Documente false la construirea unui spital din Constanţa cu fonduri din PNRR

V.G.
Miscellanea / 7 octombrie

Documente false la construirea unui spital din Constanţa cu fonduri din PNRR

DNA a sesizat Tribunalul Constanţa în legătură cu primul dosar privind fraude cu fonduri din PNRR finalizat de procurorii anticorupţie, în care este implicat patronul unei firme de proiectare, acuzat că a depus documente false pentru a câştiga un contract privind construirea unui spital din Constanţa, relatează Agerpres.

Procurorii DNA au dispus sesizarea Tribunalului Constanţa cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un om de afaceri pentru comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi participaţie improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

DNA nu îi menţionează numele, însă potrivit portalului instanţelor şi presei locale este vorba de omul de afaceri Victor Alexandru Ciobotaru, asociat majoritar la firma Atlas Consulting&Proiect SRL, liderul asocierii de firme care a câştigat un contract pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul "Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic" din Constanţa.

Conform DNA, în cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria Constanţa a unei licitaţii privind achiziţia serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice aferent obiectivului de investiţii "Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic", finanţat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, omul de afaceri ar fi depus mai multe documente false.

Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câştigarea de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitaţiei respective în condiţiile în care aceasta nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate.

La scurt timp de la semnarea contractului, 7 octombrie 2021, Primăria Constanţa a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, pentru servicii de prefezabilitate.

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate şi depunerea documentaţiei pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncţionalităţi în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanţii primăriei au aflat că niciunul dintre asociaţi, cu excepţia omului de afaceri, nu avea cunoştinţă despre semnarea contractului de prestări servicii şi nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.

Aceste aspecte i-au determinat pe angajaţii Primăriei Constanţa să formuleze plângere penală faţă de societatea câştigătoare a licitaţiei şi faţă de reprezentanţii săi legali.

În timpul anchetei, Victor Alexandru Ciobotaru şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor DNA şi a acceptat să primească o condamnare de un an şi opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi.

Acest acord trebuie însă să fie aprobat de un judecător de la Tribunalul Constanţa.

De asemenea, el a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanţa, în suma totală de 600.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro