DECIZII ALE COMISIILOR REUNITE DIN SENAT:Plafonarea preţurilor la energie, compensare extinsă şi limitarea profiturilor la furnizori

M.G.
Politică / 18 octombrie 2021

Plafonarea preţurilor la energie, compensare extinsă şi limitarea profiturilor la furnizori

Comisiile reunite ale Senatului au adoptat o serie de amendamente la ordonanţa de urgenţă a guvernului privind compensarea preţului la energie, senatorii trecând în lege plafonarea preţurilor la consumatorul casnic, o schemă de sprijin pentru IMM-uri, supraimpozitarea profiturilor producătorilor de energie şi limitarea profiturilor furnizorilor.

Practic, acum bugetul de stat va suporta 33% din preţul energiei electrice şi al gazelor, în creştere de la 25% în forma anterioară a OUG pe compensare. Astfel se plafonează preţul pentru consumatorii casnici la 1 leu/KWh pentru energie electrică şi la 0,33 lei/KWh la gazes naturale, preţurile plafonate ce trebuie să includă toate taxele. Diferenţa între preţul plafonat şi cel real fără compensare se va plăti din bugetul de stat.

Totodată, senatorii PSD au depus un amendament pentru înfiinţarea unei scheme de sprijin pentru IMM-uri şi profesii liberale, astfel încât IMM-urile vor plăti TVA de 5% la energie electrică şi gaze şi nu vor mai achita nici acciza la gaze şi nici contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă şi certificatele verzi din facturile la energie electrică.

Adiţional, s-a extins compensarea la energie electrică astfel încât toti cei care au un consum lunar de până în 330 KW vor beneficia de sprijinul executivului.

Printre celelalte amendamente aprobate de comisiile reunite din Senat se numără şi limitarea profiturilor pentru furnizorii de energie electrică la 5% şi supraimpozitarea profiturilor producătorilor din energie, respectiv impozit de 95%.

Iniţial se renunţaseră la amânarea la plată a facturilor la energie electrică şi gaze, însă senatorii PSD au depus un amendament în acest sens care a şi fost aprobat de comisiile reunite din Senat.

OUG-ul cu amendamente urmează acum să meargă la comisii în Camera Deputaţilor, care după ce dezbate şi aprobă amendamentele trimite legea la vot în plen.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Miroase a naționalizare! Cum dracu sa limitezi profitul unei companii in capitalism?! O parte din problema este și la noi, consumatorii, nu mai consumam in exces! Sa vezi cum scad preturile! Personal am decis sa circul urban numai cu bicicleta și RATB, voi folosi mașina doar extraurban! Am luat becuri led și la căldură în loc de 23 grade am setat 21. Puii mei, să le rămână gaze și curent daca vor bani multi!

  Supraimpozitatj companiile românești din energie iar cele străine de la care importam prospera!!! Bravo idioților!

  Când își bagă politicienii coada, se alege praful! PSD știe doar să facă pomeni, iar PNL doar le maschează! Lasă că datoria țării o s.o plătească viitori!

  Și ce s-a mai chinuit Năsui și parlamentul să debirocratizare țara de o hârtie pentru declararea adaosului comercial practicat, of of, măi măi!

  Nu-i bai, limităm prin lege adaosul comercial prontr-o nouă denumire, limitarea profitului la 5%. 

  Mă tem că nu sunt distribuitori și furnizori de energie care nu au nici măcar atât profit în declarațiile depuse la ANAF. 

  Cine știe, poate vorbesc despre marja de profit (aka adaos comercial) de 5%, marjă inclusă în prețul final.

  Hai cu plafonarea, hai cu neconstituționalitate, hai să ascundem impostorii și politrucii din ANRE, ministere, comitete și comiții parlamentare, din parlament! 

  Din câte se pare vor sa meargă pe drumul decapitalizarii furnizorilor și producatorilor, deopotrivă.

  Comisia Europeana a spus clar ca se pot anula temporar taxele din prețul final (care-s 55%), nu sa suprataxezi producătorii! Idioții din parlament nu știu ca din aceste profituri "uriașe" se fac investiții, nu se fuge cu ele...  

  1. la 10% impozit pe profit le merge plafonare, sau un impozit pe profit de bun simt adica vreo 30% ca in tarile cu apa calda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro