Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

DE PE URMA CREDITELOR IPOTECARE ÎN FRANCIBăncile poloneze se aşteaptă la o ''lovitură'' de 525 de milioane de dolari

G.U.
Bănci-Asigurări /

Băncile poloneze se aşteaptă la o ''lovitură'' de 525 de milioane de dolari

Principalele bănci poloneze au pus deoparte peste 1,96 miliarde zloţi, respectiv 525 de milioane de dolari, cu care să plătească pentru creditele ipotecare în franci elveţieni, după ce, recent, tribunalele poloneze au decis că i-au dus în eroare pe debitori, arată datele consultate de Reuters, conform Agerpres.

Însă aceste provizioane reprezintă doar 2% din întregul portofoliu de credite în franci al sectorului bancar polonez, care, potrivit datelor oficiale, se situa la 100 de miliarde de zloţi la finele lunii iunie, echivalentul a aproximativ o treime din toate creditele ipotecare poloneze.

Similar altor europeni, mii de polonezi au încheiat contracte de creditare în franci elveţieni, profitând de nivelul redus al dobânzilor oferite, în urmă cu un deceniu. Însă, mulţi debitori au văzut cum ratele lor lunare au crescut exploziv, după ce cursul de schimb al francului s-a dublat în urma crizei financiare globale.

După o serie de decizii recente ale tribunalelor, care au dat câştig de cauză clienţilor în procesele cu băncile, Polonia este ultima ţară din Europa care nu a rezolvat încă problema creditelor în franci elveţieni, o problemă pe care Ungaria, Croaţia şi alte state au rezolvat-o în urmă cu câţiva ani.

Băncile poloneze şi partidele politice au încercat timp de mai mulţi ani să evite o astfel de notă de plată, însă o decizie recentă a tribunalului de la Luxemburg nu le-a lăsat altă alegere decât să îi plătească pe debitori care, potrivit instanţelor, au fost induşi în eroare.

Acum, debitorii polonezi au început să dea în judecată băncile în tribunalele din Polonia şi au dobândit câştig de cauză în 9 din 10 cazuri, arată datele colectate de firma de consultanţă juridică Votum Robin Lawyers, ceea ce creşte presiunile cu care se confruntă băncile poloneze într-un moment în care trebuie să facă faţă şi crizei coronavirusului.

"Noi estimăm că întregul cost pentru sectorul bancar este de 20 de miliarde de zloţi, însă există şi alte estimări, în special cele ale Asociaţiei Băncilor, care sunt de câteva ori mai mari", a declarat Michal Sobolewski, analist la firma de brokeraj BOS.

"Aceasta este o povară suplimentară pentru bănci, într-un moment în care economia este în cea mai proastă situaţie din ultimii ani", a adăugat Michal Sobolewski.

Dacă în 2017 - 2019 numărul de cazuri ce vizau creditele în franci aflate pe rolul instanţelor din Polonia era de aproape 21.000, anul acesta a ajuns la 34.000, arată datele colectate de Votum Robin.

Cea mai mare bancă poloneză, PKO BP, a anunţat că în acest an a constituit provizioane în valoare de 636 milioane zloţi pentru riscurile legale care au legătură cu dosarele vizând creditele în franci, în timp ce alţi jucători importanţi, precum Santander Bank Polska şi mBank au pus şi ei deoparte 429, respectiv 496 milioane de zloţi în acelaşi scop.

"Piaţa a luat deja în calcul o parte din aceste riscuri, însă există unele bănci pentru care există posibilitatea unei lovituri", a declarat Marta Czajkowska-Baldyga, de la banca de investiţii Haitong IB.

Cu toate acestea, Kamil Zubelewicz, un oficial de la Banca Naţională a Poloniei, crede că băncile vor face faţă acestei tensiuni.

"Marea majoritate a băncilor va face faţă", a spus Zubelewicz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profiturile au fost peivatizate acum pierderile se vor socializa.

    Un joc vechi de cand lumea in cardasie cu guvernatorul si leguitorul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie