Donald Trump îşi laudă promisiunile "respectate" în discursul despre starea Uniunii

D.B.
Internaţional /

Donald Trump îşi laudă promisiunile "respectate" în discursul despre starea Uniunii

Donald Trump şi-a lăudat, cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, promisiunile "respectate" şi o economie "care duduie" în Congres, fără să spună un cuvânt despre procesul destituirii, cu o zi înaintea achitării sale aproape sigure, relatează AFP.

Dezbinarea care domină în clasa politică americană - la fel ca în ţară - a fost palpabilă în discursul despre starea Uniunii pe care l-a susţinut marţi.

Preşedintele Statelor Unite a evitat în mod ostensibil să strângă mâna pe care i-a întins-o şefa democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. După terminarea alocuţiunii, aceasta din urmă a rupt cu un gest spactaculos exemplarul său al discursului.

ntr-un text care demonstrează că a fost atacată dur, ea a dat asigurări că democraţii vor încerca mereu să găsească un compromis, dar că nu vor renunţa la nimic din subiectele la care ţin.

"Spre deosebire de atâţia alţia dinaintea mea, eu îmi respect promisiunile", a tunat Donald Trump, întrerupt neîncetat de ovaţii în picioare şi de strigăte "USA! USA!" ale republicanilor, în timp ce, în cealaltă jumătate a hemiciclului, opoziţia democrată a rămas aşezată şi cel mai adesea ca de marmură.

Donald Trump traversează o bună perioadă - achitarea care se profilează miercuri în Senat va marca epilogul unei proceduri de destituire de cinci luni care nu i-a clintit o bază electorală mereu loială.

Şi mai mult, potrivit unui ultim sondaj al Institutului Gallup, miliardarul republican înregistrează 49% opinii favorabile - cel mai mare scor de la instalarea sa în Biroul Oval, în ianuarie 2017.

Cireaşa de pe tort - alegerile primare democrate în vederea desemnării adversarului său au început luni, în Iowa, cu un fiasco răsunător.

În aceeaşi Cameră a Reprezentanţilor care l-a inculpat ("impeachment") de "abuz de putere" şi "obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului", el a abordat toate temele campaniei viitoare în vederea scrutinului de la 3 noiembrie - "zidul (său) puteric" împotriva imigraţiei din Mexic, intenţia sa de interzice avortul "tardiv" şi acuzaţiile la adresa candidaţilor democraţi care promovează, în opinia sa, o "acaparare socialistă a sistemului nostru de sănătate".

Dar mai ales asupra "marii reuşite economice" a Statelor Unite şi "boomului gulerelor albastre" a pus accentul, într-un discurs fără vreun anunţ şi fără vreo surpriză. "Strategia noastră a funcţionat", a subliniat el, evocând recentele acorduri comerciale cu China, Canada şi Mexic.

Preşdintele şi-a apărat de asemenea politica extermă şi susţinerea sa a opozantului venezuelean Juan Guaido, unul dintre invitaţii săi în Congres, împotriva "dictatorului socialist" Nicolas Maduro, pe a căruii "tiranie" a promis să o "spargă".

El a trecut rapid peste confruntarea sa cu Iranul şi planul său de pace israeliano-palestinian, după care şi-a reafirmat intenţia de a "aduce înapoi acasă" militarii americani din Afganistan unde, spune el, ei nu au vocaţia să asigure "menţinerea ordinii pentru alte ţări".

Într-o ultimă reverenţă în faţa taberei sale, Donald Trump a anunţat că Rush Limbaugh, animatorul radio şi o figură a sferei conservatoare care tocmai a dezvăluit că suferă de un cancer la plămâni, a primit "Medalia Libertăţii". Ea i-a fost remisă, în aplauze susţinute, de către Prima Doamnă Melania Trump.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. I-au murit lăudătorii.Vorba ceea: "Laudă-te gură că și pumnii-ți cură"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro