Dmitro Kuleba: "Obiectivul Ucrainei în 2024 este obţinerea supremaţiei aeriene faţă de Rusia"

F.D.
Internaţional / 17 ianuarie

Dmitro Kuleba: "Obiectivul Ucrainei în 2024 este obţinerea supremaţiei aeriene faţă de Rusia"

Ucraina a comunicat miercuri că obiectivul său pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia, dar a avertizat că pentru victorie mai este nevoie de timp şi de ajutor occidental, relatează AFP.

La Forumul Economic de la Davos, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că "în 2024 prioritatea este să alungăm Rusia de pe cer, fiindcă cine controlează cerul va stabili când şi cum se va încheia războiul". "I-am învins (pe ruşi) în 2022 pe pământ, i-am învins în 2023 pe mare şi ne concentrăm să îi învingem în 2024 în aer", a mai susţinut el.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar nu a reuşit să cucerească Kievul, iar ulterior forţele ruse au fost respinse din nord, nord-est şi parţial din sud. Anul trecut, prin atacuri cu drone maritime şi cu rachete, ucrainenii au reuşit să spargă blocada impusă de ruşi unor porturi de la Marea Neagră şi să îşi reia o parte din exporturi, în special cele de cereale.

Kuleba a insistat că pentru supremaţia aeriană ţara sa are nevoie de avioane din Occident; anul acesta urmează să primească aparate F-16, reaminteşte AFP. De asemenea, Ucraina cere rachete cu rază lungă de acţiune, iar până acum Statele Unite şi aliaţii europeni au furnizat un număr mic de astfel de arme, pentru a nu provoca Rusia. Ministrul a adăugat, într-un grup de dezbateri de la evenimentul din Elveţia, că Ucraina şi-a mărit "semnificativ" producţia de drone.

În prezent, ruşii atacă aproape în fiecare noapte teritoriul ucrainean cu drone şi rachete lansate de pe teren, de pe mare sau din aer. Sistemele defensive primite din Occident le permit ucrainenilor să doboare majoritatea acestor arme, însă Kievul a avertizat că va rămâne fără muniţii dacă nu primeşte mai multe din America şi Europa.

"Luptăm cu un inamic foarte puternic, un inamic foarte mare, un inamic care nu doarme niciodată. Pentru asta este nevoie de timp", a recunoscut Kuleba.

AFP apreciază că europenii şi americanii tergiversează în continuare înarmarea Ucrainei, în contextul propriilor disensiuni politice interne.

Preşedintele rus Vladimir Putin a repetat marţi că este în joc însăşi existenţa statului ucrainean, după ce contraofensiva ucraineană din 2023 nu a reuşit să elibereze teritoriile ocupate de Rusia. "Nu doar că a dat greş contraofensiva lor, ci iniţiativa este în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Dacă merge tot aşa, statutul statului ucrainean ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte gravă", a ameninţat liderul de la Kremlin.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Obiectivul este cunoscut de multa vreme inca de prin 1989 atunci cind a inceput totul si care a continuat de prin 2015 cind li s-a oferit rusilor Crimeea fara lupta .UE(Germania,Franta ,Italia )trebuie sa isi recupereze toate teritoriile ce cindva i-au apartinut .Rusia trebuieste scoasa din Europa ca si altii dealtfel .

    Să nu dormiti nici voi

    exact!

    Și eu as cumpăra 2 e-auto Tesla,

    dacă ma finanțează cineva gratis 

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb