DE LA 1 FEBRUARIECEDO reduce la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

G.B
Internaţional / 3 ianuarie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei, va reduce, de la 1 februarie, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale, a anunţat astăzi instanţa paneuropeană de la Strasbourg, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Decizia îi priveşte potenţial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze.

'Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiţiei (...) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicţii din statul respectiv', arată CEDO într-un comunicat.

Din punct de vedere tehnic, această modificare 'rezultă din Protocolul nr.15 al Convenţiei', intrat în vigoare la 1 august 2021, precizează comunicatul.

Acest Protocol prevedea 'o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă', perioadă ce va lua sfârşit la 1 februarie, dată de la care 'reclamanţii şi avocaţii lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă', explică instanţa de la Strasbourg.

'Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiţiei este una dintre condiţiile de admisibilitate', adaugă CEDO, insistând asupra faptului că 'nerespectarea, fie şi numai a uneia din condiţiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii'.

Creată în 1959, CEDO, ale cărei hotărâri sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, este chemată adesea să se pronunţe în dosare răsunătoare, precum recent în cazul dizolvării ONG-ului Memorial din Rusia, sau în probleme din societate.

Ea poate ajunge să statueze şi în chestiuni interstatale, precum între Rusia şi Ucraina, aminteşte France Presse.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro