DIN CAUZA CREŞTERII COSTURILOR CU ENERGIA ACHIZIŢIONATĂ Electrica raportează o pierdere de 158 milioane de lei, în primul trimestru

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 13 mai

Electrica raportează o pierdere de 158 milioane de lei, în primul trimestru

Corina Popescu: "Situaţia internă şi externă din piaţa energiei din ultimul an şi jumătate a avut şi continuă să aibă un impact major asupra tuturor jucătorilor din piaţă"

Electrica (EL) a raportat o pierdere de 158 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an, faţă de un profit de 58 milioane de lei în primul trimestru din 2021, din cauza preţurilor mari de achiziţie a energiei, după cum reiese din raportul furnizorului şi distribuitorului de energie electrică publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Corina Popescu, Directorul General al Electrica, spune: "Situaţia internă şi externă din piaţa energiei din ultimul an şi jumătate a avut şi continuă să aibă un impact major asupra tuturor jucătorilor din piaţă. În primele trei luni ale anului 2022, rezultatele financiare ale companiei au continuat să fie influenţate de preţurile mari de achiziţie a energiei electrice de pe pieţele OPCOM, în paralel cu modificările legislative succesive care au generat schimbări importante în sistemul de facturare, cu impact în încasări, în special pe aria de furnizare".

Pentru primul trimestru, veniturile Electrica s-au ridicat la 2,58 miliarde de lei, cu 52% peste cele din primele trei luni ale anului trecut. Veniturile din furnizarea de energie electrică şi gaze naturale pe segmentul de furnizare au crescut cu 818,3 milioane de lei, influenţate în principal de efectul net al creşterii preţurilor de vânzare pe piaţa cu amănuntul cu 116% şi reducerii cantităţii de energie furnizată pe piaţă cu amănuntul cu 3,9%, conform raportului companiei.

În schimb, costurile cu energia electrică şi gaze naturale achiziţionate au fost de 2,87 miliarde de lei, cu 152% mai mari decât cele din primele trei luni ale anului trecut. Costul cu energia achiziţionată pentru furnizare (inclusiv serviciile de transport şi de sistem) a crescut cu 1,26 miliarde de lei, sau 137,2%, faţă de intervalul ianuarie-martie 2021.

"Principala cauză a acestei evoluţii este reprezentată de creşterea preţurilor de pe piaţa energiei electrice şi limitarea transferului către clientul final a acestor creşteri de preţ. Astfel, preţurile pe piaţa spot (Piaţa Zilei Următoare) din România au crescut în primul trimestru cu aproximativ 320%, faţă de aceeaşi perioada din anul 2021", se arată în raportul companiei.

În aceste condiţii, pentru primele trei luni ale anului, Electrica a raportat o pierdere din exploatare de 175 milioane de lei, faţă de un profit de 78 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut.

Recent, Consiliul de Administraţie al Electrica a hotărât revocarea Corinei Popescu din funcţia de Director General, fără justă cauză, începând cu data de 16 mai, board-ul desemnându-l pe Alexandru-Aurelian Chiriţă în calitate de Director General interimar.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,79% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Aliment, mancatias, da lasa ca o cumpara HDR, dupa ce face statu mcs cu toate terenurile globului pamantesc si dupa ce inmieste pretul apei

  Rezultatele Electrica sunt in linie cu asteptarile ... adica pierdere catastrofala ... daca la finalul 2022 iarasi vor scoate un minus de 500 de milioane ca anul trecut, insolventa scrie pe ei ....

  un miliard in doi ani consecutivi nu vor putea fi acoperiti prea usor ... 

  1. salariul lui C. Popescu este urias... ca si cele ale celor OMV ( de unde vine) ...

   Deci , crestem preturi ptr a avea salarii.

   Pulimea plateste! 

  nu stiu cum a condus cucoana asta, dar ultima factura pe care mi-a trimis-o EL e pe luna februarie!? Nu-i intereseaza incasarile?

  1. Vad ca mai multi furnizori sunt in aceasi situatie, ultima factura e pe februarie. Poate fi justificata de ping-pongul jucat de anre si popescul energiei cu furnizorii. Au reusit sa ameteasca total atat furnizorii, cat si consumatorii. La gaze cel putin nu ai nici o sansa sa intelegi ce e cu factura aia, desi credeam ca sunt oarecum familiarizat cu asa ceva.

   Oricum, nu vreau sa justific astfel habarnismul si paralelismul cu managementul profitabil al celor ce s-au perindat la conducerea Electrica. 

  Nu înțeleg care sânt criteriile care stau la baza deciziilor pe care le ia conducerea Electrica Furnizare .Cum sa ai venituri la bugetul firmei când tu nu trimiți cu lunile facturi de estimare sau chiar și de regularizare.Iar când trimiți facturi vin la o valoare infimă .Inclusiv stornările de plafonare care dau făcut pe lunile Noiembrie ,Decembrie sau făcut după ureche ..De ce zic acest lucru fiindcă facturile au venit cu minus aceditandu-se ideea că sa platit mai mult decât trebuia.Eu cred că pentru a nu cădea sub incidența legii mai bine zis ANAF, ANPC, ANRE.informaticieni au făcut un program ( Sait ) de mântuială

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

23 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9472
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6322
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8254
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.6524

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro