DIN LIPSĂ DE CVORUMAprobarea tranzacţiei dintre Romgaz şi Exxon a fost amânată până mâine

A.I.
Piaţa de Capital / 9 decembrie 2021

Aprobarea tranzacţiei dintre Romgaz şi Exxon a fost amânată până mâine

Ministerul Energiei, ce deţine 70% din companie, nu s-a prezentat la adunarea acţionarilor Romgaz de astăzi

Aprobarea tranzacţiei prin care Romgaz să preia participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep s-a amânat cel puţin până mâine, după cum reiese dintr-un raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Adunarea acţionarilor Romgaz de astăzi, ce avea pe ordinea de zi aprobarea tranzacţiei de achiziţie de către companie a tuturor acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din proiectul de exploatare în perimetrul XIX Neptun, Zona de Apă Adâncă, nu s-au ţinut din lipsă de cvorum, ceea ce înseamnă că statul nu s-a prezentat la şedinţe.

În aceste condiţii, lucrările adunării acţionarilor companiei se vor relua mâine.

Pe lângă aprobarea preluării participaţiei ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, acţionarii mai au pe masă contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie şi aprobarea prelungirii facilităţii de credit acordată de Banca Comercială Română către Romgaz, pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară până la limita de 350 milioane lei.

Preţul de achiziţie al participaţiei ExxonMobil la proiectul din Marea Neagră este de 1,06 miliarde dolari, ce poate fi ajustat pozitiv cu cel mult zece milioane dolari.

Luna trecută, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, a spus că se estimează ca finalizarea tranzacţiei şi dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru din 2022, conform Agerpres.

Deocamdată, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Se pare că ExxonMobil regretă înțelegerea cu Romgaz.

    Se pare că ExxonMobil regretă înțelegerea cu Romgaz.

    1. Sau Gazprom a revenit la butoane.

    Eu cred că se mai spală niste bani așa cum făcea Piteiu, doar că astăzi tabelele s-au schimbat. Americanii pleacă deoarece nu pot exploata acele gaze. Romgaz nu are specialiști. Garantez că mai trec 10 ani, mai pompează în niște prospecțiuni. Rog autoritățile de control să fie foarte atente, deoarece sunt lucruri foarte sensibile.

    1. Așa este. Romgaz nu are specialiști sau cei puțini pe care ii are, proveniți din Societăți de Foraj, nu au loc de toți politrucii și șefii de servicii incompetenți și puși pe criterii obscure în funcții. Va fi o mare țeapă care va duce Romgaz si statul într-o groapă financiară groaznică

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro