DECEMBRIE 1989Lovitura Moscovei în România

Selecţie de VICTOR RONCEA
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 decembrie 2015

Lovitura Moscovei în România

La 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, în ciuda tonelor de materiale apărute pe acest subiect, constatăm că au fost ignorate, parcă dinadins, tocmai documentele legate de cercetarea operaţiunii care a condus la schimbarea regimului, decapitarea lui Nicolae Ceauşescu şi instalarea lui Ion Iliescu, considerat un favorit al Moscovei încă din anii "80. De exemplu, niciodată până astăzi nu a fost publicat, pentru publicul larg, întreg conţinutul Raportului senatorial de cercetare a acţiunilor din decembrie 1989, însumând rezultatul a mii de ore de anchetă, cu sute de personaje-cheie chestionate, împreună cu Opiniile separate ale membrilor Comisiei speciale. La fel, Raportul SRI privind evenimentele din decembrie 1989. O lucrare aflată în curs de apariţie a înglobat toate aceste documente şi multe altele, unele dintre ele absolut inedite. Este vorba de "Decembrie 1989 - Lovitura Moscovei în România", care conţine documente şi mărturii adunate de ziaristul Victor Roncea în 26 de ani de cercetări jurnalistice şi din ale cărei anexe redăm astăzi câteva extrase. Pentru început, un preambul al Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989 (Nicolaescu - Săndulescu) privind contextul internaţional şi informările Securităţii către şeful statului.

Ţinta Ceauşescu

În receptarea sensului proceselor aflate în derulare pe plan european, un rol important credem că l-au avut informaţiile aflate la dispoziţia dictatorului, obţinute de organele specializate ale statului cu atribuţiuni în domeniu. O bună parte a acestor materiale se află în posesia comisiei şi prin selecţie le vom evidenţia în cele ce urmează.

La sfârşitul anului 1989, personalităţi politice străine iau frecvent atitudini publice la adresa situaţiei din România, unele dintre ele constituindu-se în tot atâtea avertismente la adresa dictatorului.

Într-un interviu acordat postului "Radio France International" la 24 noiembrie 1989, consilierul prezidenţial sovietic Oleg Bogomolov declara:

"Procesul care se desfăşoară în prezent în unele ţări din Europa de est are un caracter ireversibil şi de generalitate.

Anumiţi conducători politici pot să nu fie conştienţi de necesitatea unor asemenea schimbări, dar viaţa însăşi le-o va impune. De aceea eu privesc cu un anumit optimism evoluţia viitoare a României." (D.S.S./SIE nota 0086/ 27.11.1989).

La 10 octombrie 1989, după încheierea reuniunii la nivel înalt a CEE de la Strasbourg, preşedintele Franţei a lansat public următoarele idei: "... problema unor provincii cum ar fi Silezia, Mazuria, Prusia Orientală etc. trebuie să rămână intangibilă. În schimb nu trebuie să se omită existenţa divergenţelor între Ungaria şi România în problema Transilvaniei sau problema Basarabiei... Franţa şi URSS trebuie să-şi reia rolul de asigurare a echilibrului în Europa, aşa cum au făcut-o de secole". Declarându-se în dezacord cu Înţelegerile convenite la Yalta, a menţionat că acestea au dus nu numai la divizarea Europei ci, mai ales,"la consfinţirea dominaţiei continentului de către SUA şi URSS". (D.S.S./SIE/nota 00288 din 12.12.1989).

Buletinul de ştiri al Casei Albe a publicat un interviu al preşedintelui George Bush, acordat unor ziarişti americani, în care referitor la România se spuneau următoarele: "Aş dori să vad unele acţiuni şi în această ţară... Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru. Am trimis în România un nou ambasador, Alan Green, care îmi este prieten. L-am trimis în România tocmai pentru că este un om ferm şi intransigent, ce cunoaşte bine părerile mele despre democraţie şi libertate. Cred că Alan Green a plecat la 29 noiembrie 1989 spre România şi el va prezenta punctul nostru de vedere, al meu personal, preşedintelui Nicolae Ceauşescu. În orice caz vom încerca, dar va fi foarte greu."

Conform aceluiaşi buletin de ştiri al Casei Albe, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru problemele Europei şi Canadei, Raymond Seitz, a declarat la o conferinţă de presă ţinută la Washington următoarele: "Nu pot să anticipez ce se va întâmpla în România. Este o ţară insensibilă sau imună la toate schimbările care au loc în Europa răsăriteană. Ea are unele particularităţi proprii. Situaţia drepturilor omului este de-a dreptul deprimantă. Pentru moment nu există nici un indiciu că ceea ce s-a întâmplat în mod atât de fericit şi salutar în majoritatea altor regiuni din Europa răsăriteană se va întâmpla şi în România. Dar în orice caz "îi ţinem pumnii".(D.S.S./SIE/ Nota 277 din 02.12.1989).

Iată cum comentează doi americani, M.R. Beschloss şi S. Talbott după cinci ani de la evenimente: "... S-ar fi putut ca Baker să aibă şi alte motive, în afară de dorinţa sa de a pune capăt vărsării de sânge. Statele Unite tocmai lansaseră o invazie masivă în Panama, numită Operaţiunea Cauza Justă, al cărui principal scop era să-l înlăture de la putere pe dictatorul statului, gl. Manuel Noriega, şi să-l aducă înapoi, în Florida, pentru a fi judecat căci era acuzat de trafic de droguri".

Citând situaţia din Panama, Ivan Aboimov, unul din adjuncţii lui Şevardnadze, remarca faţă de Matlock, cu nedisimulată amărăciune:

"- Se pare că v-am transmis dumneavoastră Doctrina Brejnev!".

De fapt aceste declaraţii, cât şi cartea lui Gyula Horn, premierul ungar, care se referea tot la acest moment ori la ajutorul "maghiar", dat poporului român în Decembrie 1989, vin să confirme punctul de vedere al primei comisii senatoriale, exprimat încă din anul 1991.

În continuare, redăm un articol din România Liberă, semnat de domnul Vladimir Alexe, care, probabil, folosind diferite surse, a ajuns la aceleaşi concluzii "...Puţini ştiu astăzi că eliminarea lui Ceauşescu a fost pecetluită la întâlnirea Mitterand - Gorbaciov de la Kiev, desfăşurată cu câteva săptămâni înaintea declanşării evenimentelor din Decembrie. Imediat după "90, dl Dan Amadeu Lăzărescu a dezvăluit că în septembrie "89, fiind la Paris, cu ocazia unui Congres Internaţional de Istorie, a aflat de la Marcel Schapira (importantă personalitate a francmasoneriei româneşti şi internaţionale) că Occidentul căzuse de acord cu Gorbaciov, asupra necesităţii eliminării lui Ceauşescu, şi că, în acest scop, fusese desemnat un general pentru aducerea la îndeplinire a operaţiunii. Menţionăm că în vara lui "89, au avut loc în Ungaria câteva contacte între generali români şi ofiţeri ungari şi sovietici. Astfel, deşi ocultată de istoricii evenimentelor din decembrie "89, a avut loc o întâlnire între gl. Guşă şi Karpati, ministrul apărării din Ungaria, ale cărei detalii nu au fost făcute niciodată cunoscute nici de o parte, nici de cealaltă. În acelaşi timp gl. Chiţac şi gl. Victor Stănculescu au vizitat şi ei Ungaria, având - potrivit anumitor surse - o serie de contacte la cartierul general al Armatei Sud a U.R.S.S., unitate care-şi avea statul major în Ungaria şi misiunea de a asigura întreg flancul balcanic al U.R.S.S. În cadrul Armatei Sud funcţiona şi o unitate specială SPEŢNAZ, a GRU, formată atât din militari specializaţi în cercetare-diversiune, în spatele frontului, cât şi din civili - aşa numiţii "visautniki" - pregătiţi să acţioneze în teritoriu, deghizaţi în turişti, după ce anterior se familiarizau cu regiunea călătorind în grupuri de sindicalişti sportivi, fruntaşi în producţie, etc. De fiecare dată când grupuri de "visautniki" soseau în excursii (recunoaştere), aceştia erau însoţiţi de ghizi translatori, asiguraţi exclusiv din cadrul rezidenţei sovietice în ţara respectivă, furnizaţi de ambasadele U.R.S.S. Niciodată de ghizi locali. Armamentul uşor şi aparatura de comunicaţie sofisticată, dar portabilă şi lesne camuflabilă, ale acestor "visautniki" au atras mai de mult atenţia serviciilor secrete occidentale. După mai bine de 10 ani de investigaţii, aceştia au descoperit, cu stupoare, că "visautniki" sovietici erau mai bine echipaţi decât unităţile cercetare-diversiune din occident. Probabil că de aceea a fost atât de sigur pe el Gorbaciov atunci când, pe 20 decembrie 1989, a anunţat în mijlocul unei sesiuni a Sovietului Suprem: În următoarele 24 de ore în România vor interveni schimbări radicale'. "Visautniki" erau la datorie în plină acţiune semnalată peste tot. Se pare, însă, că era prea târziu. Revoluţia începuse, Gorbaciov nu se înşelase. Alt personaj politic la curent era Mitterrand.

Analizând fie şi numai aceste luări de poziţie publice din partea unor asemenea personalităţi, unde fiecare cuvânt este folosit doar după o atentă evaluare şi cu o semnificaţie precisă, nu poate să nu surprindă intuiţia că "va fi foarte greu" să se realizeze şi în România schimbările aşteptate, ea prezentând unele "particularităţi proprii" care exclud posibilitatea producerii unei "revoluţii de catifea" într-o manieră similară celor din celelalte ţări socialiste est-europene, iar viitorul apropiat avea să confirme aceste previziuni.

România a fost nelipsită de pe agenda contactelor politico-diplomatice la nivel înalt şi a frecventelor reuniuni ale unor organisme suprastatale, organizate în perioada de referinţă:

"Raportăm următoarele informaţii obţinute pe mai multe linii cu privire la întâlnirea dintre Bush şi Gorbaciov: în cadrul noilor convorbiri la nivel înalt dintre SUA şi URSS, organizate la iniţiativa sovieticilor, cele doua părţi vor aborda cu prioritate probleme privind redefinirea sferelor de influenţă şi elaborarea unei noi strategii comune care să le asigure în continuare un rol dominant în toate problemele internaţionale... Sunt date că URSS va face noi concesii în favoarea americanilor în schimbul obţinerii de ajutoare economice şi financiare. Se urmăreşte stabilirea unui nou echilibru pe continentul european, care să permită atenuarea treptată a diferenţelor de sistem politic şi economic între ările socialiste şi cele capitaliste". Din datele de care dispunem rezultă că la întâlnirea dintre Bush şi Gorbaciov ar urma să se discute şi problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor ţări socialiste care nu au trecut la aplicarea de "reforme reale", fiind avute în vedere îndeosebi R.P. Chineză, Cuba şi România. Cu privire la ţara noastră, Bush va releva că statele membre ale NATO vor continua aplicarea de restricţii în relaţiile lor cu România şi vor solicita ca şi URSS să procedeze în mod similar, mai ales prin reducerea livrărilor sovietice de ţiţei, gaz metan şi minereu de fier...În cadrul consultărilor din ultimele zile cu administraţia de la Washington guvernele Angliei, Franţei, R.F. Germania şi Italiei au insistat pentru ca fiecare dintre statele vest-europene să aibă un rol sporit în influenţarea situaţiei din Europa de Est, astfel încât să-şi asigure promovarea propriilor interese pe termen lung în această zonă." (D.S.S./SIE/ Notă raport 00275 din 01.12.1989)

(va urma)

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Că ne-a eliberat de ceașcă.

   

  Mă rog.... e bine și cu istoria și conspirația, dar cu limba română ce-am avut, stimaților domni din Marea Comisie Senatorială care a studiat pe dracu ghem? Sunt curios dacă se confirmă ceva din rapoartele voastre în Wikileaks. 

   

  "au atras mai de mult atenţia" 

  Academia Română vă transmite, măi senatorilor, că trebuie "demult" în acest context. 

  La anu', si la multi ani!

  1. Da, aceeasi stofa!

  Banditul nr.1 , CRIMINALUL GELU VOICAN , SA PLATEASCA PENTRU CRIME !

  Pe de alta parte, astept de la domnul Roncea completari privind pregatirile loviturii de stat, in cursul primaverii si verii anului 1989 ; cine a facut armata in Transilvania in acea primavara stie despre DIVERSIUNILE unitatii de diversiuni de la Buzau la majoritatea unitatilor militare din Ardeal si pot confirma destui, de la furtul armelor la impuscaturi in preajma unitatilor... In vara lui 1989, generalul Hortopan a ordonat schimbarea a cca 25 -30 de conducatori de unitati militare din Transilvania... 

  1. Banditul numarul unu este Iliescu, ca el i-a girat pe ceilalti.

   Binenteles printre fruntasii criminalilor este si Gelu Voican. 

  Revolutia a facut>o poporul roman,din cauza ca erau conditii internationale convenabile.Restul isi asuma merite personale sau de grup nelegitime , ca sa profite de pe urma revolutiei.

  Revoluţie sau crime fără autori

  Două decenii şi mai bine 

  În care adunăm dosare 

  Pentru-mpuşcaţi şi-acele crime 

  Făr’autori, doar cu-mpuşcare! 

  Ne frământăm mintea degeaba 

  Dosarele zac în seifuri 

  Sau poate nu e nici o grabă 

  S-aştepte ele alte timpuri! 

  Pe procurori nu i-aţi lăsat 

  Toţi criminalii s-aresteze 

  Pe căpitani i-aţi avansat 

  Doar generali pe metereze! 

  Pe securişti i-aţi scos la vatră 

  Cu nişte pensii nesimţite 

  Doar ursul merge, câinii latră 

  Ce-s aste glume aiurite? 

  Pe emanaţi i-aţi protejat 

  S-ajungă toţi parlamentari 

  Acolo voi a-ţi camuflat 

  Şi politrucii militari! 

  La patruzeci şi cinci de ani 

  Pe unii politruci i-aţi scos 

  La pensii cu un sac de bani 

  Şi le-aţi mai dat ciolan de ros! 

  Toţi politrucii emanaţi 

  Au tăinuit aceste crime 

  Prin miile de împuşcaţi 

  Şi autorii...fără nume...  

  1. Ceausescu a fost impuscat nu decapitat,anonimule.

  Daca e sa corelam faptul ca pe M.Gorbaciov rusii i-l considera, alaturi de B.Elțân, trădător, marioneta occidentalilor (nu degeaba trăiește în Germania pe banii din "mulțumire" pentru destrămarea URSS si a reunificarii) si vânzător de țară către americani (perioada anilor '90), cu modul in care s-au desfasurat revoluțiile colorate in lume, dar mai ales CE, de CINE si CUM au decurs evenimentele singeroase (lunetisti in Maidanul Independentei și restul) din Kiev și SE Ucrainei - foarte "identic" cu "revoluția" noastră, cu "teroriști intangibili" evacuați "pe mutește" spre zări neștiute de noi .... atunci vom ajunge la un mare "paradox" (noi cei care am trăit acele vremuri, că noua generație ne va face nebuni) - că Ceaușescu avea dreptate cu "agenturili străine" și că nu avea în vedere Komisarii (a fost "acord tacit" de la răsărit). Cine-i păpușarul lumii actuale? Cine scrie și transpune în fapte scenariile războaielor? Cine manipulează piețele energiei și nu numai, în direcții anormale (doborîrea prețului țițeiului și implicit al gazului, cu urmările sale), numai pentru a-și satisface "năzuința imperialistă"- ca-n Star Wars, bolnavă (cît sună "de lemn" dar cît de actuală)?

  1. Este adevarat ca au actionat agenturile straine, dar asta nu inseamna ca revolutia n-a facut-o poporul. Si a facut-o pentru ca Ceausescu cel Mare n-a inteles ca este timpul sa lase drumul liber cui s-o nimeri.

   In '89 n-a fost revolutie ci contrarevolutie. Cca. 1 milion de "romani" in strada, in '89, nu-i reprezinta pe romanii adevarati...

   Pacat de Ceausescu si regimul socialist national pe care-l conducea. Fara tradarea Securitatii si Armatei, Romania ar fi ramas socialista si o tara dezvoltata azi...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro