"DOAR DINAMO BUCUREŞTI"Componenţa Ligii 1 s-a pulverizat în ultimii 13 ani!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport /

Componenţa Ligii 1 s-a pulverizat în ultimii 13 ani!

Echipele de tradiţie din fotbalul autohton au dispărut una câte una în ultimii 13 ani, doar Dinamo Bucureşti mai activează în prima ligă comparativ cu sezonul 2003-2004. Un faliment incredibil, o radiografie a felului defectuos în care aceste echipe au fost manageriate, finanţate, conduse. Săptămâna trecută a dispărut de pe scena primei ligi şi echipa cu cei mai mulţi suporteri din ţară: Steaua. Conflictul cu armata şi procesele pierdute au făcut ca Steaua finanţată de George Becali să fie forţată să-şi schimbe numele, de acum fiind înregistrată la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă cu titulatura FC FCSB SA.

Dinamo, singura supravieţuitoare, a traversat şi traversează momente dificile, chiar dacă este unica echipă care a ieşit din insolvenţă, în acest moment procurorii cercetează modul în care s-a făcut acest lucru, existând suspiciuni de fraudă. Ceea ce s-a petrecut la nivelul Ligii 1 reprezintă un record negativ pentru fotbalul european din ultimii 70 de ani.

În sezonul 2003-2004, în Liga 1 activau următoarele echipe: Dinamo Bucureşti , Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti , Universitatea Craiova, Oţelul Galaţi, Apulum Alba-Iulia , FC Naţional Bucureşti, Politehnica Timişoara, Farul Constanţa, FC Argeş Piteşti , FC Braşov, Gloria Bistriţa, FCM Bacău, Ceahlăul Piatra-Neamţ , Petrolul Ploieşti, FC Bihor Oradea. Cu excepţia lui Dinamo, niciuna dintre echipele de mai sus nu mai evoluează în Liga 1, FC Braşov se regăseşte în Liga a 2-a, iar toate celelalte au dispărut definitiv din fotbalul profesionist, pe traseul insolvenţă - faliment. Oraşele Timişoara şi Craiova sunt reprezentate de echipe în prima divizie, dar aceste formaţii sunt nou înfiinţate. Marea majoritate a iubitorilor fotbalului nu se mai regăsesc afectiv în competiţia internă, aceasta fiind una dintre cauzele depopulării tribunelor stadioanelor.

Acest dezastru s-a produs în mai multe etape succesive, marcate de două borne: preluarea echipelor de către nişte investitori, care în foarte puţine cazuri au investit în mod real, şi intervenţia procurorilor în lumea fotbalului, soldată cu cercetări, reţineri, arestări şi ani grei de puşcărie. Dosarele "Valiza", "Transferurile", "Mită pentru arbitrii", strict legate de activitatea fotbalistică au făcut vâlvă, valul de condamnări şi procese penale plasând fotbalul autohton în vârful unui top mondial al infracţionalităţii. Cornel Penescu, Ionică Serea, Gheorghe Constantin, Marius Martiş, Sorin Corpodean, Marcel Lică, George Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, George Copos, Ioan Becali, Cristian Borcea, Gigi Neţoiu, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu,Daniel Capră, Florian Walter sunt oameni care au fost implicaţi în fenomenul fotbalistic şi care au dat declaraţii în faţa procurorilor fiind acuzaţi, o mare parte şi condamnaţi, pentru diverse fapte de corupţie legate de fotbal.

Rezultatele slabe din ultimii ani ale echipelor de club în competiţiile europene şi ale echipei naţionale în preliminarii sunt o consecinţă a modului defectuos cum a fost gestionat fotbalul autohton în ansamblu. Încercările suporterilor de a readuce în prim plan echipele lor de suflet (Timişoara, Arad, Piteşti, Galaţi, Ploieşti, Vaslui, Sibiu, Cluj...) sunt demne de laudă, dar au puţine şanse de reuşită în lipsa unei finanţări constante, coerente şi predictibile.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cam la fel stau lucrurile si in economie, doar ca in fotbal ele sunt mai usor vizibile. Inerventia haotica si total neprofesionista a institutiilor de forta ale statului atat in fotbal cat si in economie au facut mai mult rau decat bine. Urmeaza vanzarea echipelor de fotbal(ce a mai ramas din ele) catre investitori straini la fel de "dubiosi" ca si cei romani. Amatorismul poate crea spectacol, dar nu si performanta...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS