DANIEL PETRESCU: "Un regres în ce priveşte integrarea şi cooperarea internaţională ar putea urma"

G.D.
Miscellanea / 15 noiembrie 2022

"Un regres în ce priveşte integrarea şi cooperarea internaţională ar putea urma"

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că în urma contextului creat de războiul din Ucraina ar putea exista un regres în ce priveşte integrarea şi cooperarea internaţională, dar că procesul de globalizare nu va fi oprit, transmite Agerpres.

Precizările au fost făcute în cadrul Conferinţei internaţionale "Gândirea Militară Românească 2022", cu tema "Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept Strategic NATO", organizată de Statul Major al Apărării.

"Trebuie să fim conştienţi de faptul că războiul se desfăşoară în apropierea graniţelor noastre şi că oamenii mor în timp ce vorbim. Condamn puternic acest atac ilegal, care nu a fost provocat: atacul Rusiei asupra Ucrainei. Îmi exprim solidaritatea cu populaţia Ucrainei. În cazul Ucrainei, este vorba despre un război pentru supravieţuire naţională. În cazul Rusiei, războiul reprezintă o alegere. Dar este în acelaşi timp o luptă în care valorile noastre, valorile vestului, sunt testate. Are implicaţii politice, militare, economice şi de multe alte tipuri. Din punct de vedere politic, aş spune că avem de-a face cu un nou cadru politic şi militar, caracterizat prin mai multă incertitudine şi mai multe constrângeri, comparativ cu perioada anterioară războiului. Probabil, un regres în ce priveşte integrarea şi cooperarea internaţională ar putea urma, în urma acestui război. Însă, probabil, procesul de globalizare nu va fi oprit", a spus el.

Daniel Petrescu şi-a exprimat convingerea că procesele declanşate de acest război vor fi unele pe termen lung.

"Războiul din Ucraina a declanşat deja schimbări în ierarhia priorităţilor pe care le au ţările europene. Vedem că statele europene cooperează mai mult, dar vedem şi mai multă voinţă pentru a investi în apărare, pe continent. Cred că toată lumea a înţeles importanţa creării propriilor capabilităţi, pe care să te poţi baza în cazul unei crize, în special una militară. Aceste tendinţe se vor resimţi pe termen lung, indiferent de o posibilă soluţie la problemele de securitate regională generate de Federaţia Rusă", a precizat Petrescu.

Totodată, el a atras atenţia asupra vulnerabilităţilor pe care le generează faptul că unele state păstrează legăturile economice cu Federaţia Rusă.

"Federaţiei Ruse i-au fost impuse sancţiuni de către vest. În acelaşi timp, există ţări în afara Europei care cooperează în continuare politic şi economic cu Rusia. Nu vedem Rusia total izolată, la nivel global, în urma războiului declanşat în Ucraina. La nivel economic, păstrarea legăturilor economice cu un regim autocrat provoacă vulnerabilităţi", a spus Daniel Petrescu.

Daniel Petrescu a evidenţiat consolidarea posturii de apărare şi descurajare în regiunea noastră.

"Vedem o consolidare a posturii noastre de apărare şi descurajare. Am făcut mulţi paşi, în acest sens. La summit-ul din Madrid, regiunea noastră a fost declarată una de importanţă strategică pentru NATO. Vedem o creştere în ce priveşte prezenţa multinaţională în zona noastră. Vedem mai multă coeziune între ceea ce se întâmplă pe flancul de nord-est şi cel de sud-est. Vedem o capacitate robustă, reasigurare şi solidaritate. (...) Încrederea noastră în articolul 5 este la niveluri mai mari ca niciodată în istoria NATO", a precizat Petrescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De ce vorbim despre globalizare dl Petrescu???? Globalizarea a esuat nu stiti acest lucru????

    1. au disparut chinezariile din Romania? daca inca le avem globalizarea e bine mersi

    Ce rost mai are armata intr-un glob unificat. Pentru extraterestrii?

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro