Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

DAVID ZAHN, FRANKLIN TEMPLETON:"Relaxarea cantitativă este grozavă, dar nu rezolvă problema Europei"

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"Relaxarea cantitativă este grozavă, dar nu rezolvă problema Europei"

Programul de relaxare cantitativă pe care îl începe Banca Centrală Europeană (BCE) este pozitiv pentru pieţele de obligaţiuni din Europa, care vor continua să fie susţinute de cumpărările BCE, consideră David Zahn, Head of European Fixed Income Senior Vice President, Portfolio Manager, Franklin Templeton Fixed Income Group.

"Cred că programul de relaxare cantitativă este grozav, va ţine randamentele jos, dar nu rezolvă problema Europei", a spus domnia sa, adăugând: "Una dintre principalele urmări va fi că moneda europeană se va deprecia, în special faţă de dolar, posibil şi faţă de alte monede, ceea ce ar trebui să ajute exporturile din Zona Euro".

David Zahn atenţionează însă că guvernele nu trebuie să renunţe la reforme: "Aceasta este una dintre îngrijorările mele, că Guvernele vor considera că nu mai este nevoie să facă reforme.

Fără reforme structurale, ori va trebui să facem relaxare cantitativă pentru totdeauna, ori vom constata că suntem în acelaşi loc, în momentul încheierii programului".

Managerul Franklin Templeton Fixed Income Group este de părere că dobânzile vor rămâne reduse pentru o perioadă considerabilă de timp, ceea ce înseamnă că investitorii vor căuta tot mai mult Europa Centrală, pentru randamente mai ridicate.

"Avem poziţii semnificative în Polonia, ne plac datele fundamentale de acolo, dar ne uităm şi la ţările baltice şi la Bulgaria şi România", a spus domnia sa.

Ţara noastră pregăteşte o emisiune de obligaţiuni denominate în euro (eurobonduri), care este de interes pentru Franklin Templeton, care nu deţine deocamdată în portofoliu obligaţiuni româneşti.

"Dacă emisiunea este în euro, atunci ne vom uita la detaliile ofertei", a spus David Zahn, adăugând: "Nu dorim să intrăm pe piaţa locală, momentan. Dar, pe piaţa eurobondurilor, vom analiza detaliile unei emisiuni româneşti. Căutăm randamente mai ridicate, mai ales în ţări care au «investment grade». România se potriveşte acestei categorii".

Potrivit domniei sale, din perspectiva obligaţiunilor, România este pe radarele investitorilor, însă dimensiunea redusă a pieţei nu atrage prea multe priviri.

Oficialul Franklin Temepleton spune că dobânzile scăzute nu au cauzat o reorientare masivă a investitorilor către acţiuni: "Nu am văzut o reorientare către acţiuni, din cauza dobânzilor scăzute.

Desigur, situaţia este diferită de la ţară la ţară. În general, europenilor le plac instrumentele cu venit fix şi nu par să se mute, în viteză".

Companiile şi ţările care emit obşigaţiuni doresc maturităţi tot mai lungi, iar, în ultimele 6-12 luni, au avut loc tot mai multe emisiuni internaţionale în Europa, potrivit lui David Zahn: "Vedem emitenţi americani, asiatici care emit obligaţiuni în euro. Acesta este un trend şi cred că vom vedea tot mai mulţi emitenţi din afara Europei că emit aici, ceea ce face piaţa mai diversificată".

Franklin Templeton are active de 2 miliarde de euro în produse cu venit fix, în Europa, într-o arie largă de fonduri, potrivit domnului Zahn.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. europa ar fi atat de puternica incat sa mearga in rusia sa pacifice situatia si sa "sprijine democratia", sa-l vaneze pe putin prin catacombe ca pe saddom. si sa tranzactioneze gazul in euro din china pana in portugalia, si mai in jos in orientul mijlociu. pana atunci este doar [inca] un glont in picior. sa-ti inchipui ca daca americanii tiparesc si rezolva probleme, acuma si europa poate face la fel. n-are a face.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie