DOSARUL CHELTUIELILOR PSD:Aeronava privată cu care Liviu Dragnea şi Irina au plecat spre Maldive, decontată din subvenţia de la stat

G.D.
Politică / 24 iulie

Aeronava privată cu care Liviu Dragnea şi Irina au plecat spre Maldive, decontată din subvenţia de la stat

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, iubita lui de la acea vreme, Irina Tănase, şi o prietenă a acesteia din şcoala generală, Sânziana-Mădălina Hristache, a plecat spre Maldive, via Sofia, în ianuarie 2019, cu o aeronavă privată plătită din subvenţia primită de PSD de la stat - se arată în dosarul cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de fostul trezorier PSD Mircea Drăghici cu procurorii DNA, relatează G4Media.

Fostul lider PSD s-a întors, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriel Vlase (actualul şef SIE) dintr-o vizită din Estonia, în aprilie 2018, cu un avion privat plătit de PSD din subvenţia de la stat, deşi aveau bilete de avion de linie achitate de Parlament. A doua zi, Dragnea a plecat cu consilierul lui, Paul Ionescu, în vizită în Israel tot cu un avion privat plătit de PSD din subvenţia de la stat, deşi transportul era achitat de Camera Deputaţilor. În plus, PSD a decontat sume umflate, se arată în documentele DNA.

Dosarul se află la Tribunalul Bucureşti şi a fost consultat de G4media.ro şi Ştirile TVR în baza legii 544/2001. Pe 29 iunie 2022, fostul trezorier PSD Mircea Drăghici şi-a recunoscut faptele de deturnare şi delapidare, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a acceptat o pedeapsă de 6 ani de detenţie. Drăghici e deja în puşcărie ca urmare a condamnării la 5 ani de închisoare într-un prim dosar privind cheltuielile făcute din subvenţia primită de PSD de la stat. Acordul de recunoaştere din al doilea dosar a fost trimis pe masa unui judecător pentru confirmare, a avut termen pe 22 iulie 2022 şi are pronunţarea pe 26 iulie 2022.

PSD s-a constituit parte civilă, prin semnătura actualului lider, Marcel Ciolacu, şi a secretarului general, Paul Stănescu. PSD solicită recuperarea sumei de 710.018,94 de lei, bani cheltuiţi ilegal de fostul trezorier de pe vremea lui Dragnea din contul de subvenţie de la stat şi dintr-un alt cont al PSD.

În documentele din dosarul cu acordul lui Drăghici sunt informaţii cu privire la un alt dosar, al treilea, aflat în lucru la DNA. Potrivit unor surse judiciare, acest al treilea dosar îl vizează, în primul rând, pe Liviu Dragnea. Fostul lider PSD nu a putut fi contactat, însă dacă după publicarea acestui articol, doreşte să exprime un punct de vedere, G4media.ro îl va publica imediat aici.

Procurorii DNA arată faptul că, la data de 2 ianuarie 2019, Liviu Dragnea, iubita lui de atunci, Irina Tănase, şi o prietenă din şcoala generală a acesteia, Sânziana-Mădălina Hristache, a plecat spre Emiratele Arabe Unite şi Maldive cu o aeronavă privată plătită din contul PSD de subvenţie de la stat.

Zborul cu aeronava privată a fost doar până la Sofia, iar zborul de întoarcere de la Istanbul la "Bucureşti (Constanţa)". Întoarcerea a fost pe 20 ianuarie 2019.

Închirierea aeronavei s-a făcut prin intermediul unei agenţii de turism cu care lucra fostul trezorier PSD Mircea Drăghici. Potrivit documentelor din dosar, avionul a costat 100.313,36 de lei, din care 92.826 lei costurile închirierii aeronavei şi alte 7.487,36 de lei costuri de degivrare. Procurorii arată că banii au fost achitaţi din contul PSD de subvenţie de la stat.

Audiată la DNA în calitate de martor, prietena Irinei, Sânziana, a declarat că a făcut un credit de 12.000 de euro cu câteva zile înainte să plece în Maldive cu Dragnea şi Irina şi a achitat ea costurile aeronavei cu 10.000 de euro. Femeia a declarat că plăteşte rată de 1.300 de lei pe lună, deşi - notau procurorii - a rămas între timp fără loc de muncă. Sânziana a mai adăugat că nu ştie cine şi din ce bani a plătit cazarea în Maldive.

Despre zborul la Sofia al lui Liviu Dragnea cu un avion privat, a scris G4media.ro aici, pe 9 ianuarie 2019 şi pe 10 ianuarie 2019.

G4media.ro nota că Dragnea a plecat cu o aeronavă Cessna Citationn XLS a companiei sârbe Air Pink de pe terminalul Ţiriac Air la ora 19:37, pe 2 ianuarie 2019. De la Sofia a luat un zbor Turkish Airlines către Emirate şi Maldive.

Procurorii notează şi că pe 25 aprilie 2018, Liviu Dragnea şi consilierul lui, Paul Ionescu, au plecat în Israel, la Tel Aviv, cu o aeronavă privată închiriată de la Ţiriac Air. Costurile: 24.500 de euro.

În acea deplasare a fost şi premierul Viorica Dăncilă, la invitaţia premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru sărbătorirea a "70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-israeliene, precum şi a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel", după cum arăta memorandumul privind efectuarea deplasării citat de Hotnews la acea vreme.

În acea vizită din Israel, Liviu Dragnea a vorbit pentru prima dată despre mutarea ambasadei României la Ierusalim. Preşedintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă că au angajat statul român într-un demers care nu era susţinut de şeful statului.

"Contravaloarea închirierii aeronavei pentru cursa Bucureşti-Tel Aviv este de 113.861,30 lei, iar factura achitată de PSD agenţiei de turism este de 184.755 lei (...)

Potrivit Curţii de Conturi, PSD a decontat integral contravaloarea facturii fiscale emise de către prestatorul de servicii din subvenţia încasată în anul 2018.

Din documentele furnizate de Camera Deputaţilor a rezultat că, pentru această deplasare, costurile de transport au fost suportate de această instituţie, rezultând o dublare a costurilor", se arată în documentele DNA din dosarul de la Tribunal cu acordul de recunoaştere a lui Mircea Drăghici.

Procurorii notează şi că, între 22 şi 24 aprilie 2018 (înaintea deplasării în Israel), o delegaţie a Parlamentului s-a deplasat în Estonia la Talin la conferinţa preşedinţilor de parlamente din statele UE.

Delegaţia era formată din Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Gabriel Petru Vlase, vicepreşedinte al Camerei, Silvia Claudia Mihalcea, secretar general al Camerei, Anca Spiridon, director al cancelariei lui Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, Loredana-Florentina Tăriceanu, soţia lui. Câteva luni mai târziu, în iulie 2018, Gabriel Vlase avea să fie votat de Parlament, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Pentru această deplasare, notează procurorii, Camera Deputaţilor şi Senatul au plătit bilete de avion dus-întors Bucureşti-Talin via Frankfurt.

Cu toate că delegaţia avea plătite bilete de avion de linie, pentru întoarcerea din 24 aprilie 2018 a fost închiriată o aeronavă privată cu suma de 95.486,95 lei.

Agenţia de turism "a facturat de la PSD 166.422 lei, cu 70.935 lei mai mult decât suma plătită proprietarului aeronavei.

Potrivit Curţii de Conturi, PSD a raportat Autorităţii Electorale Permanente cheltuirea din subvenţie a sumei de 166.422 lei pentru deplasarea externă în Estonia", se arată în documentele DNA, consultate de G4media.ro şi Ştirile TVR.

"PSD a închiriat aeronava tip Gulfsteam G 2000 (...) pentru care a plătit intermediarului SC Ber's New Solutions SRL suma de 166.422 lei în scopul asigurării zborului de întoarcere de la Talin a persoanelor menţionate anterior, în condiţiile în care întoarcerea acestor persoane în ţară erau deja suportate costurile de către Camera Deputaţilor şi Senatul României.

PSD a comunicat Autorităţii Electorale Permanente că plata contravalorii acestui zbor charter a fost efectuată din subvenţiile încasate conform Legii nr. 334/2006 republicată", arată procurorii care constată, din nou, o dublare a costurilor.

Ce au declarat Tăriceanu şi soţia

Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi soţia lui, Loredana-Florentina, au fost audiaţi la DNA ca martori în data de 29 iulie 2020, potrivit declaraţiilor ataşate la dosarul lui Drăghici.

Fragment din stenograma declaraţiei soţiei lui Tăriceanu:

"Întrebare: Cine a suportat costurile acestui avion?

Răspuns: Nu ştiu. Eu personal nu am suportat vreun cost. Nu ştiu nimic în legătură cu costurile deplasării", a declarat la DNA Loredana-Florentina Tăriceanu.

Fragmente din stenograma declaraţiei lui Călin Popescu-Tăriceanu:

"Întrebare: Cu ce s-a realizat transportul Bucureşti-Talin dus-întors?

Răspuns: Cu avionul. Pe ruta Bucureşti-Talin, nu cred că este cursă directă.

Întrebare: Aţi revenit în Bucureşti de la Talin cu un avion privat?

Răspuns: Nu îmi aduc aminte", este un fragment din declaraţia de martor a lui Călin Popescu-Tăriceanu.

"Întrebare: Aţi venit împreună cu dl. Liviu Dragnea de la Talin la Bucureşti cu un avion privat?

Răspuns: Nu îmi aminteam că la Talin să fi fost cu dl. Dragnea, dar această întrebare mă ajută să îmi amintesc că dl. Dragnea a participat la acel eveniment. Nu îmi amintesc cu certitudine dacă am venit cu un avion privat sau de linie de la Talin la Bucureşti şi nici dacă eram în acelaşi avion cu dl. Dragnea sau nu.

Întrebare: V-aţi deplasat vreodată cu un avion privat la invitaţia dl. Dragnea sau împreună cu dl. Dragnea?

Răspuns: Nu îmi aduc aminte", a răspuns Tăriceanu.

Totuşi, Tăriceanu a precizat că, în ce-l priveşte pe el şi soţia lui, costurile au fost suportate de Senat şi de el personal.

"Răspuns: Costurile cu transportul aferente acestei deplasări au fost suportate de Senatul României pentru mine, iar pentru soţia mea au fost suportate de mine personal. În ceea ce priveşte cazarea, cred că aceasta a fost suportată fie de Senatul României, fie de organizatorii evenimentului", este un alt fragment din declaraţia de martor a lui Călin Popescu Tăriceanu de la DNA din data de 29 iulie 2020.

Procurorii notează şi o deplasare similară a lui Liviu Dragnea în Elveţia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bun , asa o fi ! dar dosarul despre instrainarea resurselor strategice ale Romaniei , a gazelor naturale care sint impartite la toata lumea , moca , cand auzim de el ?

    gainarii ca in dosarul lui Daea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro