Doi ruşi, inclusiv un "instalator", suspectaţi de spionaj la Davos

D.V.
Internaţional /

Doi ruşi, inclusiv un "instalator", suspectaţi de spionaj la Davos

Poliţia elveţiană a descoperit doi presupuşi agenţi ruşi, deţinători ai unor paşapoarte diplomatice, dar unul dintre ei se declara instalator, la Davos, unde are loc anual, în ianuarie, Forumul Economic Mondial (WEF), dezvăluie presa elveţiană, relatează AFP.

"Era un control de poliţie obişnuit. Cei doi bărbaţi aveau paşapoarte diplomatice ruse, dar nu erau acreditaţi oficial ca diplomaţi în Elveţia", a declarat marţi pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei cantonale Grisons, regiunea în care se află staţiunea de schi Davos.

Potrivit presei elveţiene, cei doi suspecţi erau bănuiţi că au efectuat lucrări pregătitoare în vederea unei operaţiuni în cursul ediţiei din 2020 a WEF, care a început marţi, în prezenţa preşdintelui american Donald Trump.

Potrivit ziarului Tages Anzeiger, "cel puţin unul dintre bărbaţi a pretins că este instalator". Cei doi bărbaţi preconizau să rămână la Davos de la 8 la 28 august, atrăgând curiozitatea poliţiştilor.

Cei doi au fost însă eliberaţi.

"Noi n-am primit vreo informaţie cu privire la acest subiect de la autorităţile elveţiene. Nu există nicio probă de spionaj", a declarat pentru AFP Stanislas Smirnov, ataşatul de presă al Ambasadei Rusiei la Berna.

"Eu nu exclud să fie vorba despre persoane care deţin un paşaport diplomatic rus. Ele nu trebuie neapărat să fie acreditate în Elveţia", a adăugat el.

În ceea ce priveşte motivul pentru care unul dintre ei s-a declarat instalator, ataşatul de presă rus a apreciat că trebuie să fi fost vorba despre o "glumă proastă".

La Berna, Serviciul de Informaţii al Cofederaţiei helvetice a declarat pentru AFP că nu se exprimă cu privire la "cazuri particulare şi nici cu privire la activităţi operaţionale". Procurorul general nu a deschis vreo anchetă.

În octombrie 2018, Elveţia a lansat în schimb o procedură penală vizând cetăţeni ruşi suspectaţi de spionaj pe teritoriul elveţian împotriva Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA) şi Laboratorului de la Spiez, care lucrează pentru Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Presa scrie că ruşii vizaţi de procedură par a fi doi membri aiserviciului militar rus de infromaţii (GRU) arestaţi în Olanda la începutul lui 2018, suspectaţi de piratarea Laboratorului elveţian Spiez, asociat la acea vreme anchetei cu privire la tentativa de otrăvire a fostului dublu agent rus Serghei Skripal.

Cei doi cetăţăeni ruşi au fost expiulzaţi în Rusia în acelaşi an.

În ceea ce priveşte AMA, cu sediul al Montreal, ea a suspendat în 2015 Agenţia Rusă Antidopaj (Rusada), din cauza rolului motor al acesteia într-un sistem de dopaj de stat care domnea în sportul rus din 2011 în 2015.

AMA a reintegrat agenţia rusă antidopaj la 20 septembrie 2018, însă la sfârşitul lui 2019 a exclus Rusia de la orice competiţie sportivă internaţională pe o perioadă de patru ani, pentru a sancţiona "manipularea" datelor controalelor antidopaj pe care i le-a predat.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Spionii ruși s -au dus acolo să vorbesască cu Trump in numele lui Putin despre alegerile prezidențiale care urmează,despre afaceri...Cred că au multe de discutat.Trump si Putin sunt prieteni dar dacă nu -i lasă lumea !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Trolule,lasa propaganda cä nu ai dreptate! Intr-adevar,putin l-a sustinut pe Trump ca sa castige alegerile in 2016 spunand la acea vreme cä dacä va castiga Hilary,atunci va iesi razboi nuclear! Trump s-a folosit de rusi pt a castiga alegerile,dar nu face jocul rusilor! Daca erau prieteni,atunci putin ar fi putut sa declare deschis ca-l sustine pe Trump! Javrelor bolrevice!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Păi o să se folosească și acum de ruși .Ce îl împiedică ? În plus,a spus că și dacă va fi găsit vinovat la proces nu e nicio problemă!În afară de probleme psihice ,ce probleme mai are el ? Posibil probleme sexuale .Și ca fapt divers ,cuvintele trol , propagandiști,javre sunt inspirate de la domnul Băsescu .Te poate acuza de plagiat.Ai grijă !

    

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS