DECLIC: DNA a redeschis dosarul privind infracţiuni de corupţie la Certej

B.D.
Anticorupţie / 20 ianuarie 2020

DNA a redeschis dosarul privind infracţiuni de corupţie la Certej

Reprezentanţii Comunităţii Declic anunţă că DNA a redeschis dosarul privind infracţiuni de corupţie la Certej, după ce aceştia au făcut o plângere împotriva soluţiei de clasare a cauzei. Sesizările se referă la "modul abuziv" în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, transmite News.ro.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a redeschis dosarul de corupţie de la Certej, după ce reprezentanţii Comunităţii Declic au făcut o plângere împotriva soluţiei de clasare a cauzei, iar 4.000 de membri ai Declic i-au transmis procurorului-şef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării şi redeschiderea cercetării penale. Decizia procurorului-şef de secţie trebuie să fie acum confirmată de Tribunalul Hunedoara, în data de 27 ianuarie, pentru începerea efectivă a investigaţiilor", au anunţat, luni, reprezentanţii Declic.

Ilegalităţile sesizate de Comunitatea Declic se referă la modul abuziv în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei. Cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în această pădure.

"Ne dorim ca, de această dată, procurorii DNA să intre pe fondul cauzei şi să ancheteze faptele de corupţie din Certej. Altfel, superficialitatea ne poate costa scump. Corupţia din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munţilor!, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic, citată în comunicat.

Reprezentanţii Comunităţii Declic au depus sesizarea la procurorul-şef al DNA şi au mers în audienţă la începutul lunii decembrie, după ce, în doar 10 zile de la preluarea dosarului, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Structura Centrală au clasat dosarul Certej.

Conform sursei citate, dosarul privind infracţiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunţ depus în octombrie 2016 la DNA Alba. În noiembrie 2016 DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne şi Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din cadrul Parlamentului României şi Senat. În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul şef DNA a infirmat soluţia de clasare ca netemeinică şi nelegală şi a dispus redeschiderea anchetei la DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Proiectul minier din Certeju de Sus, Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenţionează să deschidă prima mină de suprafaţă cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deţinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) şi compania de stat Minvest Deva (~20%). Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m şi, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acum numai poluam ca nu ajunge cianura pana la UE. Daca ramane local poluarea atunci dati cu cianura pe ei. Cand e interesul lor de a jefui, atunci totul este legal. Pe ce banii sta Eldorado Gold care se afla in Romania din 2001. Credeti ca stau pe banii lor? Ceva este putred, dar cum toate structurile statului sunt vandute, nu te astepti la nimic bun. Doar nu credeti ca degeaba au procurorii pensii speciale si ies la 50 de ani. Hotii si Mafiotii conduc Roamnia de 30 de ani.

    1. Problema poluarii cu cianura ajunge la UE. Stat roman va fi amendat. Eldorado are bani de pe bursa americana. Putred este politicianul roman si putred de corupt este "organele" ce reprezinta statul Poporul roman trebuie sa devina jefuitor in propria tara contra celor despre care ai scris ca sint mafioti. La lupta FRATE ROMAN !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro