Două rachete ruseşti au lovit centrul oraşului Harkov

Două rachete ruseşti au lovit centrul oraşului Harkov

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 5 februarie

Două rachete ruseşti au lovit centrul Harkovului, capitala administrativă a regiunii din nord-estul Ucrainei, una dintre ele lovind o clădire rezidenţială, a declarat duminică primarul oraşului, informează news.ro.

"În acest moment, se ştie că este un incendiu într-una dintre clădirile rezidenţiale şi o persoană rănită", a spus primarul Ihor Terekhov pe platforma de mesagerie Telegram.

Reuters nu a putut verifica informaţia.

Opinia Cititorului ( 22 )

 1. Am inteles,

  trebuie sa mai dau niste bani si sa sposorizez industria de armament 

  1. Pai nu ai ce sa faci, armata rusa se apara atacand teritoriul altei tari pentru ca in blocul ala stateau nazisti, i-au vazut dupa ip ca se uitau pe national geografic la documentare cu hitler.

   Dar nazistii de la bat. Azov si fortele de securitate

   cu insemnele naziste pe uniforma stau si azi in 

   jurul actorasului-erou Zelenski pe toate pozele si

   filmarile de pe internet 

   Bau-bau-ul asta cu nazistii prinde bine la rusul de rand sau sunteti in pana de idei?

   Rusul de rand chiar crede. Asta de aici este la "munca"

  Deci ce avem? Un stat independent UKRAINA , atacat de un stat terorist RUSIA . La Moscova avem o adimistratie criminala si corupta in fruntea careia a fost instalat un dement psihopat pe numele sau Putin . Istoria ne-a demonstrat pana acum ca o armata poate fi infranta dar o NATIUNE niciodata . Ukraina trebuie ajutata maxim pentru ai zdrobi si fugari pe invadatori . Pe plan intern partidul extremist si pro rus AUR trebuie desfiintat URGENT!

  1. Sklava fUkraine

   Rusofobule la front cu tine,

   ca ne plictisesti rau de tot,cu comentariile puerile

   neargumentate de nivelul unui copil de 4 ani 

   BRAVO ... gânditorule ! Ești plin de strategie militară și ... politică, ca broasca de râie ! Ca generalii români și mediatorii lor TV care spun mereu inepții pe canalele media românești pe care le păstoresc . Jalnică sursă de informare ! Cât despre educația și cultura ta, nimic de comentat, totul reiese de la SINE ! ...

   TRĂIASCĂ FEDERAȚIA RUSĂ ! TRĂIASCĂ ARMATA RUSĂ ! TRĂIASCĂ VLADIMIR PUTIN !

   Glumești cu statul independent

   SA TRAIASCA LA EI ACASA!

   Rusii Sa traiasca in Imparatia Cerurilor ca tot se considera popor ales

  DĂ PE EI, RUSSIA !

  Una din rachete a lovit un centru universitar inactiv,

  care era folosit ca depozit de arme si munitii 

  1. Mai bine spuneti ca era toata conducerea militara a nazistilor ucrainieni si va puteti retrage in glorie ca misiunea e indeplinita, i-ati demilitarizat si denazificat.

   Excelent!

  Wunderwaffen nu vor salva Ucraina

  DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ  

  Situația încleștării armate din estul Europei seamănă frapant cu cea de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Germania și-a camuflat înfrângerea viitoare în spatele „armelor minune” ultramoderne, dar inutile. 

  O analiză a lui Christopher Roach pentru American Greatness pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews. 

  În vara anului 1944, armata sovietică distrugea Corpul Central al armatei germane cu o contraofensivă de mari proporții. 

  Invadarea Franței de către forțele aliate simultan cu continuarea înaintării americane în Italia au exercitat o presiune suplimentară asupra Germaniei, care a fost constrânsă să se lupte pe trei fronturi. 

  De-a lungul războiului, germanii au dispus indiscutabil de arme superioare și mai sofisticate, în special tancurile lor Panzer și Tiger. 

  Nemții au creat de asemenea avioane de luptă cu reacție, precum și primele rachete de croazieră și balistice. 

  În afara acestor avantaje tehnice, Wehrmachtul german dispunea și de un sistem tactic inovator și descentralizatși a păstrat o pregătire riguroasă a ofițerilor până la sfârșitul războiului. 

  Chiar și în atari condiții, în ciuda unei asemenea superiorități calitative, în 1944 devenise evident că Germania va pierde războiul. 

  Istoricul israelian Omer Bartov merge mai departe și susține că Germania era sortită să piardă războiul din momentul în care a invadat Uniunea Sovietică. 

  Principala slăbiciune a Germaniei era mărimea, sau mai degrabă micimea ei, a populației și a economiei sale, prin comparație cu puterea și cu dimensiunile și efectivele imperiilor britanic, american și sovietic. 

  Când Germania s-a retras de pe pozițiile sale cele mai avansate, atinse în 1942, mulți germani s-au consolat cu zvonurile că Hitler pregătește o capcană. 

  Zvonurile s-au răspândit astfel: de îndată ce Germania a părut că va fi înfrântă, a lansat o canonadă de Wunderwaffen, adică de arme minune, care urmau chipurile să schimbe cursul războiului, să le aplice Aliaților o răzbunare cruntă și să ducă la victoria germană. 

  Nimic din toate acestea nu a urmat. Într-un război de uzură, efectivele, lanțul de aprovizionare și cantitatea sunt cele care contează în cele din urmă, mai degrabă decât calitatea armamentului și alte avantaje tehnologice. 

  Cum spune Paul Kennedy în The Rise and Fall of The Great Powers (Mărirea și decăderea marilor puteri): 

  „Victoria unei mari puteri în această perioadă sau prăbușirea alteia au fost în general consecința lungilor lupte duse de forțele sale armate; dar au fost și consecința utilizării mai mult sau mai puțin eficiente a resurselor economice productive ale statului pe timp de război și, mai departe, a modului în care economia acelui stat a crescut sau s-a diminuat în raport cu alte țări dominante, în deceniile care au precedat respectivul conflict.” 

  O dinamică similară se desfășoară în prezent în Ucraina. 

  Rusia, o presupusă țară în ruină, cu o economie „de mărimea celei a Italiei”, nu doar că a supraviețuit, dar a inversat cursul războiului, în ciuda sancțiunilor zdrobitoare ale Occidentului. 

  Discuțiile despre o ofensivă de iarnă a armatei ucrainene au dispărut, în timp ce pierderile acesteia cresc și Rusia încercuiește forțele ucrainene concentrate. 

  Presa americană pare dezorientată, dar probabil din cauză că acest război este foarte puțin „telegenic” prin comparație cu Războiul american din Golf. 

  Este mai degrabă vorba de un război de uzură, în care artileria este predominantă, bătăliile sunt lente și sângeroase iar principala minune tehnologică este utilizarea generalizată a dronelor ieftine pentru a mări capacitatea trupelor de cercetare. 

  Economia din era industrială a Rusieise pare că este bine adaptată unui război de uzură, deoarece Rusia are capacitatea de a produce în același timp și hrană și alte produse de primă necesitate pentru poporul său, dar și să construiacă în același timp la nesfârșit tancuri și drone kamikaze, precum și obuze de artilerie într-un număr exponențial mai mare decât adversarul său. 

  În acest timp, economia ucraineană este distrusă, iar masa salarială a aparatului de stat și bugetul său militar depind în totalitate de subvențiile occidentale. 

  Nu doar că Rusia poate produce mai mult decât Ucraina, dar se dovedește, cel puțin până acum, că poate produce mai multe arme și muniții decât întregul Occident la un loc. 

  După ce și-a externalizat cea mai mare parte a infrastructurii sale industriale duale (civile-militare) în China, în slujba globalizării din ultimii 20 de ani, complexul militaro-industrial occidental nu este în acest moment orientat decât spre profit. 

  Liderii occidentali au confundat activitatea economică măsurabilă în PIB cu capacitatea de producție. 

  Astfel, Statele Unite și NATO pot produce sisteme de arme foarte sofisticate, ca avionul F-35 sau rachetele Patriot, dar nu o pot face decât într-un ritm foarte lent și cu costuri foarte mari. 

  Asemenea industriei germane, care producea tancuri sofisticate, dar pretențioase și scumpe, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, industria de armament occidentală nu este optimizată nici din punct de vedere al ritmului, nici al volumului de producție. 

  Ar avea nevoie de ani de zile pentru a recupera acest handicap. 

  În schimb, Rusia și-a urmat cu succes strategia din Al Doilea Război Mondial de a produce multe arme bune (dar nu excepționale), simple și fiabile, ca de exemplul tancul T-90. 

  Mai mult, Rusia pare să dețină uzine autohtone și tehnologie pentru a produce un număr uriaș de obuze de artilerie, care acum puverizează forțele ucrainene masate la Bahmut. 

  Încercând să îi ofere un avantaj calitativ, Occidentul a dotat Ucraina cu armele sale cele mai moderne. Orice reținere inițială pentru a nu provoca Rusia a fost treptat abandonată. 

  După primele livrări de HIMARS, de piese de artilerie, de rachete antitanc și transportoare blindate, Statele Unite au promis recent să livreze Ucrainei o parte din tancurile sale M1 Abrams – unanim recunoscute drept cele mai bune tancuri din lume. 

  Promisiunea Americii de a trimite tancuri Abrams a încurajat și Germania să livreze propriile sale Leopard 2. 

  În total, se pare că ceva mai mult de 100 de tancuri moderne vor fi trimise în Ucraina din țările NATO. 

  Dincolo de faptul că această decizie aînfuriat Rusia și a provocat entuziasm și optimism în presa pro-ucraineană, chestiunea este dacă aceste tancuri vor schimba soarta războiului. 

  În acest moment, frontul din Ucraina are mai multe sute de kilometri lungime, cu mai multe sute de mii de oameni și mii de tancuri și de blindate desfășurate de o parte și de alta. 

  Tancurile moderne promise sunt sofisticate, necesită o întreținere riguroasă și o îndelungată instruire a echipajelor, iar Occidentul nu poate furniza decât un număr relativ modest. 

  Situația este întru totul similară celei cu care s-a confruntat Wehrmachtul în 1944. Tancurile aliate – T-34 sovietic și M4 Sherman american – aveau tunurile principale inferioare, blindaj mai subțire și performanțe mai reduse prin comparație cu tancurile germane Tiger și Panzer. 

  În mod similar, Aliații nu dispuneau de arme cum erau rachetele germane V1 și V2, extrem de avansate pentru timpul lor. Ba germanii creaseră chiar și prima pușcă de asalt din lume. 

  În ciuda tuturor acestor inovații, numărul masiv de tancuri sovietice și americane, împreună cu un număr tot mai mare de trupe antrenate, toate sprijinite de o putere industrială coordonată, au putut copleși total armata germană. 

  Occidentul și liderii săi sunt fie angajați într-un refuz masiv de a recunoaște realitatea, fie își distrug în mod deliberat rezervele limitate de arme și muniții pentru vreun scop infam. 

  În acest moment, nu există nici o perspectivă pentru o victorie a Ucrainei și câteva sute de Wunderwaffen nu vor schimba deznodământul. 

  Până și cei mai importanți lideri militari americani au început să exprime rezerve, deși inițial erau foarte optimiști și favorabili campaniei din Ucraina. 

  Având șanse minime de succes, această ultimă decizie a Occidentului riscă să provoace cel puțin două rezultate catastrofale. 

  În primul rând, după ce și-a pus în joc prestigiul, Occidentul ar putea acum să rămână angajat în Ucraina doar pentru a nu-și știrbi reputația. La fel cum au rămas Statele Unite împotmolite în Vietnam și Afganistan multă vreme după ce dispăruse orice avantaj plauzibil pentru securitatea națională. 

  În al doilea rând, iritat de amenințările nucleare ale Rusiei, Occidentul ar putea depăși fără să vrea linia roșie, declanșând o reacție în lanț care să ducă la Armageddon. 

  După ce comisese atrocități pe scară largă în Uniunea Sovietică, armata germană știa că predarea nu reprezenta o opțiune în 1944. Și mai știa că nu mai are nici o șansă de victorie. 

  Astfel că, în loc să pregătească poporul german pentru realitate, l-a amăgit cu povești fanteziste despre contra-ofensive în Ardeni și cu salvarea care va veni de la Wunderwaffen. 

  Toate acestea nu au făcut decât să ridice moralul până în momentul deznodământului inevitabil. 

  Statele Unite nu au aceeași constrângere ca Germania în 1944. Există încă o șansă pentru diplomație și negocieri pentru a rezolva războiul din Ucraina. 

  Însă, nimic la Joe Biden și la administrația sa nu sugerează înțelepciunea și reținerea pentru o asemenea cale. 

  Mai mult, Republicanii nu sunt interesați să îl constrângă pe Joe Biden din cauza propriului lor militarism și a influenței puternice a neoconservatorilor. 

  În afara unui mic mârâit în privința prețului plătit pentru război, americanii simpatizanți ai ambelor partide nu par foarte interesați de subiect. 

  Toate acestea sunt de rău augur. Dar nu ar fi pentru prima dată când o mare putere și-ar pecetlui destinul din orgoliu, din analfabetism istoric și din cauza unor lideri sinucigași. 

  1. Deci care era dimensiunea "imperiului american" in 1944:-)?

   Ai putut citi aberatiile kilometrice ale rusnacului asta?

   Se vede ca nu citești nimic!

   Cred ca nici cele mai tari pastile de cap, nu te mai salveza de obsesia ta patologica fatza de rusnaci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

23 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9214
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5250
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5631
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.9955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro