Abonament gratuit

Datoria Germaniei creşte pentru prima oară în ultimii cinci ani

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Datoria Germaniei creşte pentru prima oară în ultimii cinci ani

Datoria Guvernului federal al Germaniei a crescut în primul semestru din 2019, pentru prima oară după 2014, anunţă Ministerul de Finanţe de la Berlin, citat de presa străină.

Conform datelor oficiale, datoria guvernamentală a Germaniei s-a majorat cu peste 11 miliarde de euro (12,3 miliarde de dolari) în primele şase luni din anul curent, totalizând 1.081 miliarde de euro la 30 iunie 2019.

Ministerul a precizat că datoria a sporit, în parte, din cauza unei rezerve create pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Germania. La momentul la care rezerva a fost creată, Parlamentul a acordat Guvernului federal permisiunea să se împrumute, iar această dispoziţie este folosită acum.

Opoziţia s-a plâns că ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a profitat de această reglementare ca să majoreze datoria pentru prima dată după 2014.

"Oricine poate vedea acum, scris negru pe alb, că guvernul federal a acumulat din nou datorii", a declarat ieri parlamentarul democrat Otto Fricke.

Fostul ministru al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, reuşise să echilibreze bilanţul venituri/cheltuieli din buget şi să nu crească datoriile. Reducerea semnificativă a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel încă din 2005, când aceasta a fost aleasă pentru prima oară în fruntea Executivului.

Conform Bundesbank (banca centrală germană), veniturile din taxe şi ratele scăzute ale dobânzilor au dus la reducerea datoriei guvernamentale a Germaniei cu 52 de miliarde de euro anul trecut, faţă de 2017, până la 2.063 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS