Abonament gratuit

Draghi, BCE: "160 miliarde euro, scoase din Rusia de la începutul crizei ucrainene"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Draghi, BCE: "160 miliarde euro, scoase din Rusia de la începutul crizei ucrainene"

De la începutul crizei ucrainene, circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia, estimează preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de cotidianul RBC Daily, preluat de RIA Novosti.

În plus, Draghi susţine că nu se ştie unde s-au dus aceşti bani. Este cea mai mare sumă evocată până în prezent şi depăşeşte estimările celorlalţi oficiali europeni sau ruşi, conform Agerpres.

Anterior, banca centrală a Rusiei a evaluat la 51 de miliarde de dolari ieşirile nete de capital în primul trimestru al anului în curs. La rândul său, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaev, a declarat că aceste ieşiri ar putea ajunge la circa 70 de miliarde de euro pentru întregul an 2014. În opinia fostului ministru de finanţe Alexei Kudrin, suma s-ar cifra la aproximativ 110 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an.

"Companiile europene care lucrează în Rusia încearcă să-şi limiteze riscurile transferându-şi banii, astfel încât să fie protejate de eventuale sancţiuni, în timp ce companiile ruse îşi deschid conturi în străinătate pentru a-şi continua afacerile în cazul unor sancţiuni occidentale împotriva marilor bănci ruseşti", explică Chris Weafer, partener al societăţii de consultanţă "Macro Advisory".

Dacă estimarea lui Draghi este exactă, atunci Rusia s-ar putea afla într-o situaţie mult mai grea decât credem, avertizează Timothy Ash, analist la banca londoneză "Standard Bank". Ca termen de comparaţie, în trimestrul al treilea al anului 2008, perioada de vârf a crizei economice mondiale, capitalul net care a părăsit Rusia s-a cifrat la mai puţin de 100 de miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS