Dinu Patriciu: Pe Bursa de la Bucureşti nu există nicio oportunitate, decât aceea de a pierde bani

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Dinu Patriciu: Pe Bursa de la Bucureşti nu există nicio oportunitate, decât aceea de a pierde bani

Omul de afaceri susţine că Regulamentele CNVM strivesc piaţa de capital autohtonă

Preşedintele "Rompetrol Holding", Dinu Patriciu, consideră că singura modalitate de dezvoltare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este prin transformarea acesteia într-o bursă regională, în momentul de faţă fiind doar "o loterie nelichidă, la care singura oportunitate este aceea de a pierde bani", completând: "Bursa de Valori nu poate supravieţui aşa cum este ea astăzi. Cred în viitorul ei dacă va fi suficient de deşteaptă să devină o bursă regională prin atragerea companiilor din micile economii din jurul nostru, precum Bulgaria, Moldova, Serbia, Albania, Bosnia sau Muntenegru". Dinu Patriciu a mai declarat, ieri, că Bursa ar putea fi un motor de integrare pentru această parte a Europei.

"Dacă nu sunt atrase la Bucureşti, aceste companii se vor lista, până la urmă la Viena sau la Atena", a adăugat fostul preşedinte al "The Rompetrol Group".

Dinu Patriciu a mai spus că responsabilitatea pentru dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti revine conducerii acesteia care trebuie să îşi promoveze oferta printr-o strategie de marketing activă şi nu să aştepte companiile de stat să vină să se listeze.

"Iniţiativa trebuie să vină din partea Bursei care, ca orice companie comercială, trebuie să îşi facă marketing ca să atragă investitorii", a mai explicat Dinu Patriciu.

O altă modalitate pentru dezvoltarea Bursei de la Bucureşti este, în opinia omului de afaceri, fuziunea cu Bursa din Sibiu, chestiune controversată care a dezbinat timp de mai mulţi ani comunitatea pieţei de capital autohtone.

"Este o prostie să nu fuzioneze cele două, având în vedere lichiditatea şi numărul actual al investitorilor din piaţă. În plus, BVB trebuie să devină mai sofisticată şi mai modernă ca să atragă investitori", a mai spus preşedintele "Rompetrol Holding".

Acesta a precizat că a pierdut bani pe Bursă şi că, în prezent, are un portofoliu discreţionar administrat de un broker. Dacă în urmă cu doi ani, fostul preşedinte al "The Rompetrol Group" estima că Bursa se va prăbuşi cu peste 70%, predicţie care s-a şi îndeplinit între timp, de data aceasta, Dinu Patriciu a spus că se aşteaptă la creşteri şi coborâri succesive ale cotaţiilor.

"Vor exista fluctuaţii ale preţului acţiunilor. Trebuie să fii o ghicitoare în cărţi ca să ştii ce se va întâmpla de acum înainte", a mai spus omul de afaceri.

Obligativitatea derulării ofertelor publice este o "trăsnaie"

Prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti, Dinu Patriciu s-a pronunţat împotriva Instrucţiunii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind obligativitatea derulării de oferte de preluare (OPP-uri) de acţionarii direcţi şi indirecţi ai unui emitent.

"Instrucţiunea privind obligativitatea derulării de OPP-uri este o ", a opinat omul de afaceri, explicând că astfel de reglementări ale CNVM sufocă piaţa.

Poziţia omului de afaceri vine în contextul în care acţiunile "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" au fost intens speculate de la începutul anului, investitorii aşteptând lansarea unei oferte publice de preluare obligatorie de kazahii de la "KazMunaiGaz". Aceştia nu au exprimat, deocamdată, un punct de vedere oficial privind intenţiile de a lansa o ofertă publică de preluare, iar Dinu Patriciu a refuzat să se pronunţe asupra acestui aspect, precizând că nu deţine calitatea necesară.

La finele lunii trecute, preşedintele "Rompetrol Holding" a vândut companiei de stat "KazMunaiGaz" participaţia de 25% pe care o mai deţinea la "The Rompetrol Group", după ce, în 2007 a înstrăinat pachetul majoritar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. tupeul lui patriciu depaseste orice limita. pentru el bursa de valori a fost o oportunitate cand a deschis Petromidia. tunul care l-a dat in 4 minute si ceva a ramas in istoricul bursei ca cea mai abjecta tranzactie de la infiintare. Oare de ce in justitie, dupa un cincinal, nu s-a ajuns inca in instanta de fond ? Lipsa de bun simt si nemernicia lui Patriciu (cum e cu datoria asumata ca datorie publica de 603 milioane dolari?) a devenit cu sprijinul vostru, nu o bagatela, ci virtutea intruchipata, exemplul reusitei in afaceri si in viata! Chiar nu intelegi Fanico?

    poate o fi el excroc, dar are dreptate in ce a zis in articolul asta. avem o bursa patetica, de vina sunt doar ssif-urile, si conducerea ssif-urilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie