DEPUTAŢII AU AMÂNAT PENTRU LUNI DISCUŢIILE PE TEXTDragnea: "Cred că s-a lungit prea mult discuţia legată de legea conversiei creditelor în CHF"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2016

Dragnea: "Cred că s-a lungit prea mult discuţia legată de legea conversiei creditelor în CHF"

Parlamentarii au agreat că vor discuta pe conversia la curs istoric

Noutăţile solicitate ieri: un prag pentru creditele ce vor intra sub incidenţa legii şi conversia unui singur împrumut pentru un client

Actualizare 09:27

Discuţia legată de legea conversiei creditelor în CHF s-a lungit prea mult, iar ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost corect faţă de oameni, a declarat Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dragnea a afirmat că va avea grijă personal ca saptămâna viitoare să se finalizeze discuţia comisiilor pe acest subiect, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Deputaţii din comisiile juridică şi de buget au amânat din nou discuţiile pe textul proiectului legislativ privind conversia creditelor contractate în valută. Dezbaterile au fost amânate pentru luni, parlamentarii hotărând că, dacă textul va fi agreat într-o formă sau alta, atunci iniţiativa să intre pe ordinea de zi de marţi a plenului.

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că amânarea acestor discuţii nu este de bun augur, întrucât parlamentarii vor intra în curând în campanie electorală.

Şedinţa reunită de ieri a durat doar trei sferturi de oră, liderii comisiilor parlamentare anunţând că nu pot ţine sala ocupată mai mult.

Discuţiile purtate între parlamentari, reprezentanţii băncilor şi ai BNR, debitori şi iniţiatori au fost aprinse şi au adus şi câteva noutăţi.

Deputatul PSD Ciprian Nica a prezentat, în premieră, posibilitatea aplicării unui prag în care să se încadreze creditele vizate de lege.

Propunerea sa a fost susţinută de Eugen Rădulescu, directorul de stabilitate din Banca Centrală, acesta cerând şi includerea în proiect a unei prevederi care să vizeze că un client poate solicita doar conversia unui credit.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a amendat proiectul legislativ privind conversia iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, solicitând conversia la curs istoric, nu este de acord ca legea să conţină aceste criterii. Domnia sa l-a întrebat pe Ciprian Nica: "La ce să punem prag, la înşelătorie? Vă rog să nu cădeţi în capcana întinsă de bănci!" Daniel Zamfir i-a spus că minte lui Eugen Rădulescu, după ce acesta din urmă a afirmat că băncile pierd în urma Legii dării în plată.

La rândul său, Ciprian Nica a afirmat: "Darea în plată nu am auzit că ar fi creat probleme. Părerea mea este că băncile nu au pierdut. Nu este moral să dai un credit de 10 lei, să îi iei dobândă 1 leu şi pentru că Elveţia a dat drumul la curs, să ajungă clienţii să plătească dobândă de 10 lei... să li se dubleze ratele. Nu este moral şi nu este corect!"

Domnia sa a menţionat că băncile fac profituri pe banii românilor şi scot banii în afara ţării.

Deputaţii prezenţi la şedinţa de ieri, atât cei din PSD, cât şi cei liberali, au agreat, de principiu, că luni, când vor discuta pe text, vor merge pe varianta conversiei la cursul istoric, deşi au mai fost prezentate alte câteva alternative, inclusiv propunerea Ministerului Finanţelor Publice făcută în urmă cu circa doi ani, ce prevede discount la sold, conversie la cursul zilei şi garanţia statului pentru jumătate din soldul rămas.

Secretarul de stat din MFP Enache Jiru a spus, ieri, că proiectul iniţiat de Ministerul Finanţelor introduce un grad de îndatorare de 60% (credit raportat la venituri), se adresează numai clienţilor cu împrumuturi pentru locuinţe, în toate valutele, şi celor în cazul cărora deprecierea cursului a fost semnificativă, de minimum 50%.

În opinia lui Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), este foarte important ca numai cei care au dificultăţi în plata ratelor să fie luaţi în calcul, în această lege.

Opinia Cititorului ( 27 )

 1. Pe sleau ce spune danescu :care nu au dificultati,adica cei care mai respira inte doua,trei job-uri si isi platesc ratele si nu sunt inca executati sa-i furam si sa le luam pielea de pe ei mai departe,neam de neamul lor.Sa huzurim noi grofii in tara iobagilor.

  Dupa cum am remarcat citind articolul din bursa despre domnul Isar, articolul semnat de M. Antonescu, Romania e cu adevarat tara tuturor posibilitatilor :-))

  ----------------------------  

  Hahaha, pai nea Isar asta a lucrat la City, adica a fost coleg de bancuta cu doamna Cristoforidisss A. care lupta sa i se converteasca creditul. 

  Vezi Doamne ea s-a imprumutat cu dobanda redusa de la City in CHF ca era cursul bun dar domnul Isar a pacalit-o cand i-a aprobat cererea de credit. Acum amandoi lupta impotriva celor care le-au permis sa ia si sa aprobe creditul lor, hahaha :-)

  Nu-i o tara minunata Romania asta? 

  1. Pt cei care gandesc ca tine....poate.

  ok---toti care au luat credit si au achitat pana acuma, sau au luat credit in lei la dobanda mai mare - sunt de fapt fraieri ..... Te imprumuti in valuta ..daca merge in favoare ta esti destept, daca nu facem conversie ...doar ne-a furat

  banca . 

  El da din gura pe banii altora.

  El nu risca nimic, vrea sa fie obligatoriu la putere 

  1. Așa și ? Eu si familia mea îl vom vota. ( Părinți,bunici,frati,cumn ati si nepoți ) Că de aceea e acolo, să ne reprezinte interesele noastre nu ale băncilor private din străinătate care externalizeaza profiturile si taxele prin Olanda

   Eu nu o sa votez niciodata un condamnat. Interesele bancilor nu vor fi afectate, pentru ca ei toate costurile le vor transfera in costul creditelor. Cu alte cuvinte, daca au pierdere din conversie vor mai pune un 0.2% la marja de dobanda. Practic bancile doar intermediaza de la expertii care au luat credit in CHF la cei care vor credite in lei. Cam atat!

   Eu voi fi pentru contra. 

  După conversie urmează reclamațiile la parchet. Bancheri trebuie să plătească pt asta cu ani de pușcărie.

  Acum cred că ar trebui să finanțeze pușcăriile să aibă condiții când vor ajunge acolo. Sa făcut curățenie în justiție iar după politicieni urmează finanțele 

  nu exista niciun motiv ca votul de ieri sa fie amanat. niciun motiv. Ciprian Nica se joaca cu vietile si rabdarea noastra. degeaba scrie Dragnea ca nu a fost ok, daca omul lui din PSD declara amanarea.

  Proiectul legii se refera si la creditele in euro?

  1. Din titlu iti poti da seama ca NU se refera si la creditele in EURO. Asta mi se pare DISCRIMINARE. Si creditul meu costa mai mul in euro. A fost 3.5 lei/euro...acum e 4.5

   omule, problema ta care e? ca cei cu credite in CHF se lupta pentru conversie si ar putea sa o obtina? daca te simti discriminat, lupta-te! ar trebui s ate raliezi cauzei noastre, nu sa te miauni pe aici pretinzand ca esti discriminat! francul era 2,2 lei cand am luat creditul, acum e 4,2 lei. crezi ca lupta mea este ilegitima? crezi ca eu m-as impotruvi sa fii ajutat daca ai putea fi?

   Si daca CHF-ul era acuma 1,1 lei erai de acord sa iti faca conversia la data acordarii creditului ????? EU ZIC CA NU ERAI ! Asa ca nu mai fa pe mironosita !

   Daca era 1.1 lei si tu traiai mult mai bine.....nu doar eu. E valabil si pt. euro....intrebarea asta adreseaz-o celuilcare conduce o institutie de 26 de ani ..si altora de teapa lui care ar fi trebuit sa ne duca in alta directie.

   Toate creditele in valuta trebuiau interzise de mult ...sau daca nu se putea BNR ul nu trebuia sa sprijine creditele in valuta, prin mentinerea la o valoare foarte ridicata a ROBOR ului....poate te intrebi daca nu o fi o coincidenta. 

   Eu sunt la fel de bine si la 1.1 si la 4.4 si la 12, pentru ca am fost suficient de inteligent incat sa iau credit in lei, chiar daca rata era mai mare. Atunci era corect ca pentru aceeasi valoare a creditului eu sa platesc rata mai mare???? Era corect, pentru ca tu erai inteleptul care ai gasit metoda ca pentru aceeasi bani sa platesti mai putin.

   Adicatelea sa fie tinut Roborul la o valoare foarte ridicata ca sa ii nenorociti si pe aia cu credite in RON sau Prima Casa. Demult sunt luati la ochi de voi, porcaiti de Piperea, injurati de "fratia chf". Sau vrei Robor la valori foarte ridicate ca sa iti plateasca altii din banii lor tampeniile facute de tine cu valute prin 2007,2008?

   ROBORUL nu reprezinta dobanda de referinta BNR. BNR poate incuraja creditele in lei prin solicitarea unor rezerve minime obligatorii mai mici pentru lei decat pentru valuta. RMO-urile in valuata au fost intodeauna la valori duble fata de RMO-urile pentru lei. Asa ca BNR-ul chiar a incurajat creditele in lei. Bancile straine au promovat imprumuturile in valuta pentru ca puteau atrage capital ieftin din strainatate.

   Salut. Din pacate nu toti suntem atat de "destepti" incat sa luam un credit in lei cu dobanda mare. Problema in trecut a fost ca nu te incadrai la vreo suma cu care sa poti face ceva de genu cumpararea unei locuinte.

   Daca ar fi dupa mine i-as pune pe cei din conducerea BNR sa achite toate nedreptatile pricinuite clientilor pe care tot ei le-au pus la cale pentru a-si crea avantaje 

   nu ai inteles nimic din ce am scris referitor la ROBOR . mai citeste odata. Cum sa imi doresc un RoBor ridicat? Intrebati-l pe Isarescu de ce il tinea asa sus in acea perioada? nu tocmai pt a incuraja creditele in diferite valute? Asta am spus...acum intelegi?

   citeste ce inseamna ROBOR...inainte sa critici

   Daniel, poate ca si eu daca doream un apartament cu 10 mp mai mare nu ma incadram. Dar m-am multumit cu unul mai mic cu 10 mp.

   Asa ca asta cu incadrarea este vrajeala. Nu cred ca cineva si-a luat credit de 200.000 CHF ca sa isi cumpere garsoniera de 28 mp.  

   Tie ti se pare ca ROBOR este rata de referinta publicata de BNR.

   "The ROBOR rate for each maturity is calculated by the Proxy as the arithmetical average of 

   the last rates quoted by the each Participant in the Fixing for the RON deposits offered within 

   15 minutes before the Fixing after rejecting extreme rates. The rate quoted by each Participant 

   in the Fixing represents the rate at which the RON deposits are offered to the other Participant 

   for 15 minutes from the publication of ROBID and ROBOR rates by the Proxy." 

   Asta doar asa ca sa te trezesti.  

   Intra sau nu Robor in componenta dobanzilor creditelor cu dobanda variabila?

   Asta e ideea. 

   Puteai sa gasesti niste citate in romana....nu era vorba de Euribor, le gaseai usor. 

   Sunt praf....esti satisfacut? La cunostintele tale te incadrezi perfect in BNR....Succes vezi ca fac angajari 

   Seara buna!

   B-are nici o kegatura cu BBR faptul ca esti praf. Nu-i de mirare ca ai luat imprumut in chf pentru ca nu intelegi nimic din ce te inconjoara. Plus ca se vede ca esti si falos si lacom. Prostia si domnia se platesc dar tu fiind un smecher te gandesti sa fugi fara sa achiti si sa plateasca fraierii.

   ROBORUL=BOBORUL 

   Daca va fi cazul pune umarul/ajuta si BOR-ul. 

   Hai la lupta cea mare,

   ROB cu BOR sa ne unim........ 

  Atunci se urgenteaza, trece!

  Vreau fapte nu VORBE! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro