Deputaţii au decis că Adrian Gurzău poate fi arestat preventiv

Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2016

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, că deputatul Adrian Gurzău poate fi arestat preventiv, la cererea DNA, în dosarul Carpatica Asigurări.

Mircea Dolha, membru al Comisiei de numărare a voturilor, a declarat că au fost prezenţi în plen 238 de deputaţi şi toţi şi-au exprimat votul. Dintre aceştia, 124 au votat pentru încuviinţarea arestării preventive şi 114 împotrivă.

Anterior, plenul Camerei Deputaţilor decisese că Adrian Gurzău nu poate fi reţinut.

Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă, în dosarul Carpatica Asig.

Adrian Gurzău a contestat votul din plen pe cererea privind arestarea sa preventivă, însă Biroul permanent a respins contestaţia.

Tot ieri, deputaţii au decis că Adrian Gurzău nu poate fi reţinut, pe motiv că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar.

Deputatul Adrian Gurzău le-a solicitat, în plen, colegilor săi să dea un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare preventivă a sa pe motiv că nu reprezintă un pericol public.

Pe 27 septembrie, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig. Potrivit DNA, în dosar există date şi probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupţie.

Recent, procurorii DNA l-au audiat pe Adrian Gurzău, în dosarul Carpatica Asig, în care îi reţinuseră pe fosta şefă CSA, Angela Toncescu, pe Dan Hosu, soţul fostului procuror şef interimar al DIICOT, Georgiana Hosu, şi pe Ion-Sorin Tatu.

Procurorii DNA susţin că Adrian Gurzău avea interese personale în implicarea pe piaţa asigurărilor.

Conform DNA, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 8 aprilie 2015 - 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela (n.r. care luni a fost reţinut), membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar.

Contractul susmenţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de «relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing», pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de Carpatica Asig lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru Carpatica Asig, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute.

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a Carpatica Asig, deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a Carpatica Asig".

Adrian Gurzău este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai conducerii ASF, în special ai preşedintelui Mişu Negriţoiu, căruia i-a cerut demisia şi a iniţiat revocarea acestuia, pe fondul scandalului privind creşterea tarifelor RCA.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro