DNA: Costel Alexe, urmărit penal pentru fapte de corupţie

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 08 ianuarie

Costel Alexe, urmărit penal pentru fapte de corupţie

Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, pe vremea când acesta ocupa funcţia de ministru al Mediului, conform unui comunicat de presă emis, ieri, de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Înainte de a fi pus sub urmărire penală, Costel Alexe a fost înştiinţat de procurorii anticorupţie care sunt faptele de care este acuzat. La ieşirea din sediul DNA, Alexe a declarat că este nevinovat şi că îşi doreşte elucidarea rapidă a acestui caz.

"Voi veni ori de câte ori va fi nevoie pentru a da declaraţii. Am luat act de solicitarea domnului procuror. Îmi doresc finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar, pentru că sunt nevinovat", a precizat Costel Alexe, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Potrivit comunicatului DNA, pe lângă fostul ministru al Mediului mai este urmărită penal şi o persoană fizică, cu funcţie de conducere în cadrul combinatului Liberty Galaţi, care ar fi săvârşit infracţiunile de dare de mită şi delapidare.

Procurorii arată că, în perioada martie - aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme - haldă de zgură.

Depozitul, potrivit anchetatorilor, este unul dintre cele 68 pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în 2018 pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia acestor depozite.

Cele 22 tone de produse din tablă au fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020 la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei - contravaloarea produselor, a manoperei şi a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziţia celeilalte persoane care este suspectă în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă, menţionează DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

08 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8838
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1118
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6917
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.8171

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro