Revista BURSA Construcţiilor

Delgaz Grid a alocat un buget de 126 milioane de euro pentru investiţii în reţele

G.B
Companii / 18 mai

Delgaz Grid a alocat un buget de 126 milioane de euro pentru investiţii în reţele

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru moderniza-rea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electri-ce. Bugetul alocat investiţiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul pre-cedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România. În 2020 compania a investit 550 milioane lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuţie, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Investiţii 2020

Gaze naturale - au fost investite peste 264 milioane lei (55 milioane eu-ro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 273 km. Au fost puse în funcţiune 11 staţii noi de reglare măsurare a ga-zelor naturale şi alte două au fost modernizate. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 225 km, valoarea investiţiei fiind de circa 40 milioane lei (8 mi-lioane euro) şi au fost racordaţi circa 49.000 de noi consumatori. De asemenea, a fost înfiinţată o distribuţie nouă de gaze naturale în localita-tea Sălişte, judeţul Sibiu.

Energie electrică - valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 286 mili-oane lei (59 milioane euro, din care 2,2 milioane euro din fonduri europe-ne). Investiţiile au fost direcţionate către modernizarea şi reabilitarea reţe-lelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de tran-sformatoare şi contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizaţi 430 km din lungimea reţelei electrice din zona de exploatare a Delgaz Grid, inclusiv prin montarea de echipamente automatizate. Au fost mo-dernizate 37 de staţii de transformare, din care 20 au fost integrate în SCADA. Totodată, peste 350 de posturi de transformare au fost moder-nizate, 41 de unităţi fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 486 km şi au fost racordaţi circa 20.000 de noi consuma-tori.

Digitalizare reţele

Staţii de transformare - la sfârşitul anului trecut a fost finalizat un proiect de circa 12,5 milioane lei, derulat pe parcursul a doi ani, care a vizat mo-dernizarea şi integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare. Până la fi-nalul anului 2020, din cele 134 staţii de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate şi integrate (total sau parţial) în SCADA.

SMART Metering - până la finalul anului 2020, prin programe de in-vestiţii succesive, în ultimii ani au fost instalate circa 327.000 de contoare SMART la consumatori din peste 750 de localităţi din Moldova. Cele mai multe unităţi au fost montate în judeţele Bacău şi Neamţ, unde 64%, res-pectiv 44% dintre clienţi beneficiază de contorizare inteligentă.

Digitalizare servicii clienţi

Platforma Acces Delgaz oferă clienţilor companiei modalităţi de interacţi-une în vederea racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, date necesare procesului de schimbare furnizor în con-textul liberalizării pieţei de energiei, precum şi alte informaţii utile.

Investiţii 2021

În acest an compania şi-a propus să investească 612 milioane lei (126 mili-oane euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior.

Gaze naturale - sunt prevăzute investiţii de 285 milioane lei (58 milioane euro), în creştere cu 8% faţă de anul 2020, obiectivul principal fiind mo-dernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică). Totodată, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului vor fi modernizate staţii de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuţie a gazelor natura-le şi racordarea noilor consumatori.

Energie electrică - sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane lei (67 milioane euro), în creştere cu 15% faţă de anul 2020, din care 26,5 milioane lei (5,4 milioane euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distri-buţie urban şi rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pen-tru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.

SMART Metering - în acest an ne-am propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente şi astfel circa 22% dintre clienţii Delgaz Grid vor avea contorizare SMART. Pentru perioada 2021-2028 ne propunem mon-tarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul anului 2028.

Proiecte de investiţii cu fonduri europene

Fonduri europene - accesarea surselor de finanţare europeană reprezin-tă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de mo-dernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice. La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane lei, cu cofi-nanţări de 118,7 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare. Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt staţii de transformare din judeţele Iaşi şi Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iaşi, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al reţelei de distribuţie de energie electrică (ADMS) într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava. De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmăreşte obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă. Toto-dată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul auto-rităţilor responsabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro