Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

DAN ŞOVA, URMĂRIT PENALCine mai ajunge azi la DNA?

CĂTĂLINA N. MĂNOIU, ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Cine mai ajunge azi la DNA?

Cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, cu atât sunt mai importante persoanele care ajung la DNA. Activitatea DNA s-a intensificat substanţial în ultimele luni, cu puneri sub acuzare spectaculoase, care au apărut preponderent în zilele de joi ale săptămânii.

Ieri a venit rândul lui Dan Şova, care este şef de campanie pentru candidatul Uniunii Social Democrate (USD) la preşedinţie, Victor Ponta.

Procurorii DNA au anunţat ieri că senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal în dosarul Turceni - Rovinari, privind contractele de consultanţă juridică încheiate între casa de avocatură "Şova şi Asociaţii" şi societăţile energetice Turceni şi Rovinari, în perioada 2007 - 2008. În sarcina domniei sale au fost reţinute trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, "cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", care, potrivit procurorilor DNA, ar fi adus un prejudiciu de 3,4 milioane de lei.

Ancheta DNA a pornit de la un raport realizat de ANAF, în anul 2011 şi înaintat procurorilor anticorupţie, care a vizat activitatea economică a Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari.

Contactat ieri de ziarul BURSA, Sorin Blejnar, şeful ANAF din perioada respectivă care a dispus efectuarea documentului amintit, s-a limitat la a ne confirma faptul că în rândul companiilor care au derulat afaceri cu producătorii de energie se numără şi casa de avocatură "Şova şi Asociaţii". Domnia sa ne-a mai declarat că nu doreşte să influenţeze ancheta prin dezvăluirea conţinutului raportului realizat de ANAF şi înaintat instituţiei abilitate.

Ponta, vizat în dosar?

Surse politice susţin că ţinta finală a acestui dosar ar fi chiar premierul Victor Ponta, care, în momentul săvârşirii infracţiunilor reţiunute în sarcina lui Dan Şova, era partenerul actualului senator în casa de avocatură "Şova şi Asociaţii".

În urma audierilor de ieri la DNA, Dan Şova a negat, însă, orice implicare a actualului premier Victor Ponta în săvârşirea infracţiunilor pe care procurorii anticorupţie le reţin în sarcina sa.

Oficialii DNA au declarat, conform Mediafax, că nu pot confirma "că nu există dosare în care a fost începută urmărirea penală pe numele lui Victor Ponta".

În dosarul Turceni - Rovinari care se află în atenţia DNA, mai este urmărit penal şi Dumitru Cristea, care, la data săvârşirii faptelor, deţinea funcţia de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni. În sarcina acestuia sunt reţinute cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase materiale pentru sine sau pentru altul, arată comunicatul procurorilor anticorupţie.

În 2011, când dosarul a ajuns în atenţia presei, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat că Victor Ponta este cel care l-ar fi ajutat pe Dan Şova să încheie contractele de consultanţa juridică cu cele două societăţi energetice amintite. Declaraţia domniei sale i-a adus un proces intentat de Dan Şova. Monica Macovei a câştigat procesul pe fond, însă Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză lui Dan Şova, conform surselor de presă. Deşi recursul înaintat de Macovei a fost respins de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, europarlamentarul PDL a declarat că va depune o plângere la CEDO.

Ciurel: "DNA nu mi-a comunicat până acum că sunt urmărit penal"

Presa centrală a mai vehiculat, ieri, informaţia că Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Rovinari, în prezent director general al Complexului Oltenia, ar fi urmărit penal de DNA în acest dosar sub acuzaţia că ar fi încheiat în mod ilegal contracte cu firma de avocatură deţinută de Dan Şova.

Domnul Ciurel a declarat, ieri, pentru Ziarul Bursa, că DNA nu i-a comunicat că este urmărit penal în dosarul în care este pus sub acuzare Dan Şova. Domnia sa ne-a spus că este momentan în vacanţă şi că doar a primit o citaţie de la DNA.

Raportul ANAF, care se află la originea acestui dosar, ar analiza modul în care au fost atribuite şi derulate contractele de consultanţă juridică încheiate cu Şova şi Asociaţii în perioada 2006-2007 în cadrul producătorilor de energie Turceni şi Rovinari.

La vremea respectivă, presa a relatat că raportul înaintat de ANAF la DNA ar fi indicat faptul că firma de avocatură condusă de actualul senator Dan Şova şi din care a făcut parte şi Victor Ponta a încasat ilegal de la Turceni şi Rovinari aproximativ 4,4 milioane de lei dintr-un total de 7,1 milioane lei. Banii ar fi fost plătiţi necuvenit în baza unor contracte întocmite prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice.

Surse din piaţa de energie ne-au spus că firma lui Şova ar fi fost angajată să recupereze circa 1.200 miliarde lei vechi, sumă datorată de fosta Electrica SA (înainte să fie reorganizată în opt filiale) către societăţile producătoare de electricitate din Valea Oltului. Sursele noastre susţin că dosarul va răscoli şi trecutul conducerii PDL-iste a complexurilor, care ar fi facturat tardiv această datorie a Electrica SA. Astfel, Dan Şova a recuperat în instanţă o parte din bani, dar de la societăţile rezultate în urma reorganizării fostului colos de stat.

Conform surselor noastre, conducerea PDL de la Rovinari a "scos" societatea pe profit prin facturarea tardivă a datoriilor Electrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS