Delgaz Grid: Circa 400 de cazuri de potenţial consum fraudulos identificate în primul trimestru din 2024

A.F.
Companii / 19 aprilie

Delgaz Grid: Circa 400 de cazuri de potenţial consum fraudulos identificate în primul trimestru din 2024

Un bărbat din judeţul Bacău a mers în vizită acasă la un prieten, iar acolo, din greşeală, a atins nişte fire electrice. Neatenţia i-a fost fatală. A murit, pe loc, electrocutat. Şi asta din cauză că prietenul lui a improvizat o "instalaţie" din fire neizolate, racordată ilegal la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Acesta este, din păcate, un caz real, unul pe care l-am dori irepetabil, conform unui comunicat remis redacţiei.

Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, an de an, sute de oameni îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa apelând la instalaţii clandestine şi la intervenţii neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate. Este complet ignorat faptul că orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pot avea de suferit atât cei care recurg la consumul fraudulos, dar şi consumatorii oneşti, locuinţele, firmele din vecinătate şi nu în ultimul rând, mediul înconjurător.

Inspecţia energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primul trimestru din acest an un număr de 395 de cazuri de consum fraudulos, 201 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 194 la reţeaua de energie electrică.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 395 de cazuri descoperite anul acesta se ridică la circa 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei.

Anul trecut, în reţeaua Delgaz Grid au fost înregistrate 1.509 de cazuri de consum fraudulos, în creştere faţă de anii precedenţi, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică. Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

Consumul fraudulos reprezintă furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, au fost întocmite şi transmise plângeri penale către instituţiile abilitate.

Performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile.

Compania noastră nu tolerează aceste practici ilegale. De aceea, acţiunile de identificare şi limitare a consumului fraudulos derulate de specialiştii Delgaz Grid au caracter permanent.

Consumatorii pot sesiza situaţiile de potenţial consum fraudulos la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro, la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Mulţumim persoanelor care aleg să ne semnaleze astfel de cazuri şi îi asigurăm că verificăm toate situaţiile semnalate, cu păstrarea confidenţialităţii identităţii celor ce ne transmit informaţii.

De asemenea, pentru siguranţa clienţilor, recomandăm următoarele măsuri de prevenţie:

NU lăsaţi persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;

NU acceptaţi soluţii de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici;

NU acceptaţi folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalaţiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolaţie cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalaţia de gaz etc.).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb