DE LA 1 IANUARIE, Emitenţii de asigurări de viaţă cu componentă investiţională, obligaţi să prezinte un document standard cu informaţii esenţiale

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 februarie 2018

Emitenţii de asigurări de viaţă cu componentă investiţională, obligaţi să prezinte un document standard cu informaţii esenţiale

Călin Rangu, ASF: "EIOPA poate să interzică sau să restrângă temporar în Uniune comercializarea, distribuirea sau vânzarea anumitor asigurări cu componentă investiţională"

Societăţile de asigurare şi intermediarii de asigurări care vând produse de asigurare de viaţă cu componentă investiţională şi produse de asigurare de viaţă cu participare la profit, au obligaţia ca, împreună cu produsele oferite potenţialilor clienţi, să prezinte şi un document cu informaţii esenţiale asupra produsului - denumit KID (key information document), începând de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea Regulamentului european PRIIPs, după cum ne-a spus domnul Călin Rangu, Director al Direcţiei Supravegherea Intermediarilor şi Monitorizarea Regulilor de Conduită din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Aceste cerinţe noi aduc costuri privind elaborarea şi emiterea KIDs pentru societăţile de asigurare, precum şi costuri pentru modificarea procesului de distribuţie".

Regulamentul PRIIPs (packaged retail investment and insurance products - produse de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări) defineşte "produsul de investiţii bazat pe asigurări" ca fiind un produs cu o durată sau o valoare de răscumpărare, care este expusă, parţial sau integral, direct sau indirect, fluctuaţiilor pieţei, potrivit domnului Rangu, care explică: "Produsele de asigurare care nu oferă oportunităţi de investiţii şi depozitele cu expunere numai la ratele dobânzii sunt excluse din domeniul de aplicare a Regulamentului.

Regulamentul nu aduce atingere dreptului statelor membre de a reglementa furnizarea informaţiilor esenţiale referitoare la produsele care nu intră în domeniul său de aplicare".

Directorul ASF a mai precizat că, în conformitate cu prevederile  Regulamentului Delegat (UE) nr. 1094/2016 al Comisiei din 14 iulie 2016  de completare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte intervenţia în cazul produselor, în cazul nerespectării prevederilor în vigoare, EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale) poate să interzică sau să restrângă temporar în Uniune comercializarea, distribuirea sau vânzarea anumitor PRIIPs-uri: "De asemenea, autorităţile naţionale competente sunt abilitate să impună, în conformitate cu dreptul intern, cel puţin următoarele sancţiuni şi măsuri administrative: suspendarea sau interzicerea distribuţiei unui PRIIP, avertisment public care indică persoana responsabilă şi natura încălcării, interzicerea furnizării unui document cu informaţii esenţiale care nu respectă cerinţele legale şi impunerea publicării unei noi versiuni, precum şi amenzi administrative".

Creatorii de PRIIP - societăţile de asigurare, administratorii de fonduri şi firmele de investiţii - trebuie să elaboreze, înainte de lansarea produsului pe piaţă,  documentul cu informaţii esenţiale, denumit pe scurt -  KID - key information document, ne-a mai spus Călin Rangu, explicând: "Regulamentul se aplică şi persoanelor care oferă consultanţă şi/sau vând astfel de produse în domeniul asigurărilor, aceste persoane sunt distribuitorii acelor produselor de asigurare care intră în categoria produselor de investiţii bazate pe asigurări.

KID este un document de sine stătător, separat în mod clar de materialele de marketing. Acesta nu conţine trimiteri la materiale de marketing, dar poate face trimiteri la alte documente, inclusiv la prospect dacă este cazul şi numai atunci când trimiterea are legătură cu informaţii care trebuie incluse în documentul cu informaţii esenţiale.

«Date fiind dificultăţile cu care se confruntă mulţi dintre investitorii individuali pentru a înţelege terminologia financiară specializată, o atenţie deosebită ar trebui acordată vocabularului şi stilului de redactare utilizate în document», se precizează în Regulament.

Regulamentul prevede norme uniforme privind formatul şi conţinutul documentului cu informaţii esenţiale pentru a oferi investitorilor individuali/ clienţilor posibilitatea de a înţelege şi de a compara caracteristicile esenţiale şi riscurile PRIIP.

Printre altele, în conţinutul KID trebuie precizate informaţii despre exis­tenţa unei perioade în care este posibilă renunţarea la contract fără penalizări sau anularea, o menţiune a perioadei minime de deţinere recomandate, despre posibilitatea de a răscumpăra poliţa de asigurare înainte de scadenţă şi condiţiile aferente, inclusiv toate tarifele şi penalităţile aplicabile, având în vedere profilul de risc, randamentul PRIIP şi evoluţia pieţei pe care o vizea­ză acesta.

În conformitate cu prevederile art.5 (1) din Regulamentul 1286/2014, anterior prezentării unui produs cu componente investiţionale (PRIIP) unor asiguraţi/investitori individuali (clienţi), creatorul de PRIIP redactează pentru acel produs un document cu informaţii esenţiale şi publică documentul pe site-ul său internet.

În conformitate cu prevederile art. 14 (2) din Regulamentul 1286/2014, "persoana care oferă consultanţă cu privire la un PRIIP sau care îl vinde, pune documentul cu informaţii esenţiale la dispoziţia investitorului individual pe unul dintre următoarele suporturi:

a. pe hârtie, care ar trebui să fie opţiunea de bază în cazul în care PRIIP este oferit direct, cu excepţia cazului în care investitorul individual optează pentru un alt suport;

b. pe un suport durabil, altul decât hârtia, sau prin intermediul unui site internet, dacă utilizarea suportului durabil este adecvată în contexul relaţiei de afaceri".

Conform domnului Rangu, un KID ar putea conţine informaţii despre mai multe variante ale aceluiaşi produs (de exemplu, produs vândut stand-alone şi/sau rider şi/sau top-up): "O formă practică ar putea fi prezentarea acestor informaţii anexate KID-ului. O menţiune importantă este că în propoziţia referitoare la scopul KID-ului, sintagma «produs de investiţii» nu poate fi înlocuită cu sintagma «produs de asigurare de viaţă cu componentă investiţională». Însă se pot aduce clarificări sau completări ale sintagmelor utilizate în KID, folosind paranteze, de exemplu: -produs de investiţii (produs de investiţii bazat pe asigurări), -prima de asigurare acumulată (suma totală a primelor de asigurare).

O altă modalitate de clarificare a unor termeni specifici domeniului sau produselor proprii, ar fi elaborarea unui glosar de termeni şi publicarea pe site-ul propriu de internet al creatorului de produse de asigurare".

Elemente noi aduse de KID pentru produsele tradiţionale cu participare la profit

Prezentarea rezultatelor scenariilor de performanţă este obligatorie, şi a scenariului de criză este obligatorie.

Randamentul mediu în fiecare an se referă la randamentul obţinut de investitor şi ca urmare limitarea acestuia la cel puţin 0% acolo unde investitorul nu suportă pierderile ar putea fi o abordare adecvată.

Costurile totale trebuie exprimate în valori absolute. Abordarea propusă în regulament a fost preferată unui indicator de tipul raport al costurilor totale pentru a putea capta şi valoarea în timp a banilor.

Costurile accesorii trebuie obligatoriu prezentate, nefiind permise modificări ale acestui tabel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro