DIN CAUZA COVID-19Economia germană s-a contactat cu 5% în 2020

G.U.
Macroeconomie / 14 ianuarie

Economia germană s-a contactat cu 5% în 2020

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat anul trecut o contracţie de 5%, o performanţă uşor mai bună decât se aşteptau analiştii, graţie răspunsului puternic al statului care a ajutat la limitarea pagubelor provocate de pandemia COVID-19, arată datele preliminare publicate astăzi de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează Reuters, conform Agerpres.

Amploarea contracţiei înregistrată de prima economie a Europei a fost mai mică decât scăderea de 5,1% preconizată de analiştii intervievaţi de Reuters şi mai puţin severă decât contracţia record de 5,7% înregistrată în 2009, în contextul crizei financiare globale.

Pandemia globală a făcut ca prima economie a Europei să cadă într-o "gravă recesiune", a declarat preşedintele Destatis, Georg Thiel. Acesta a subliniat că economia germană a fost afectată mai dur de cel de-al doilea val de măsuri de izolare, decât de primul val din primăvară.

Începând din luna martie a anului trecut, Guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel a adoptat măsuri de salvare şi stimulare fără precedent, pentru a ajuta companiile şi consumatorii germani să treacă prin pandemie cât mai puţin afectaţi. Cu toate acestea, consumul privat a scăzut cu 6% în ritm anual iar investiţiile companiile în noi echipamente au scăzut şi ele semnificativ, informează Agerpres.

Destatis a informat că exporturile Germaniei au scăzut cu aproape 10% anul trecut, iar importurile au scăzut şi ele cu 8,6%. Acest lucru sugerează că tradiţionalul surplus al balanţei comerciale a Germaniei, precum şi excedentul de cont curent, s-a diminuat anul trecut din cauza pandemiei.

Singura veste bună a venit din partea cheltuielilor guvernamentale, care au contribuit la creşterea cu 3,4% a consumului statului, şi a construcţiilor, în cazul cărora s-a înregistrat o creştere de 1,5% a investiţiilor în clădiri.

În total, sectorul public, care include şi landurile, municipalităţile şi sistemul asigurărilor sociale, a înregistrat un deficit bugetar de 158,2 miliarde de euro, sau 4,8% din PIB, a precizat Destatis. Aceste cifre scot în evidenţă o deteriorare semnificativă a finanţelor publice ale Germaniei, după un surplus de 52,5 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB, în 2019, notează sursa citată.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S-a contractat

Ziarul BURSA

27 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 27 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro