Abonament gratuit

DE LA 3,6% LA 3,2%BERD reduce prognozele de creştere a economiei noastre

A.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Economia românească ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,6% previzionat în noiembrie, arată cele mai recente prognoze, publicate ieri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pentru 2020, BERD se aşteaptă tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului României.

"Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobânda de referinţă în 2018, de la 1,75% la 2,50%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali", se arată în raportul BERD, citat de Agerpres.

Rata şomajului, de sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor, potrivit lucrării citate, care menţionează: "La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus în mod abrupt un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv în domeniul bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, cu un impact negativ aşteptat asupra activităţii economice în ansamblu".

Instituţia avertizează că "s-au extins dezechilibrele macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB, în urma politicilor fiscale mai relaxate".

Inflaţia este, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru BERD, după ce în iunie 2018 a ajuns la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi peste ţinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflaţia s-a redus la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniază că datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut după standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS