DE LA BUGETUL "SUBLIM" AL LUI TEODOROVICI, LA REALITATEA CRUDĂ A LUI CÎŢUGaură de 11 miliarde lei la capitolul venituri bugetare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2019

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Colectarea veniturilor bugetare se des-făşoară cu mult sub parametri şi sub angajamentul luat de preşedintele ANAF la începutul anului 2019. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu privire la plata contribuţiilor către bugetul asigurărilor sociale şi al asigurărilor de sănătate. Din primele date prezentate, ieri, de noul ministru al finanţelor publice, Forin Cîţu reiese că ANAF a colectat, până în acest moment, cu 11 miliarde de lei mai puţin decât şi-a programat în ianuarie 2019. În privinţa plăţii contribuţiilor, deficitul este de pes-te 1 miliard lei, deşi bugetul programat pentru acest an la pensii era prevăzut cu excedent financiar.

Cu privire la aceste date, premierul Ludovic Orban a declarat: "Este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede din cifrele oficiale publicate, respectiv din contul de execuţie la 9 luni. Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări existent în materie de colectare a veniturilor şi avem un minus şi la colectarea contribuţiilor. Este clar că, încă din prima zi, noul ministru trebuie să se concentreze pe câteva proiecte majore: rectificarea bugetară, care să asigure resursele financiare pentru toate instituţiile publice care nu au prevăzute sumele necesare pentru a încheia exerciţiul bugetar în bune condiţii şi, de asemenea, pentru autorităţile locale. Evident, asta va presupune cheltuieli mari. Să strângă şurubul la maxim şi să evite orice cheltuială inutilă, atât cât se mai poate în ultimele, nici două luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ceea ce priveşte planul de încasare".

În privinţa deficitului bugetar, Florin Cîţu, ministrul finanţelor publice, a precizat că acesta va creşte la execuţia pe zece luni, dar că va lua măsuri pentru ca majorările viitoare ale deficitului să nu depăşească foarte mult ţinta de deficit de 3%.

Conform şefului Guvernului, în rectificarea bugetară ar trebui cuprinse şi plata celor 5 miliarde lei pentru lucrările efectuate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi rambursarea TVA către firmele care nu sunt obligate să plătească această taxă.

Ministrul Florin Cîţu a precizat că, deşi rectificarea bugetară ar trebui aprobată până pe 30 noiembrie, este nevoie ca proiectul de ordonanţă de urgenţă să fie adoptat mai devreme. Iar măsura este impusă şi de faptul că în Fondul de rezervă al Guvernului fostul cabinet nu a mai lăsat bani.

Referitor la acest fond, premierul Ludovic Orban a spus: "E golit complet. Dacă vă uitaţi la ultimele hotărâri de guvern emise pe ultima sută de metri, veţi vedea că fostul premier a alocat bani din fondul de rezervă în draci, fără niciun fel de criteriu şi fără niciun fel de bază legală. Strict numai pentru a favoriza anumite entităţi, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidenţiale". Şeful Guvernului a ţinut să îi liniştească pe cetăţeni şi a spus că noul cabinet va achita salariile şi pensiile din sistemul public. Legat de discuţiile din ultima vreme privind o nouă majorare a salariului minim pe economie, Orban a precizat: "Vom lansa procedura de stabilire a salariului minim în baza unei analize serioase, astfel încât să se bizuie pe indicatori economici obiectivi, pe realitatea din mediul privat. Vom consulta partenerii sociali. Va fi o creştere a salariului minim şi anul viitor".

În legătură cu restructurarea instituţiilor din cadrul Ministerului de Finanţe, Florin Cîţu a anunţat că toate concursurile pentru posturile din cadrul ANAF au fost blocate până în martie 2020.

Premierul Ludovic Orban a adăugat că va fi schimbată modalitatea de organizare a concursurilor şi a spus: "Nu putem accepta ca şefii de instituţii aflaţi pe final de mandat să declanşeze concursuri viciate. (...) Intenţionăm să modificăm reguli, să asigurăm transparenţă integrală a procedurilor şi chiar să cooptăm în comisiile de selecţie, de concurs, membri ai corpului academic pentru a exista o evaluare corectă a candidaţilor din punct de vedere al competenţei".

În legătură cu persoanele care au func-ţii de conducere în cadrul Ministerului Finanţelor, Orban a precizat că secretarul general adjunct, Liliana Mincă, va fi demisă astăzi, iar în legătură cu o eventuală înlocuire a actualului preşedinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, decizia va fi luată după ce ministrul Florin Cîţu îi va evalua activitatea şi va primi concluziile auditului cu privire la respectiva instituţie publică.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. citule fale plingere penala de delapidare si folosirea cu rea credinta a banului public

  1. iar plingerea ramine penala 5 minute si peste 3 ani de investigare e respinsa....gargara ai inghit-o....

   fa-le! Incata sa scrii corect! Multe lucruri esentiale nu intelegi!

   " invata" si tu.

  CUM ??? SE RÂNEȘTE GRAJDUL ,GUNOIUL NU SUB PREȘ..ÎN GAURĂ.

  1. Cand Romania a imprumutat 21 de miliarde pentru a plati bancilor mama, nu s-a mai facut gaura in cer! E usor sa prostesti oameni neinformati! Dupa ce creeaza bani din neant, ma rog credit, mai si pretentia sa dam dobanzi! Credit din neant si Datorii din neant...Anulate!!!!

  Intrebare pentru superinteligenti.Cum au reușit cei de la PSD sa mărească pensiile și salariile iar in acelaș timp au redus taxele daca au o gaura asa de mare iar PNL nu poate?Bai NEICA nimeni pe șosea diferență se regăsește în deficit care nu depășește 3%.DAR OARE DEFICITUL NU ACOPERA MINUSUL URIASI INTRE IMPORT SI EXPORT AL JUDETELOR FALIMENTARE CLUJ,SIBIU,BRASOV,ETC.?

  Mai bine zi cum a fost cu atacul asupra leului ... cum sa am incredere intr un guvern de 20 %? Care va fi șantajat de istericii de la usr sau de către tradatorii de la alde??? Cu turcan, infecția aia plină de venin care închidea spitale , tăia salarii cu basescu si care acum 5 ani îl făcea de cacao pe iohanis(il făcea cum este , aici are dreptate ) si pot continua... Am fost votant pnl, pdnl,pdl sau alde plus inteligentul de iohannis dar o sa votez pe oricine e candidatul lui iohannis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro