Deficitul bugetar al Italiei ar putea ajunge la 5,5% din PIB în 2023

S.B.
Internaţional / 24 septembrie

Deficitul bugetar al Italiei ar putea ajunge la 5,5% din PIB în 2023

Italia se aşteaptă la adâncirea deficitului bugetar din 2023 la aproximativ 5,5% din PIB, peste ţinta de 4,5% din PIB, stabilită în aprilie, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează Agerpres.

De asemenea, ţinta de deficit de 3,7% din PIB stabilită acum pentru 2024 va fi probabil revizuită în sus, adaugă sursele.

Conform actualelor tendinţe, deficitul bugetar de anul viitor încă este văzut la un nivel de sub 4% din PIB, dar Guvernul premierului Giorgia Meloni ar putea anunţa o cifră mai ridicată, pentru a include în bugetul pe 2024 reducerile de taxe promise.

Finanţele publice ale Italiei au fost afectate de stimulentele fiscale costisitoare acordate pentru îmbunătăţirea locuinţelor, estimate la un miliard de euro. Impactul acestor stimulente va deveni clar în următoarele zile, când Eurostat va emite reglementarea privind modul în care stimulentele sunt încadrate în conturile publice.

Perspectivele Italiei în 2024 sunt în mod special dificile după o serie de date economice slabe.

Trezoreria estimează că Italia, a treia economie a zonei euro, încă poate înregistra anul acesta o creştere de 0,9% sau 1%, în linie cu actuala ţintă, dar prognoza privind un avans de 1,5% în 2024 va fi probabil revizuită în jos, la 1,1%, susţin sursele.

Guvernul va actualiza săptămâna viitoare previziunile economice, prin Documentului economic şi financiar (DEF). Acesta stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia până în 2024 şi este publicat de Trezoreria Italiei.

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Istat) arată că avansul economiei Italiei din 2021 a fost mai mare decât s-a estimat iniţial, ceea ce redus deficitul şi a creat spaţiu fiscal pentru viitoarele ţinte bugetare ale Guvernului premierului Giorgia Meloni.

PIB-ul a urcat cu 8,3% în 2021, faţă de o creştere de 7% previzionată anterior. Astfel, deficitul bugetar din 2021 s-a redus la 8,8% din PIB, de la un nivel de 9% estimat anterior.

Reevaluarea reflectă includerea de noi date pentru a îmbunătăţi măsurarea PIB-ului pentru perioada excepţional de volatilă din timpul pandemiei. În ultimele săptămâni atât Spania cât şi Marea Britanie au revizuit în creştere datele privind evoluţia economiilor lor în anii precedenţi.

Schimbările oferă mai mult spaţiu fiscal coaliţiei aflată la guvernare în Italia, care încearcă reducerea deficitului bugetar, în condiţiile în care limita de 3% din PIB va fi impusă din nou de anul viitor în Uniunea Europeană.

Eforturile autorităţilor au fost afectate de creşterea mai lentă şi a modificărilor contabile, în urma stimulentelor fiscale. Unul dintre programe, numit Superbonus, care acordă stimulente generoase pentru economisirea energiei în urma îmbunătăţirii locuinţelor, se apropie de 100 miliarde de euro de când a fost lansat iniţial, în 2020.

De asemenea, datele Istat arată că în 2022 nivelul datoriei Italiei ca procent din PIB s-a situat la 141,6%, comparativ cu un nivel de 144,7% previzionat anterior. Şi

creşterea economiei în 2022 a fost confirmată la 3,7%, iar deficitul bugetar a fost de asemenea confirmat la 8% din PIB.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Slabut...noi depasim 6%

  Economia europeana de "razboi",

  are efecte vizibile si nasoale si ptr. populatie,

  si e doar inceputul !!  

  1. Câte ruble primești pentru spamul ăsta infantil?

   "Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA şi şeful gigantului JPMorgan, îi trezeşte la realitate şi pe cei mai optimişti: Este o greşeala colosală să mai visaţi la un boom economic. Ameninţările la adresa economiei sunt peste tot, iar guvernele lumii nu văd asta şi cheltuie bani iresponsabil",pe inarmare si razboi,in loc sa sprijine economia reala !!!

   Datoria USA a ajuns la 33 000 miliarde $.

  italia e deflata = long…

  buy 

  s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb