DANIEL CADARIU:''Pe programul HoReCa, începând cu luna decembrie, urmează să încheiem contractele şi să facem plăţile''

G.U.
Politică / 24 noiembrie 2021

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Ministrul propus pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu, doreşte continuarea programului Start-Up Nation, care s-a încheiat în 2020, dar cu mici modificări, deblocarea proiectului de Lege a turismului şi dă asigurări că din luna decembrie se vor încheia contractele şi se vor face plăţile pe programul HoReCa destinat sprijinirii sectorului în urma pandemiei, potrivit Agerpres.

"Din acest moment în care am putut să mă interesez de problematica pe componentele acestea din cadrul Ministerului Economiei, am determinat câteva urgenţe. Şi acestea sunt: programul Start-Up Nation, unde sunt în momentul de faţă în jur de 40 de milioane de lei care trebuie achitate pe contracte existente. Mai există acum o verificare care trebuie făcută de parteneri, adică de bănci. Ne dorim o nouă ediţie. Programul a fost pornit în 2018 şi s-a încheiat în 2020. Dorim o nouă ediţie, dar cu mici modificări, fără a mai condiţiona de numărul de salariaţi, pentru că acolo, ştim, e vorba doar despre 200.000 de lei maximum pentru un agent economic, iar dacă îi obligi să aibă un număr prea mare de salariaţi nu le-ajung acei bani pentru a plăti salarii. Apoi avem problema acelor scheme speciale de ajutor a agenţilor economici afectaţi de pandemie", a spus Cadariu, în Parlament, după audierile din comisiile de specialitate, reunite.

Potrivit acestuia, în cadrul Măsurii 1, în momentul de faţă, din prima etapă au rămas necheltuiţi 65 de milioane de euro.

"S-au depus deja în jur de 33.000 de cereri de finanţare şi acestea trebuie analizate, trebuie încheiate contractele şi făcute plăţile. Şi aici există o modificare. Acolo vorbim de microgranturi pentru microîntreprinderi fără salariaţi. Vor putea accesa - şi deja s-au depus aceste cereri - şi întreprinderile mici, şi cele familiale şi profesiile liberale şi alţii", a menţionat Daniel Cadariu.

În ceea ce priveşte Măsura 2, este necesară suma de 537 de milioane de lei pentru a acoperi restanţele, întrucât aici a fost o supracontractare.

"Pe Măsura 2, spre deosebire de Măsura 1, a fost o supracontractare şi stau în aşteptare aproximativ 3.000 de dosare. Este necesară o sumă de aproximativ 537 de milioane de lei pe care trebuie să o bugetăm de aşa manieră încât să putem face plăţile. Nu în ultimul rând, e vorba de programul pentru HoReCa, unde, din cele peste 10.000 de cereri depuse, au fost aprobate 8.500 şi unde, începând cu luna decembrie, deja urmează să încheiem contractele şi să facem plăţile. Astea sunt urgenţele pe care le-am găsit pentru aceste domenii la Ministerul Economiei actual", a susţinut acesta.

Totodată, pe sectorul turismului, prima urgenţă este, în opinia lui, Legea turismului.

"Sunt anumite ţinte, dacă mă refer la turism, prima urgenţă din punctul meu de vedere o reprezintă Legea turismului, care este blocată - în acest moment - undeva în Parlament. Sper să o putem rediscuta cu reprezentanţii domeniului turismului şi să îi dăm o formă finală şi să intre în vigoare. Avem în vedere că la noi, în România, ponderea turismului în PIB, dacă e să luăm în calcul raportările INS pe 2018, este de doar 2,9%. În ţările foarte dezvoltate, din punctul acesta de vedere - Grecia, Spania, Italia - ponderea este de 14% - 15%. Până şi vecinii noştri din sud, bulgarii, au o pondere de 12%. Or, din punctul acesta de vedere, Legea turismului este o ţintă principală a ministerului", a subliniat ministrul propus.

Alte urgenţe legislative, sunt, potrivit acestuia, Legea prevenţiei şi OUG 58/1998, care reglementează activitatea în turism.

"Mai avem o ţintă, una dintre ele zic eu foarte importantă în ce priveşte mediul de afaceri: Legea prevenţiei. Această Lege 270 din 2017, chiar dacă este în vigoare de atâta amar de vreme, este mult prea puţin cunoscută de mediul de afaceri care ar trebui să ştie că organele de control, atunci când ajung la ei, ar trebui să facă această muncă de învăţare şi de educare a celor care lucrează în mediul de afaceri de aşa manieră încât, dacă constată deficienţe, să le dea un termen de conformare de 90 de zile, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri. Nu în ultimul rând, este vorba de OUG 58/98, cea care reglementează în acest moment activitatea din turism, şi care are o mică lacună: nu au fost emise norme metodologice de aşa manieră încât să fie funcţionale acele OMD-uri - Organizaţii de Management al Destinaţiilor", a adăugat Daniel Cadariu.

Daniel Cadariu a primit astăzi aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro