DOSARUL "MITĂ LA MAI" Cătălin Chelu, condamnat la cinci ani închisoare cu executare

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 octombrie 2012

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus pe 14 decembrie 2010 trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a omului de afaceri Cătălin Chelu şi a celorlalţi trei inculpaţi, acuzaţi că au încercat mituirea fostului secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus pe 14 decembrie 2010 trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a omului de afaceri Cătălin Chelu şi a celorlalţi trei inculpaţi, acuzaţi că au încercat mituirea fostului secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu.

Decizia nu este definitivă

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat vineri de judecătorii Tribunalului Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare plus un an spor de pedeapsă, în dosarul în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI Dan Fătuloiu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cei trei complici ai omului de afaceri au primit următoarele pedepse: Ştefan Badea - patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu - doi ani de închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu - şase luni de închisoare cu suspendare.

Tribunalul Bucureşti a menţinut sechestrul asigurător asupra banilor folosiţi de cei patru pentru mituirea lui Dan Fătuloiu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus pe 14 decembrie 2010 trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a omului de afaceri Cătălin Chelu şi a celorlalţi trei inculpaţi, acuzaţi că au încercat mituirea fostului secretar de stat în Ministerul Adminis­traţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu.

În perioada august - 12 noiembrie 2010, procurorii DNA spun că omul de afaceri Chelu Cătălin Constantin a promis chestorului şef de poliţie Fătuloiu Dan Valentin (denunţător în cauză) suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv, să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate aces­tuia. Prelucrarea datelor res­pective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Inculpatul Chelu Cătălin Constantin a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea Ştefan Nitache, Bunu Antonel Cristi şi Constantinescu Gabriel şi a unei alte persoane (denunţător în cauză).

De asemenea, inculpatul Chelu Cătălin Constantin i-a transmis denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni, informează Hotnews, împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat.

La data de 12 noiembrie 2010, Chelu Cătălin Constantin a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi a oferit personal aceluiaşi denunţător, în scopul mai sus arătat, suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care Chelu Cătălin Constantin urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

Cu ocazia aceleiaşi întâlniri din data de 12 noiembrie 2010, Chelu Constantin Cătălin a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Adminis­traţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC HIDROCONSTRUCŢIA SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale.

De asemenea, la data de 19 noiembrie 2010, în considerarea aces­tor promisiuni, Chelu Cătălin Constantin i-a remis secretarului de stat Fătuloiu Dan Valentin, cu titlu de mită, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu Cătălin Constantin a fost ajutat de inculpaţii Badea Ştefan Nitache şi Constantinescu Gabriel.

În vederea confiscării speciale a sumei de 212.850 lei, dată cu titlul de mita, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă, pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu Cătălin Constantin.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Chelu Cătălin Constantin, Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi şi Badea Ştefan Nitache pe termen de 29 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro