DIN 2 AUGUSTMAI demarează procesul trecerii la cartea electronică de identitate

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 iulie

Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5000 de cărţi electronice de identitate, se arată într-un răspuns oferit de instituţia respectivă pentru Hotnews.ro.

Ţara noastră este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, dar în primă fază documentul respectiv va fi eliberat în număr limitat, în cadrul unui proiect pilot care va dura şase luni.

Deşi mai sunt câteva zile până la data limită pentru introducerea cărţii electronice de identitate, Imprimeria Naţională, compania de stat abilitată să producă noile cărţi electronice de identitate abia a lansat o primă licitaţie pentru achiziţia unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate, arată sursa citată.

În plus, Imprimeria pregăteşte o altă licitaţie pentru achiziţia sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Staţie de lucru portabilă, Multifuncţională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licenţe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente).

Cu toate acestea reprezentanţii Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei susţin că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru emiterea unui număr limitat de cărţi electronice de identitate în acest an.

"Pentru producţia şi personalizarea cărţilor electronice de identitate vor fi folosite liniile de producţie utilizate pentru producerea paşaportul simplu. Evaluările realizate au relevat o disponibilitate lejeră a fluxului de producţie atât la nivelul producţiei blanchetelor, cât şi al personalizării cărţii electronice de identitate. Precizăm că pentru punerea în circulaţie începând cu data de 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple în cadrul proiectului pilot, sunt îndeplinite toate condiţiile", au spus oficialii instituţiei pentru sursa citată.

Reprezentanţii MAI menţionează că punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se va face, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

Noua carte electronică de identitate va conţine în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Cetăţenii care nu doresc cărţi electronice de identitate pot opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simplă, aşa cum este în prezent.

Cu toate acestea, ei nu vor putea circula liber în Uniunea Europeană cu cartea de identitate simplă, având nevoie de un paşaport. Conform Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii pentru exercitarea liberei circulaţii în statele membre ale UE (documente de călătorie). Regulamentul acceptă folosirea alternativă a paşaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simplă.

De asemenea, titularul noului document de identitate electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacţiunii cu autorităţile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

De asemenea, cartea electronică de identitate va înlocui şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate pe baza unui certificat digital emis de Ministerul de Interne şi înscris într-un cip.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Semnul FIAREI?

    Această carte electronică de identitate NU aduce niciun avantaj major cetățeanului ci doar statului care își sporește controlul in loc sa ofere bunăstare.

    Autentificarea biometrica NU va fi acceptată de masele largi de oameni cu frica lui Dumnezeu fiind considerată pe bună dreptate Semnu FIAREI !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro