Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

DIN CAUZA NERESPECTĂRII ACORDULUI NUCLEAR:Statele europene îşi vor înăspri poziţia faţă de Iran

A.M.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Statele Europene semnatare ale acordului nuclear convenit cu Iranul, în 2015, vor putea lansa o procedură de soluţionare a litigiilor, care ar avea ca rezultat aplicarea unor noi sancţiuni Teheranului, au declarat, luni, diplomaţi europeni, transmite Reuters.

Duminică, Iranul a dat înapoi în privinţa angajamentelor asumate cu şase puteri occidentale în acordul din 2015, anunţând că va elimina limitele privind îmbogăţirea uraniului. Dar a precizat că va continua să coopereze cu agenţia de supraveghere a Naţiunilor Unite, informează News.ro.

Decizia Teheranului a venit după uciderea generalului Qassem Soleimani, într-un atac american cu dronă.

Iranul a criticat Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru că nu au reuşit să salveze pactul prin protejarea economiei iraniene de sancţiunile americane reimpuse din 2018, când Washingtonul s-a retras din acord.

Confirmând că vineri va avea loc o reuniune de urgenţă a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, un diplomat european a spus:" Trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la încălcarea de către Iran a acordului nuclear".

Întrebat dacă acest lucru înseamnă declanşarea unui mecanism care ar putea avea ca rezultat reimpunerea de sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului, diplomatul a spus:" Este tot mai probabil, dar nu s-a desic încă. Ziua de vineri va fi esenţială".

Alţi doi diplomaţi au spus că Franţa, Marea Britanie şi Germania ar putea lua o decizie înainte de ziua de vineri.

Iranul, care susţine că programul său nuclear are scop civil, a încălcat deja multe dintre restricţiile incluse în acordul nuclear.

Părţile semnatare care consideră că o altă parte nu îşi respectă angajamentele poate reclama acest lucru la o comisie mixtă formată din Iran, Rusia, China, trei state europene şi UE. Problemele trebuie rezolvate în termen de 15 zile, dar perioada poate fi extinsă prin consens.

Acest proces poate duce la reimpunerea sancţiunilor care existau înaintea acordului, în cazul în care Consiliul de Securitate nu decide altfel.

Potrivit diplomaţilor, dacă acţiunile Iranului nu depăşesc un anumit prag inacceptabil, europenii se vor concentra pe extinderea procesului, în loc să aplice sancţiuni, dar nu este clar care ar fi pragul.

"Acordul este ca şi mort, dar vom face tot posibilul să încetinim proliferarea nucleară, pentru a salva ceea ce se poate salva", a spus un alt diplomat european, sugerând că Europa trebuie să evalueze impactul măsurilor late de Iran în această pauză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

28 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1828
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5108
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3758
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.1178

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie