DOSARE PE CREDITE ÎN CHFCuculiş: "OTP Bank pierde şapte dintr-o lovitură"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 noiembrie 2015

Cuculiş: "OTP Bank pierde şapte dintr-o lovitură"

Asemeni croitoraşului cel viteaz, Tribunalul Bucureşti a "trântit" şapte dosare dintr-o lovitură în dezavantajul OTP Bank. Acestea sunt deschise pe tema creditelor în franci elveţieni (CHF) şi provin dintr-un proces colectiv.

Instanţa a decis, vineri, 20 noiembrie, că este abuzivă clauza privind cursul valutar existentă în respectivele contracte de credit şi a obligat banca să îngheţe cursul CHF/LEU la valoarea din momentul contractării împrumuturilor.

Adrian Călin Cuculiş, avocatul clienţilor, ne-a precizat că acestea sunt primele procese care, iniţial, erau constituite într-un dosar colectiv, ulterior disjuns, câştigate de reclamanţi pe îngheţarea cursului valutar.

Iniţial, dosarul conţinea 60 de persoane, şapte dintre ele fiind trimise la Tribunalul Bucureşti, după disjungere, iar restul către Judecătoria sectorului 1 al Capitalei, după cum ne-a precizat avocatul.

Toate hotărârile sunt postate pe portalurile justiţiei, după cum urmează: "Admite, în parte, acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar (...). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior.

Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF/LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,2764 lei/CHF (n.r. în funcţie de contract, valorile diferă uşor, respectiv 2,0043 lei/CHF; 2,1903 lei/CHF; 2,201 lei/CHF; 2,3627 lei/CHF; 2,3746 lei/CHF; 2,3654 lei/CHF). Respinge cererea reclamantului privind restituirea creditului în lei (...) ca neîntemeiată. (...) Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare".

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii băncii nu ne-au transmis opinia lor cu privire la aceste cazuri.

Clienţii OTP Bank România care au credite în franci elveţieni vor beneficia de o reducere a ratelor lunare, acestea urmând să ajungă la o valoare cel mult similară cu cea de la finalul anului trecut, după cum ne-a spus, recent, László Diósi, CEO al băncii.

Domnia sa ne-a precizat că acţionarul ungar a aprobat deja programul prin care se doreşte ajutorarea debitorilor. Laszlo Diosi ne-a menţionat că, în prezent, banca lucrează la o soluţie pe termen lung, pe care o va pune la dispoziţia a 10.500 de clienţi cu credite în CHF.

"Programul va putea fi accesat inclusiv de clienţii cu întârzieri la plata ratelor lunare, în condiţiile în care întârzierile sunt mai mici de 90 de zile. Le vom oferi clienţilor noştri o reducere substanţială a soldului curent de plată, suma rămasă după acest discount urmând a fi convertită în RON sau EURO. Prin această ofertă, după conversie, valoarea ratelor lunare va fi similară sau mai mică decât cea din luna decembrie a anului trecut, în concordanţă cu recomandările reprezentanţilor Băncii Naţionale a României", potrivit CEO-ului OTP Bank, care ne-a spus că structura noii oferte este în curs de finalizare şi va fi anunţată la începutul lunii decembrie.

Oferta băncii a fost anunţată încă de la începutul verii de ziarul BURSA, în cadrul unui interviu cu domnul Laszlo Diosi. La vremea respectivă, bancherul ne-a spus că programul se adresează atât celor care au credite garantate în desfăşurare, cât şi persoanelor ale căror împrumuturi au fost externalizate.

Şeful OTP Bank ne-a spus, în vară, că banca vinde de mult timp credite neperformante în grup, unei companii care se numeşte OTP Factoring, clienţii având posibilitatea să aibă un contract de performanţă şi cu această companie. "După ce am vândut portofoliul către OTP Factoring, nu neapărat vindem activul, societatea încearcă să recupereze banii, printr-o înţelegere comună cu clientul", ne-a precizat oficialul băncii.

Oferta care urmează să fie lansată de OTP Bank va presupune, conform unei scrisori transmise persoanelor cu credite în CHF, după negocierile colective, o conversie cu discount la soldul creditului, cu aplicarea unei dobânzi variabile în lei, formată dintr-o marjă fixă de 3,5%-4%, la care se va adăuga ROBOR la trei luni.

Discounturile vor fi asumate de bancă, potrivit şefului OTP Bank România, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri. OTP alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program".

Valoarea discountului va varia, în funcţie de tipologia creditului, reducerea medie situându-se la aproximativ 20%, iar nivelul minim fiind de 10%-15%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cinste judecatorilor pentru verticalitatea de care au dat dovada. Exista o dovada clara ca avem un sistem juridic bun, judecatori demni de cinste si mai sunt si alti judecatori care s-au pronuntat in spete asemanatoare. Mai bine ati spune numele judecatorilor sa-i pomenim in biserica si sa ne rugam la Dumnezeu ca sa aiba in viata parte numai de lucruri frumoase demne de corectitudinea de care au dat dovada.

    Da... si tot in data de 20, la acelasi tribunal a fost respins un dosar colectiv tot contra OTP, pe aceleasi clauze......clauzele de schimb CHF .

    Totusi se pare ca mai sunt si judecatori care se pun contra influentei bancilor...Bravo lor. 

    Furt legal?

    1. mafia francului trebui starpita din temelii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro