Abonament gratuit

DE LA 1,26% DIN PIB ÎN IANUARIE-IULIE 2018Deficitul bugetar la şapte luni - 1,76% din PIB

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Deficitul bugetar la şapte luni s-a ridicat la 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB, mai mare faţă de deficitul înregistrat în intervalul similar al anului trecut, care a fost de 11,9 miliarde lei, adică 1,26% din PIB.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis că deficitul bugetar din perioada ianuarie-iulie este mai mic cu 0,2% din PIB decât cel din primele şase luni ale anului.

Conform comunicatului MFP, veniturile bugetului general consolidat au însumat 180,1 miliarde lei, reprezentând 17,5% din PIB, comparativ cu 17% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018.

Sursa citată arată: "Se înregistrează creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+16,6%), impozit pe profit (+15,9%), TVA (+12%), accize (+8,8%), venituri nefiscale (+7,7%). Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au cres-cut cu 12% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 35,7 miliarde lei. De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 6,8% respectiv o creştere de 0,3 miliarde lei".

Totodată, au avut loc scăderi ale încasărilor cu 112,1% la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 8,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au fost cu 21,5% mai mari faţă de cele realizate în primele şapte luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14% faţă de primele şapte luni ale anului precedent, iar cele cu asistenţa socială s-au majorat cu 11,1%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS