să încheie patru pachete din PNRR"

S.B.
Politică / 30 octombrie 2022

"Până acum România trebuia să încheie patru pachete din PNRR"

Vicepreşedintele USR Dan Barna consideră că România are o incapacitate teribilă de a respecta jaloane evidente în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precizând că ţara noastră trebuia să încheie până în prezent patru pachete. Acesta a menţionat că niciunul din aceste pachete nu s-a închis şi fiecare avem restanţe, informează news.ro.

Dan Barna a declarat, duminică, la Digi 24, că mesajul dat de la Bruxelles a fost să nu mai încercăm să renegociem PNRR, ci să facem proiectele asumate.

"De un an această coaliţie ne spune că va merge la Bruxelles şi va renegocia programul. Acum câteva zile premierul a fost la Bruxelles. Care a fost mesajul cu care s-a întors de acolo? Că nu să nu mai vorbim atât de renegociere şi hai să facem proiectele. Adică, lucrurile pe care le ştiam cu toţii. Există nişte reguli, există un program agreat care trebuie îndeplinit. Exact acesta nu se întâmplă. Asta e problema de fond de care ne lovim. Avem o incapacitate teribilă de a respecta jaloane evidente", a afirmat vicepreşedintele USR.

Acesta a adăugat că România trebuia să încheie până în prezent patru pachete în cadrul PNRR.

"Şi problema cea mai dureroasă este că întârzierile de până acum au fost...acest program e pe trimestre. Până acum România trebuia să încheie patru pachete. Problema este că niciunul din aceste pachete nu s-a închis. La fiecare avem restanţe. Prima tranşă care sperăm să vină în România în zilele următoare, sunt 2,6 miliarde de euro care ar trebui să vină, a avut nişte întârzieri legate de sistemul de raportate, au fost cumva depăşite. Acum calupurile de anul acesta s-au blocat primul dintre ele la legea avertizorilor de integritate, legea trecută de PSD-PNL în Parlament era gândită cumva să descurajeze în toate felurile mecanismului avertizorului de integritate, preşedintele Iohannis a retrimis-o în Parlament, nu este încă adoptată. E un jalon neîndeplinit", a explicat Barna.

El a mai afirmat că nici cea de-a doua tranşă din PNRR, de 2,8 miliarde euro, nu va sosi în acest an.

"Până acum au fost jaloanele simple, elementele de legi necesare a fi adoptate în Parlament. Şi avem întârzieri şi tocmai ne-a spus ministrul Boloş că cea de-a doua tranşă, de 2,8 miliarde pe care o aşteptam în această toamnă nu va veni pentru că avem problema cu legea avertizorilor de integritate şi câteva jaloane care sunt întârziate. Noi avem întârzieri la cerinţele acelea care depindeau strict de voinţă politică nu şi de capacitate administrativă. Ceea ce urmează în următoarea perioadă sunt proiecte de 50 la sută investiţie feroviară. O parte din licitaţii sunt lansate, multe sunt contestate. Sunt investiţiile în energie unde suntem pe nicăieri. Perspectiva e şi mai tragică", a conchis Dan Barna.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. DACA nu poate fi furat nu e interesant pt PSDNL...

  1. DAR, făcând o "extorsiune", dacă poate fi furat, atunci e interesant pentru USR?

   Și acum îmi aduc aminte de proiectul PNNR dezastruos făcut de Ghinea prietenul lui Barna, expertul în fonduri europene. De la agramatisme până la construcții verbale fără sens. În cele din urmă, după mai multe iterații, UE a acceptat o versiune modificată și întârziată făcută de echipa ministrului-zero al fondurilor europene.

   P.S. România nu va vedea nicio sumă semnificativă din acești bani indiferent cine va fi la guvernare. Puținii care vor veni se vor duce direct în buzunarele politicienilor obedienți ce-i vedem zilnic împotriva corupției.

  USR-istii scoliti chiar la Goldman Sachs,

  nu fura,ei fac bani "spalati" pe spinarea altora  

  Da, Ghinea e de vina ! Si Soros ! Si martienii...Daca nu puteti si nu vreti, nu mai stati la Guvernare !

  Daca ramaneati la guvernare ,proiectele nici nu debutau.

  1. fiind ca îi împiedicau PSD-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro